| floryroscata74 a întrebat:

am si eu o intrebare si daca ma puteti ajuta va-si fi recunoscatoare. locuim in casa socrilor care au decedat. ultimul fiind soacra mea in august face un an. casa fiind pe numelesoacrei mele.sunt 3 copii dintre care sotul meu care a stat si stam in continuare in aceasta casa.noi am intretinuto pe soacra noastra, ea neavind nici un venit.tot noi am inmormintato, parastasuri...etc.si tot noi am renovat casa care era intr-o stare foarte proasta.deci, credeti ca daca vrem sa mergem sa facem acte pe numele nostru si celelalte 2 surori ar avea pretentii la casa ar avea de cistigat? tin sa precizez ca sunt casatorite si au casele lor.astept raspunsul vostru. va multumesc

Răspuns Câştigător
| Brotacelu a răspuns:

Au tot dreptul atat timp cat soacra ta nu a facut niciun act de mostenire in timpul vieti, prin care sa treaca casa in numele cuiva (de obicei celui care a avut grija de ea)

partea cu surorile sotului tau da dovada de nesimtire, fiind la casa lor, casatorite, presupun ca au si copii, ce mai vor? sa va faca voua viata un calvar? inseamna ca nu au minte

7 răspunsuri:
regis
| regis a răspuns:

Din pacate pentru voi, toti fratii au aceleasi drepturi. Daca totusi ati adus imbunatatiri substantiale casei dupa decesul socrilor (dovedite cu acte), aveti SANSE sa recuperati in instanta max 2/3 din suma investita.
Fara nicio discutie insa, singura varianta rentabila pentru toti trei fratii este buna intelegere. Daca intr-adevar voi v-ati ocupat de tot si ati suportat singuri toate cheltuielile, surorile ar trebui sa isi reduca substantial pretentiile. Dar cum inteleg ca nu ati stabilit dinainte toate acestea, greu de crezut ca cineva renunta de bunavoie la mostenirea parinteasca.

Brigaela
| Brigaela a răspuns:

Da, veti imparti casa in trei parti absolut egale, urmand eventual sa va dea o mica suma drept despagubire pentru renovare. Doar daca cele doua surori renunta de buna voie semnand un act in acest sens la notariat, puteti ramane doar voi proprietari. Altfel, ele au drepturi egale cu voi la mostenire. Si crede-ma, daca vei pune in instanta problema ca ati intretinut-o pe soacra ta, vor ridica si ele problema ca ati locuit fara sa platiti chirie in aceasta casa si s-ar putea sa ajungeti voi datori.

| sorinalaura a răspuns:

In mod legal au si ele dreptul la parte din aceasta casa dar va puteti intelege omeneste, tinand cont ca ele au casele lor...intr-o sala de judecata insa sigur vor avea castig

| sorinalaura a răspuns:

In mod legal au si ele dreptul la parte din aceasta casa dar va puteti intelege omeneste , tinand cont ca ele au casele lor...intr-o sala de judecata insa sigur vor avea castig

| anonima_2087 a răspuns:

Da au drepturi egale ca si sotia ta din pacate. daca ati fi facut ceva acte care sa justifice faptul ca ati renovat casa sar fi schimbat un pic situatia, dar nu mult. poate ati primii ceva despagubiri.totul este la alegerea suroriilor

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

E foarte greu toti au drepu la casa ori cedeaza ei ori vindeti si impartiti banii daca nu aty facut act cit a trait soacra legile noastre sunt nedrepte dar asta este noi i-am votat asa ca suferim succes

| machupicchu a răspuns:

Da au dreptul la parti egale. In cazul in care nu exista intelegere intre frati, se poate apela la instanta cu acte, martori,... prin care sa dovediti ca ati intretinut-o pe perioada de..., ca ati suportat cheltuielile de inmormantare, pomeni etc. unde veti avea castig de cauza, dar numai in sensul de impartire in alte procente pentru voi, sau depinde de ceea ce cereti. In orice situatie si surorile vor avea o anumita parte din mostenire, depinde de voi daca veti actiona pe cale judecatoreasca rezolvarea dorita.