Se poate doar intr-un singur caz: daca banca si fostul sot renunta la ea ca coplatitor, printrun act aditional la contractul de credit. In alte cazuri nu se poate.
Tie ți se pare corect să nu mai plateasca pentru un credit? Sau de ce să plătească doar fostul soț, e mai prost? Deodată ce au cheltuit împreună banii, să își asume.
Daca au divortat, bunurile materiale si cele banesti se impart. La fel si creditele, deoarece acestea au fost luate impreuna. Chiar daca nu ar fi coplatitoare, prietena ta ar fi obligata de instanta sa plateasca jumatate din creditul ramas de plata la data despartirii in fapt (nu data divortului).
Da, se poate, dupa ce se achita integral creditul. Platea si daca nu era trecuta coplatitor pentru ca s-a facut in perioada casatoriei. Ioandelasal ti-a spus clar in ce conditii.
Prietena ta este buna de plata. Dar acest lucru il stabileste instanta. Banca se indreapta asupra co-platitorului doar in cazul in care titularul de credit nu mai plateste, iar acesta nu are venituri din care sa se retina. Desi am cunoscut doua cazuri in care, desi titularul de credit avea salariu, dar nu a platit, banca s-a indreptat cu executarea spre coplatitor.
Contractul de imprumut este titlu executor.
Doar daca prietena ta si cu fostul sot merg la banca si schimba clauza de coplatior. Dar si in acest caz, doar daca fostul sot are un venit acoperitor imprumutului ramas, deoarece la luarea imprumutului s-a luat in calcul si venitul prietenei tale. Dar stiu un caz in care nici in aceste conditii banca nu a aprobat cererea de modificare a clauzei.
Nu ai dat detalii, insa incerc sa iti ofer solutii posibile
credit imobiliar - vand imobilul si achita creditul, daca le raman bani e un plus si se impart.
credit de nevoi personale fara ipoteca - se imprumuta, daca ii permite gradul de indatorare cu suma ce reprezinta jumatate din creditul cu fostul sot, sau se imprumuta de la prieteni/familie/iubit cu aceeasi suma, fostul sot procedeaza la fel si achita creditul impreuna, ramanand cu datoriile separat.
sorin8256 întreabă: