| CristiStefac a întrebat:

AM o intrebare pentru cei ce stati in AMerica in S.U.A(orase mari sau destul de mari)ma intereseaza niste beneficii si dezavantaje de a locuii in S.U.A si mai ales daca sistemul de invataman e ca la romani DAU FUNDA CEL MAI BUN RASPUNS +Un profesor asa ce salariu ar avea in medie daca stiti?

2 răspunsuri:
| relian a răspuns:

Beneficii adica la ce referi? In america nu-ti da nimeni nimic moca daca asta voiai sa intrebi.Cine munceste are, cine are scoala are si mai mult si asa mai departe.Sint unele chestii care are suna a beneficiu dar nu ai loc de negrii, aia iau tot ce se poate lua moca.Alte beneficii ar fi de unde lucrezi daca da firma respectiva si asta ar consta stiu si eu in ceva salariu in plus, un bonus ceva anual, asigurari de sanatate si chestii de genul asta.Dar asta depinde ce firma e cu ce se ocupa si etc.Sint firme care nu dau nimic moca.In rest in america sa nu zse aftepte nimeni la pomana.Asta pentru cei care stiu si eu vor sa o fredoneze pe aici pe spatele guvernului.SUA nu e canda si nici Franta.Probabil de pe acolo ai auzit ce dau aia.Stiu cum e in Franta, acolo poti sa stai acasa fara probleme, mai ales daca mai ai si copii te tine statu fara sa faci nimic.Ei in america nici pomeneala de asa ceva.Ba din contra daca ai copii esti mincat platesti tu pentru ca ai copii, nu iti da guvernu tie sa o huzuresti.La taxe te mai scuteste de ai copii de ceva bani, dar daca amindoi soti lucreaza doar unul este scutit alantu nu.Alta chestie aici e ca si cind nasti de esti femeie trebuie sa platesti.In america orice se plateste, nimic nu e moca.Bine daca ai asigurare nu mai platesti mare lucru, dar sa ai asigurare, care si aia trebuie platita lunar si sint ceva bani de dat.Deci statul in america nu-ti da mare lucru.Cu toate astea,bine ca unora probabil or sa li se para naspa de tot, vorbesc care aud despre asa ceva, deci cu toate astea aici traiesti daca intelegi ce zic.Cu alte cuvinte daca traiesti in america deja esti pe alta planeta sub toate aspectele.Nicaeri in lume, nici un stat nu se compara cu america.Ca sa iti dai seama clar cum este aici trebuie insa sa stai cel putin un an doi.Asa o luna doua nu o sa spui ca e cine stie ce.Acum ca vizitator normal ca nu stii viata de aici,nu lucrezi,nu platesti biluri si asa mai departe sa stii cum sta treaba real, sa stii ce se poate face, cit se poate face aici si asa mai departe.Cine spune ca in america nu e mai nimic si asta asa doar ca fost in vizita ala nu trebuie bagat in seama.Sau altii isi fac idei dupa ce vad prin filme.Nimic din ce se arata prin filme nu se intimpla in realitate.Aici trebuie sa muncesti si cistigi in functie de ce stii sa faci, de ce scoala ai si chestii de genul asta. Daca ai o scoala facuta in state atunci ala esti deja cistigi dublu fata de altu care nu are pe aceiasi pozitie.Sistemul de invatamint la ei este ceva diferit de RO,mie personal mi se pare cam aiurea,dar poate ca asa vad asta ca nu am mers la o scoala pe aici.Dar asa au si ei scoala elementera cum este la noi scoala generala,unde din ce am vazut mai toti trec clasa, probabil ca sin RO acum e cam la fel. Apoi se merge la liceu unde se intra destul de usor, nu stiu exact dar nu se da examene cum se dadeau odata prin RO.Scoala elementara si liceul sint gratuite.Mai departe dupa liceu mergi la un colegiu, intrarea facinduse dupa nu stiu ce note sau recomandari din liceu.Sint colegii comunitare adica ceva gratis,desi se dau acolo ceva banuti dar nesemnificativ,trebuie sa iti cumperi carti, trebuie sa te cazezi treaba ta unde, cred ca si in RO acum.Si de asemenea sint colegii cu plata unde dai bani si unde treci exact ca gisca prin apa. Dupa te poti duce la Fcultate la ei universitate se numeste unde la fel exista ceva universitati comunitare adica de stat sa le zicem asa,dar unde trebuie sa indeplinesti anumite conditii,sa fi avut la colegiu nu stiu ce note,sa trci nu stiu ce teste chestii de genul asta, adica e ceva mai greu in sensul ca multi vor sa faca o universitate mai moca si de aia trebuie indeplinite acele conditii.Dar daca esti destept, iti merge rotitele nu e mare lucru.La universitatile cu plata dai bani buni,dar intri, insa si aici iti cer cite ceva, insa nu ti se pune nici o piedica.Se trece si la universitatile cu plata ca rata prin apa, ma refer la cei care vor sa aiba si ei o facultate o diploma ceva, dar se si invata pentru cei care vor si le place ceea ce fac.Ai un exemplu f bun in RO ministru sau fostul ministru al finantelor, tipa aia care a facut universitatea la Hravard. Daca ai vazut-o cam ce stie iti poti face o idee cam cum e cu scoala si prin america.Adica daca e Harvard sa nu te gindesti ca toti care fac acolo faculatea sint genii.Intradevar ies de acolo mari destepti dar majoritatea sin gen madam ministru. Daca vrei pas cu pas exact ce se cere pot sa ma interesez, cunosc citeva persoane care au