Codul muncii prevede ca modificarea timpului alocat la locul de munca se poate modifica doar prin acord scris de catre salariat. Iti recomand un video; https://youtu.be/rcTRqac2Nn4
Citește atent CIM și CCM ca să fii sigur că în anumite circumstanțe conducerea nu are dreptul să ajusteze programul de lucru corespunzător nevoilor firmei, cu compensare adecvată în bani sau libere a timpului suplimentar.
Dacă nu... e decizia ta dacă vrei să ai un job, chiar și „abuzator", sau să tai frunză la câini.
Daca nu se platesc orele suplimentare si nu ai semnat nimic in sensul asta, desigur ca nu.
Adică să faci ore suplimentare?
În majoritatea firmelor se fac ore suplimentare, mai ales pe șantiere, în fabrici ca sa termine comenzile la timp.Dar asta se poate intampla de câteva ori. Daca se intampla zilnic trebuie sa fi plătit suplimentar sau sa ti se ofere 2 zile libere (sa muncești 2 cu 2).In caz contrar, nu esti obligat sa stai.
Eu am fost la două firme unde se munceau ore suplimentare.La una deja cand am ajuns eu acolo femeile avea o săptămână de munca de la 6 până la 6 sau chiar după si nu le plătea, cel (puțin atunci) suplimentar.Dar stăteau ca nu aveau unde se duce.
La o altă, se mai muncea tot asa suplimentar si chiar unul din ei încuraja treaba asta.Se dădea peste cap sa faca cat mai mult si chiar se ofticat daca cineva il ajungea, doar ca acolo lua bani mai multi(un fel de norma). Deja de la o vreme, patroana a zis "mai ho" ca ii saracea.
Ar fi corect sa o zi sa lucrezi și una libera!
Adica sa lucrezi 13 ore, 24 ore libere, normal dacă lucrezi cu 8 ore ai 16 ore libere cu 2 ore pe săptămână
Sa nu-ti para rau ai loc de munca si castigi un ban acolo, e mult lucratul peste 8 ore intr-adevar dar totusi e benefic pentru tine sa fii acolo baza lor.
Este vorba de faptul că mulți doar se plimbă și nu fac nimic și alții muncesc de le ies ochii, iar conducerea trece cu vederea acest aspect. Sunt angajați de zeci de ani și vine cineva și în 2 zile ia mai mulți bani decât cei angajați de mult. Nu e vorba că mă plâng de locul de muncă, e vorba că există o nedreptate foarte mare în rândul angajaților.
Ce viata mai ai daca lucrezi 12 ore pe zi?
Nu esti obligat, dar intreaba dati dublu|? Nu dar sa terminam sau ceva de genu, ii zici ca daca nu da in perioada aia ai rezervat la mare sau altundeva sau ai treaba si du-te dracu cu firma ta de cacao daca nu dai dublu ca nu esti obligat sa stai 12 ore daca nu asa scrie in contract si daca nu da nimic tu de ce sa te duci pe moca?
Mariand67 întreabă: