Pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână și 170 de ore pe lună (maxim). În termen de 90 de zile calendaristice, angajatorul trebuie să ofere salariatului timp liber plătit în echivalent cu numărul de ore suplimentare efectuate. Dacă nu se acordă timp liber corespunzător, orele suplimentare se plătesc cu un spor la salariu, care nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază corespunzător duratei muncii prestate.
Eu l-am băgat în faliment pe un astfel de patron. Îmi pare rău ca la vremea aceea n-am știut ca dacă îl dai în judecata pe patron, cât ești angajat, ești scutit de taxa de timbru și taxă judiciară. Atunci eu am reclamat la ITM și, pentru că ITM-ul nu mi-a făcut dreptate până la capăt, am făcut o sesizare la Ministerul Muncii. Ministerul Muncii l-a amendat, i-au reținut banii și i-au dat celor angajați. Firma a intrat în faliment și a fost cumpărată de altul care a preluat majoritatea personalului vechi.
In primul rand nu se respecta nr de ore, trebuie ori sa-ti dea mai multe ore libere ori sa-ti plateasca orele suplimentare.
In al doilea rand, salariul minim e de 3700 lei brut si tu cu aia 2300 nu prea te incadrezi. E un abuz ce face patronul tau.
Du-te la el si cere-ti drepturile. Daca nu e de acord faci reclamatie la ITM. Sclavia moderna trebuie sa inceteze
Buna. Din pacate, pentru astfel de conditii, salariul este unul mult prea mic. Incearca sa negociezi cu ei macar sa ajungi la numarul de ore legal pe saptamana sau macar sa stabiliti o singura chestie pe care sa o faci (fie carat de marfa, fie servire, fie la casa de marcat, fie mancarea). Mai recomand chiar si un raport la ITM daca ma intrebi pe mine.