| Neimportant a întrebat:

Bună. Ma interesează cineva priceput sau măcar sa aibă cunoștințe cât de cât în ceea ce privește domeniul HORECA. Îmi doresc sa investesc intr-o shaormerie, am pana în 30 de ani și ideea e ca as dori sa beneficiez și de sprijinul fondurilor europene. A mai trecut cineva prin asa ceva? Știu foarte bine ca pe lângă investiții vor mai fi și cele legate de spațiul comercial,taxe,impozite,contabil etc, dar la ce suma m-as putea astepta totuși? De menționat ca fiind la început, sunt dispusa și pentru aparatura SH, cu dorința de a o schimba pe viitor.

4 răspunsuri:
| AdeA1991 a răspuns:

Cand vine vorba de fonduri europene, proiectul pe care il depui trebuie sa fie calculat pana la ultimul ban.

ti-as recomanda sa vorbesti cu cineva care face astfel de proiecte, te-ar putea sfatuii mult mai bine.

cat despre suma, depinde de la orasul in care te aflii pana la ce fel de aparatura gasesi, cat de mare sau mica vrei sa fie afacerea, cat de diversificat vrei sa fie meniul si asa mai departe. ai nevoie de om, sau faci solo pentru un timp.

contabilitatea primara poti sa o inveti tu, si ai avea nevoie doar de contabil care poate sa iti depuna actele, din start cheltuiala mai mica.

| MistarGoGu a răspuns:

1. Gândește-te DACA faci sub marca ta sau apelezi la o franciza *( marca cunoscuta, cu renume, proceduri verificate de lucru )!
2. Spațiu / vad comercial este ESENTIAL!
3. Strategie de marketing și un sistem de retenție *( fidelitate ) pentru clienți!
Dacă un client cumpăra de 2 sau 3 ori si observa ca îți baga ție bani în buzunar FARA ceva la schimb fuge la concurenta!
4. Reguli STRICTE de igiena ca altfel te poți trezi cu " surprize "
5. Restul sunt detalii! Mulți au falimentat în primul an din cauza ca au tratat marketing-ul și sistemul de fidelitate superficial!
Prețul NU mai este azi un criteriu de diferențiere!

| GabiDumitrescu a răspuns:

Ce oras, asta e intrebarea esentiala. Apoi putem discuta si de restul.

| siriusblack98 a răspuns:

Treaba sta cam asa:
A. Cati bani disponibili pentru investitii (deci cu riscul de a-i pierde) ai la ora actuala?

B. Fondurile europene NU se acorda an de an pentru aceleasi tipuri de afaceri in fiecare judet. Deci in ce judet vrei sa deschizi?

C. Intrebi de o suma orientativa la care sa te astepti dar nu ai mentionat si UNDE anume vrei sa deschizi si ce suprafata comerciala ai dori sa ai + diversitatea meniului care include alte aparaturi. Iar aici mai sunt si alte cheltuieli legate de personal pe care de asemenea nu l-ai atins ca si subiect (esti doar tu sau ai x numar de angajati?). Locatia respectiva este deja amenajata pentru acest tip de afacere sau trebuie sa o amenajezi tu de la caramida? Are bransament electric sau trebuie sa platesti tot tu si pentru asta? Vezi ca toate costurile de amenajare ale unui spatiu comercial sunt ale naiba de ridicate. Eu n-am crezut pana nu mi-am deschis primul magazin ca nu le luasem in considerare si m-am trezit ca a trebuit sa intru in banii de marfa.

E. Aici se leaga de C, cat costa chiria/luna? Proprietarul vrea chiria in avans pe x luni de zile? Ca stiu ca se cam practica treaba asta si pe spatii comerciale. Mie mi-au cerut si pe 6 luni in avans sa fie sigur ca nu tin deschis 3 luni si dupa inchid ca sa fie el nevoit sa caute alt doritor. + Vrei sa pui mese si scaune la interior pentru clienti sau o eventuala terasa afara? Ca si astea costa multicel sa stii, toate sunt scumpe rau in 2025.

Acum in functie de cele 4 puncte A, B, C, E de mai sus, pe tine s-ar putea sa te duca oriunde intre 15k euro si 30k euro investitia initiala, asta doar daca nu sari calul la aparate de ultima generatie (desi ai mentionat ca te multumesti si cu SH).