anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

am 14 ani si sunt un baiat descurcaret sa zic asa, orice incerc invat repede si stiu foarte multe, nu ca sunt sarac da mi se pare foarte jmecher sa lucrezi plus sa nu mai trebuiasca sa cer la ai mei bani, as vrea sa lucrez dar nu stiu unde pot si cum si ce, daca poate cineva sa se intereseze, dau funda.

4 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Nu te poti angaja de la 14 ani, cel mai repede te poti angaa de la 15 ani si numai cu acordul parintilor.
Conform Codului muncii, citez:
"Art.13.(1)Persoana fizicã dobândeşte capacitate de muncã la împlinirea vârstei de 16 ani.
(2) Persoana fizicã poate încheia un contract de muncã în calitate de salariat şi la împlinirea vârstei de 15 ani, cu acordul pãrinţilor sau al reprezentanţilor legali, pentru activitãţi potrivite cu dezvoltarea fizicã, aptitudinile şi cunoştinţele sale, dacã astfel nu îi sunt periclitate sãnãtatea, dezvoltarea şi pregãtirea profesionalã.
(3)Încadrarea în muncã a persoanelor sub vârsta de 15 ani este interzisã."
Acum poti castiga bani doar facand mici servicii rudelor, prietenilor de familie, vecinilor, etc.

| Xinnicut a răspuns (pentru Ioandelasal):

Ideea e ca de exemplu am facut informatica singur de mic, si imi place nu sa ma laud dar ma descurc..., si sunt si sportiv m-am gandit la food panda sau ceva

| CristiDinBucuresti a răspuns:

Momentan nu te poti angaja, de la 18 ani da te poti angaja, acum scoala este pe primul plan.

| Kyılε a răspuns:

Salut.
Îți înțeleg dorința de a munci, tinere. Cu toții am avut-o la un moment dat, de obicei înainte să ne dăm seama ce înseamnă cu adevărat munca și cât ne poate ocupa din timp.
Ai 14 ani, o vârstă frumoasă, însă, din păcate, nu ai credibilitatea și nici vârsta necesară pentru a fi angajat. Momentan, îți poți ajuta părinții și să te aștepți la o recompensă, în cel mai frumos caz. Legal, de la 16 ani îți poți începe un contract de muncă part-time (adică numărul orelor de muncă pe săptămână va fi sub 40), depui frumos un CV și rămâi cu speranța că poate te va angaja cineva.
Sănătate!