Intai trebuie sa inveti ALGORITMII, adica logica functionarii programelor.
In etapa urmatoare sa-ti alegi un limbaj de programare simplu si sa-ti scrii primele programe scurte, sa inveti functionarea lor, dupa care sa faci programe mai complexe.
Recomandarea mea este sa te inscrii la un curs organizat de programare, macar pentru incepatori.
Ideal si calea de urmat ar fi sa nu te apuci direct de limbaje ci sa inveti ce insemna baza programarii. Niste manuale de liceu pe unde se face pseudocod si algoritmica te ar ajuta mult.
Pe urma indiferent de ce ramura a programarii vrei tu, cel mai potrivit limbaj sa pui in practica ce inveti e C/C++ pentru ca te ajuta sa intelegi programarea la un nivel destul de low incat sa t poti descruca mai departe si in alte tehnologii.
Cat despre limbajul care e mai usor de invatat, tine de tine si de capacitatile tale. Probabil php e unul din limbajele usoare sa le zicem asa.
cat despre castig in freelance, limbajul e mai putin relevant, relevant e cat de bine stii tu programare, avand in vedere cum ai pus intrebarea insa nu vei ajunge tu in timpul liceului la un nivel incat sa te astepti la castiguri din freelance.
Aici ai cea mai mare parte din informația de care ai nevoie ca să începi.
https://www.hostinger.com/tutorials/learn-coding-online-for-free/
De invatat se gaseste foarte simplu cautand pe internet respectivul limbaj urmat de "for dummies", e exemplu:
https://www.google.com/search?q=php+for+dummies
insa, ce se cauta in ziua de azi si cu ce ai face mai multi bani, nu am habar, chiar o sa urmaresc SI RECOMAND intrebarea, pentru ca e foarte buna;)
Poti gasi zeci de pagini si tutoriale la un google distanta. Nu recomand sa urmezi cursuri in sala fizica, cel putin nu pana nu ai o baza ca sa intelegi ce se vorbeste acolo.
Ca sa inveti programare trebuie sa ai o inclinatie spre partea tehnica, matematica/informatica, trebuie sa intelegi principiile de baza, sa stii engleza ca sa poti intelege documentatia tehnica. Programarea inseamna sa inveti continuu, in permanenta apar limbaje noi, functii noi, tehnologii noi. Iti recomand sa te indrepti spre dezvoltarea de aplicatii mobile, ele sunt viitorul.