| alexandra_8523 a întrebat:

Pentru ce sunt bune cheltuielile publice? Cu ce ajuta Romaniei?

Răspuns Câştigător
| Porcusorul a răspuns:

Daca n-ar exista deloc cheltuieli publice, atunci nu ar mai exista deloc statul. Nu am avea deloc aparare militara, iar asta ne-ar face extrem de vulnerabili in fata oricarui inamic. In al doilea rand nu am avea niciun sistem public, nicio institutie, ceea ce s-ar traduce prin neaplicarea legilor; crime, furturi, violuri, sclavie si alte faradelegi dupa pofta inimii. Daca in acest moment s-ar aboli cheltuielile publice din Romania, cred ca ar urma ani buni de anarhie, ani in care milioane de oameni ar muri sau s-ar refugia in alte tari. Insa, dupa acesti ani, deja se vor fi inchegat cateva comunitati moderate, care, ca in preistorie, vor pune mana de la mana pentru a se apara de bandele agresive, ajungand astfel la o forma primitiva de cheltuieli publice pentru aparare. Iar dupa decenii de dezastru socioeconomic s-ar ajunge, daca nu am fi deja cotropiti de alte popoare, la aceleasi cheltuieli publice pe care le-am abolit, sa zicem, acum.

3 răspunsuri:
| Dismally a răspuns:

Sunt necesare pentru tot ce avem: drumuri, scoli, spitale, politie, pompieri etc. etc.

Bula
| Bula a răspuns:

Cheltuielile publice sunt totalitatea acelor cheltuieli care se fac din banii publici, adica cele adunate ca taxe si impozite + alte venituri ale statului.
Toate platile facute "de stat" sunt facute din acesti bani publici - adica cele adunate de la mine, de la tine si de la toti altii din tara.

| triffin a răspuns:

Ele sunt si o componenta a PIB-ului.
PIB = C + I + G + Exp - Imp
C= cosnumul
I=investitii
G=cheltuielile guvernamentale (sau publice)
Exp=export
Imp=import