| Paula_Andreea_1993 a întrebat:

am niste nelamuriri si as vrea sa ma ajutati. Am 23 de ani si as vrea sa imi fac o firma de transport marfuri ( cu van 3, 5 t). Am inteles ca pentru a infiinta firma am nevoie sa dau de atestat transport marfuri sau manager transport marfuri? A doua intrebare ar fi: mi se cere pentru atestat sa am si o alta categorie in afara de cat B? Multumesc

1 răspuns:
| Popescu_Eugen_1964 a răspuns:

Depinde ca ce vei functiona in firma. Atestatul de transport al soferului este necesar daca faci efectiv soferie pe masina. Atestatul de manager de transport / persoana desemnata ( s-au mai schimbat denumirile si nu mai stiu care e in vigoare ) este un lucru diferit. Ca persoana desemnata ( manager de tr ) esti cum s-ar numi un fel de dispecer de transport. Sunt lucruri distincte si separate. Daca esti si patron si sofer, adica tu centrezi tu dai cu capul poti sa le obtii pe amandoua, este permis cumulul de functii. Se obtin in urma scolii ( o scoala care vrei ) si examenului cu ARR. Nu este obligatoriu ca tu ca patron sa detii atestat de persoana desemnata, legea nu spune asta, poti angaja cu program redus o persoana care detine atestat. Situatiile sunt diferite, legea posibil sa se mai fi schimbat si eu am mai si uitat din ea ca e stufoasa rau. Mergi la ARR sau la un tip care detine atestat la o firma mai mare si obtii o consultatie ce iti convine mai mult. Vezi ca sunt forumuri sau Facebook de soferi de tir si aia sunt mai la curent.