| georgianna a întrebat:

Buna ziua!
Am o nedumerire legata de contractul de comodat.Pentru un spatiu care urmeaza sa fie punct de lucru al unei intreprinderi individuale se poate incheia contract de comodat intre firma si proprietarul spatiului sau este OBLIGATORIU un contract de inchiriere? Cine isi va deduce in acest caz cheltuielile cu energie, apa? Chiriasul-firma sau proprietarul?
Chiria pe care in fapt o platesc nu se mai poate deduce, nu?

Numai cunoscatorii sa raspunda va rog! Multumesc!

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Buna georgianna,
Revin la cele spuse inainte si iti spun ca se poate incheia si un contract de comodat, este permis de Normele Metodologice din 2008 privind Registrul Comertului. Am observat asta abia astazi, din actualizarea programului legislativ pe care il am pe laptop. In M. Of. 443/1. 07. 2010 s-a publicat o Procedura din 30. 06. 2010 a MFP-ANAF in care, printre inscrisurile prin care se dovedeste folosinta sediului, dupa contractul de inchiriere este prevazut si contractul de comodat. Imi mentin parerea ca este gresit, dar de vreme ce legea permite si nu distinge, nici noi nu trebuie sa distingem. Oricum si contractul de comodat va trebui inregistrat la finante, inainte de a mentiona punctul de lucru la Registrul Comertului. Numai bine!

7 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Potrivit Codului civil, art. 1560 si urm., contractul de comodat este un contract de imprumut al folosintei unor bunuri mobile, nu imobile, pentru imobile se foloseste termenul de contract de locatiune(inchiriere), prevazut la art. 1410 si urm. In contractul de inchiriere, care trebuie inregistrat la administratia financiara, se pot prevedea clauze in legatura cu ce intrebi, dupa cum partile cad de acord. De obicei chiriasul plateste toate cheltuielile cu utilitatile - energie electrica si termica, apa, canalizare etc si atunci tot el si le poate deduce. De asemenea si cheltuiala cu chiria este deductibila, ca orice cheltuiala, de catre cel care o face, respectiv chiriasul. Numai bine!

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Am explicat foarte clar: 1.Pentru imobile(respectiv spatiul din cladire in care vrei sa-ti functioneze firma) poti incheia doar contract de inchiriere. 2.Contractul de inchiriere nu trebuie autentificat la notar, este destul sa fie semnat de cele 2 parti: proprietarul cladirii(in termeni juridici locator si chiriasul, numit locatar). La finante trebuie inregistrat deoarece proprietarul trebuie sa plateasca impozit pe chirie. 3.Chiria se va putea deduce numai in baza contractului de inchiriere. Mai mult, conform L. 31/1990 - legea societatilor comerciale, este obligatoriu sa inregistrezi punctul de lucru la Registrul Comertului si aici o sa-ti ceara contractul de inchiriere. 4.Nu are importanta ca proprietarul nu a facut receptia finala a cladirii, de aceasta este nevoie pentru intabularea in Cartea funciara. Contractul de inchiriere va fi legal chiar si fara aceasta, de altfel tu, incheind acest contract, il vei recunoaste ca proprietar.

| ikram a răspuns:

Contractul de comodat prin care se transmite folosinta temporara unui bun determinat cu titlu gratuit. Adica nu se plateste "chirie", diferenta intre contractul de locatiune si contractul de comodat este tocmai aceea ca la contractul de comodat transmiterea e cu titlu grauit.

Da poti sa faci contract de comodat, si nu trebuie autentificat la notar.
Nu iti poti deduce chiria pentru ca nu exista chirie!

Cheltuielile de folosinta vor fi suportate de comodatar (adica de tine), deci in concluzie tu ti le vei deduce.

Daca platesti intr-adevar chirie ia si fa contract locatiune sau inchiriere. Nu este o idee buna contractul de comodat in situatia ta, doar daca nu plateai deloc chiria.

| matchpoint a răspuns:

Buna ziua, da poti sa inchei un contract de comodat cu proprietarul spatiului, dar in acesta situatie nu mai platesti chirie. poti sa deduci cheltuielile cu energia, apa, doar in functie de cat din spatiu folosesti ca sediu al firmei. Ex. daca spatiul are 3 camere, tu folosesti doar 1 pentru sediul firmei vei putea deduce 1/3 din cheltuieli.
Daca doresti sa deduci chiria trebuie sa inchei un contract de inchiriere pe care sa-l inregistrezi la finante, si pentru suma incasata din chirie proprietarul trebuie sa plateasca impozit. Sper ca ti-a fost de folos raspunsul meu. O zi buna. Pa

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Da! se poate! majoritatea firmelor au spatiile luate asa. Contractul de comodat nu te obliga la achitarea unei sume lunare si nici la alte clauze asa cum este contractul de chirie. Din punctul meu de vedere este cel mai OK contract pe care il poti face, iar in caz ca firma nu merge bine, spatiul ramane persoanei fizice (adica tie) fara a putea fi executat ca celalalte bunuri care sunt inscrise pe numele firmei.

| euuuuuuu6 a răspuns:

Din cate stiu eu cntractul de comodat e noul nume sa zic asa al contractului de inchiriere. toate cheltuielile le va plati firma care a inchiriat spatiul nicidecum proprietarul

| georgianna explică:

Vin cu explicatii suplimentare pentru ca nu m-am luminat si am senzatia ca nu am explicat corect situatia.
Asadar, voi deschide punct de lucru, sunt II si am incheiat un contract de inchiriere cu proprietarul unui spatiu, el fiind PERSOANA FIZICA si nu firma.
Nu l-am putut inregistra la Finante pentru ca nu a primit nu stiu ce proces verbal de la primarie de dare in folosinta a constructiei...etc
Omul e proprietar asta e cert, are firma langa locul pe care vreau sa imi deschid punctuk de lucru.
Pentru ca nu vreau sa ma lungesc cu actele a venit ideea cu comodatul(la comodat nu e nevoie sa fii proprietar)IN LOC DE CONTRACT DE INCHIRIERE
Astea fiind spuse INTREB
1. Pot sa imi deschid linistita punct de lucru daca e contract de comodat si nu de inchiriere
2.Trebuie autentificat la notar? la finante banuiesc ca nu!?
3.Pentru ioanadelasal si cine poate ajuta:pana la urma chiria mi-o pot deduce numai cu un contract de inchirere?
Sa inteleg ca nu pot face comodat decat pentru bunuri mobile?
nu voi putea incheia comodat pentru spatiul respectiv?
Sunt in ceata.
HELP ME please.