| Alexaaaandra a întrebat:

Bună TPU!
Am nevoie de un răspuns detaliat. Eu am 17 ani și aș vrea să îmi fac un card prin care să pot primi bani, aș vrea să știu cum se procedează exact, dacă trebuie sa fie o anumită sumă de bani pe card, am mai auzit că ți-l închid sau ceva de genul daca nu ai bani pe el. Persoana care îmi trimite trebuie să aibă și ea card? Vreau să știu exact cum se procedează. (Eu nu prea am avut treabă cu bănci/carduri) Familia mea e mai mult adeptă a cash-ului laughing
Și să îmi spuneți la ce bancă este mai ok sa îl fac.

Răspuns Câştigător
| laSoledad a răspuns:

Iti dau 2 variante potrivite pentru tine: 1. BCR, 2. Banca Transilvania. La ambele nu trebuie sa ai o anumita suma pe card luna de luna. Trebuie sa mergi la banca pentru ca sa iti deschizi cont.

1. Daca iti faci cont la BCR, te scuteste de orice taxe si comisioane bancare pana la 26 de ani. Si iti ofera gratuit si aplicatia George, in care poti vedea oricand cati bani ai in cont, vezi ce plati ai facut, poti plati taxe din aplicatie, poti face transferuri bancare gratuite catre oameni din tara sau din UE, poti plati cu smartphone-ul si poti transfera banii catre un cont de economii sau catre un depozit.

Vezi la sectiunea Student sau Adolescent
https://www.bcr.ro/......ont-curent

2. Sau poti alege cardul Visa Clasic de la Banca Transilvania care are 0 comisioane. La fel poti plati cu telefonul daca vrei, cu aplicatia BT Pay. In aplicatie vei vedea cati bani iti intra si pe ce i-ai cheltuit. E gratuita.
https://www.bancatransilvania.ro/......a-classic/
https://www.bancatransilvania.ro/comisioane_visa_classic.pdf

"Persoana care îmi trimite trebuie să aibă și ea card?"
Nu trebuie sa aiba neaparat card. Persoana care vrea sa iti trimita bani trebuie sa se duca la ghiseul bancii unde esti tu client, va spune IBAN-ul contului tau si va depune banii in numerar la ghiseu. IBAN-ul contului tau un cod lung de litere si cifre pe care tu il detii. Codul asta trebuie sa il dai persoanelor care iti trimit tie bani. Ca sa il afli trebuie sa te duci la banca si sa ceri un EXTRAS DE CONT. Pe acea foaie o sa gasesti acel cod lung de litere si cifre. Apoi il dai persoanei care vrea sa-ti trimita bani. Astfel, persoana aia merge la banca si depune numerar la ghiseu in contul tau. Sau poate sa-ti trimita bani pe cale electronica din contul ei de pe telefon in contul tau, daca ea are card la randul ei.

Fii atent ca codul IBAN e diferit de codul PIN. Codul IBAN e denumirea contului tau si il poti da oricui vrea sa-ti trimita bani. Iar codul PIN e parola la cardul tau si NU trebuie sa o dai nimanui.

3 răspunsuri:
| RaduRobertRO a răspuns:

Varsta minima pentru obtinerea unui card de debit este de 14 ani. Daca nu ai peste 18 ani, pentru emiterea unui astfel de card trebuie sa vii in oricare banca impreuna cu unul dintre parinti sau cu tutorele legal. Nu uita sa ai la tine actul de identitate.

suntserios
| suntserios a răspuns:

Te duci cu un parinte la banca si iti faci card. Fiind minor sunt oferte prin care nu platesti comisioane deci nu ai sa ai nevoie mereu de o suma in cont.
Persoana care iti trimite o poate face din contul lui direct sau prin ordine de plata.

| anonimg a răspuns:

Cardurile sunt de două tipuri:
- de credit, atunci când banca îți da credit, când ea te împrumută;
-cardul de debit (ca în cazul tău) este când tu sau altcineva în afară de banca respectivă îți pune bani pe card (adică în contul respectiv).
Card sau cont este același lucru, și pentru oricare dintre aceste două tipuri de carduri, banca îți oprește comision.
În cazul tău, de duci la o bancă (recomand Banca Transilvania), plătești 50 de lei, și banca îți face cont la ea și îți va da un card prin care poți să accesezi contul respectiv. Lunar o să ți se oprească 5-10 lei pentru administrarea contului (a cardului); sau se poate plăti lunar. Banca îți va retrage singură bani de pe acel card.
Tu trebuie să ai mai mulți bani pe card decât tranzacția pe care o vei face. Pentru că dacă vei primi pe card 100 de lei, tu vei putea scoate doar 90 de lei. Este o politică a tuturor băncilor ca întotdeauna să rămână o mică sumă pe orice tip de card, și să nu se ajungă la 0, 00 lei. Dacă va ajunge cardul gol și banca nu mai are din ce să îți oprească comision pentru administrarea contului, atunci banca îți va închide cardul. Deci dacă nu faci vreo tranzacție prin care banca să își poată opri comisionul, ori va trebui să te duci tu la bancă să îți alimentezi contul cu aproximativ 10 lei/lună sau pe an (nu știu exact) ori banca îți va închide contul (cardul). Așa sunt cu cardurile de debit.
Tu trebuie să mergi la bancă și să ceri toate informațiile legate de nevoia ta. Dacă îți vor mai apărea întrebări sau probleme, te întorci iarăși la bancă să te lămurească. Eu am zis niște prețuri mai sus, dar ele sunt aproximative.
Nu știu dacă trebuie să mergi cu părinții la bancă. În locul tău aș merge fără ei, că nu mă i-a nimeni la bătaie. Trebuie să ai cartea de identitate la tine. Dacă îți vor cere să vi cu părinții, atunci așa vei face. Dar poate că merge și fără ei. Dacă era card de credit, atunci problema era mai complicată pentru că trebuia să fi salariată ca banca să îți dea credit. Dar tu ai card de debit și nu ți se cer prea multe. Încearcă să mergi singură la orice bancă din cartier, și nu neapărat la sediul central al unei bănci.