facut aici facultatea uni la cu plata altii la stat.Insa ce e greu sa-i zic asa este limba engleza, aici la orice scoala te-ai duce dai teste de limba indiferent ca esti american de cind lumea sau esti nou venit.La ei asa e limba, teste si sa nu spui lasa ca asta e usor.Cel putin pentru romanii care sint veniti aici si au venit la virste asa peste 20 de ani e greu, mai ales la scolile de stat, unde e mai mare concurenta cum am spus toti se inghesuie sa faca o scoala pe gratis.Am vorbit si cu americani si lor li se pare greu testele astea de limba si unia chiar nu trec testele pur si simplu. Testele astea nu sint simple,e ceva de genul cum ar fi in limba romana sa ti se dea stiu si eu ce cuvinte ce nai auzit de ele,sa faci nu stiu ce compuneri, deci chestii de spui pai stai ca eu nu am auzit, nu stiu ce inseamna.Deci ceva de genul asta sint testele de limba.Si lor nu le pasa cine esti, ca esti venit emigrant nou sau la studii, ca bla bla.Aici toti sint bagati in aceiasi oala nu se fac diferente sub nici un aspect, nici la scoala nici la munca nici pe strada nicaeri.Aici esti OM si toti sint oameni, nu se pun etichete ca ala e tigan, ca ala e mexican sau arab.Cam asta e america. Poti sa ajungi cine vrei daca poti, cu exceptie presedintele americii pentru ca nu esti nascut aici, dar in rest orice poti ajunge.Ce salarii sint? Undeva intre o mie de dolari si un million de ex.De ex presedintele companiei coca cola care este de origine turc are un s alariu cam de un milion si ceva pe luna.Ce salariu are un profesor? Pai depinde ce fel de progesor este, la ce scoala este si asa mai departe.In general profesorii de la stat au salarii mai mici decit cei de la plata.De asemenea un profesor de scoala elementara ce salriu vrei sa aiba? Unu acolo stiu si eu cam cit ar face si unu care face curatenie mai stiu eu pe unde.Sau un prof de universitate ala da are citeva mii pina la citeva zeci de mii fctie de unde profeseaza, cit de bun este si mai stiu eu ce alte alea.Dezavantaje dea trai in america nu stiu, trebuie sa compari cu ceva ca sa poti spune.In ce priveste asistenta sociala da aici nu e bine din pct asta de vedere comparativ cu Canada sau Franta.In rest personal nu prea am ce compara cu alte tari, nu vad o alta tara capabila de un sistem asemanator celui din america.Cu alte cuvinte america este ceva cum sa spun este o alta planeta cam asta e cuvintul potrivit.Sint multe de spus si numai traind aici poti vedea realitatea.Bine ca normal sint si cazuri mai naspa sa le zic asa dar e ceva normal.In general legile sint cam peste tot cam la fel cu mici diferente de la stat la sta unde exista mici diferente sau legislatii locale unde fiecare stat county si asa mai departe mai adauga ceva la alea existente.Si salariile la fel sint diferite de la stat la sta fctie de cit de bogat e statul respectiv.De ex un muncitor la NY normal ca are salriu de 2-3 ori cit un altul mai stiu eu din Alabama de ex.dar si viata la NY e mai scumpa si intr-un final se cam compenseaza lucrurile.In concluzie dupa cum am spus nimeni daca nu a trait aici cel putin citiva ani pe barba lui, deci nu intretinut nu-ti poate spune care e realitatea.Cind esti aici,muncesti,platesti taxe,faci cumparaturi,esti pe cont prpriu,deci nu intretinut atunci stii exact cam ce viata este,aia reala nu din povesti, nu din filme, nu las cam fost eu in vacanta si am vazut.Cam astea sint asa citeva chestii.Nu mai zic ca aici oamenii nu stiu cei aia spaga,nu stiu dei aia sa te ignore,sa se uite urat, sa stiu si eu ce cind mergi undeva sa cumperi, sa vinzi sa stiu si eu ce altceva.Toti te respecta si tu la rindul tau vei respecta si asta nu pentru ca ti se impune,nu pentru ca te obliga cineva ci pentru ca asa te face sistemul, te face din hot om cinstit, din golan om de treaba si asa mai departe.Ok gata ca nu vreau sa para ca vai ce tin partea americanilor.Realitatea trebuie sa o vezi tu si sa o simti, dar asta dupa cum am spus citiva ani de trait aici pe picioarele tale.A si sa nu uit scoala aici se poate face la orice virsta si se poate face la zi sau cind si cind cum poti daca esti singur si trebuie sa muncesti sa te si intretii chestii de genul asta.Adica mergi la munca, apoi mergi si pe la scoala asa cind ai timp iei cite o clasa doua trei dupa cum poti sa duci si poti termina o scoala sin 5-6 ani nici o problema.Cam atit iti ajunge cred.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Am stat 8 luni de zile... daca ai copil ai anumite beneficii adica primesti unele lucruri pentru copil.Cu asigurarea medicala nu stiu exact cat e eu am avut-o platita de aici si nu am avut oricum probleme de sanatate insa daca nu ai asigurare esti mancat 600$ doar sa chemi ambulanta etc daca ai nevoie de o operatie ceva se poate ajunge chiar si la 80.000$.intr-adevar se traieste destul de bine insa daca mergi singur cam greu sa strangi bani ca sa iti iei propria casa