In mai toate tarile se cumpara case in rate. De ex in SUA unde vedem numai case mari si frumoase, majoritatea sunt luate prin credit ipotecar.
Asta cu pierderea locului de munca e un risc, in viata exista multe riscuri, dar chiar daca iti pierzi locul de munca te descurci cumva, apelezi la economii, la o cunostinta, pana iti gasesti alt job. Sau mergi si lucrezi in strainatate. Una e sa stai toata viata in chirie, intr-o casa care nu e a ta si in care nu poti sa faci ce vrei tu, si alta e sa ai o casa in care poti face ce vrei tu si care dupa 30 de ani ramane a ta si o poti lasa copiilor sau nepotilor ca sa nu isi mai faca ei credit.
Iar banca o alegi in functie de cat de avantajoasa e oferta si pentru asta trebuie sa faci simulare la mai multe banci
Platesc la dezvoltator. Mai am 3 ani pana termin socotelile. Am dat un avans de 10k€ si platesc rate de 1000£ lunar. Pret final imobil 80k€. Nu am ales banca pentru ca dura mult cu birocratia si dezvoltatorul avea program de plata direct la el. Am servici bun castig 3800£ pe luna are legatura cu economia din UK.
Casa e in Romania sau in alta tara?
RO
Imprumuturile bancare ar trebui sa fie ultima solutie, mai bine stai cu parintii in aceeasi casa decat sa te îndatorezi 30 de ani la banca fara garantia unui loc de muncă stabil,. numai suntem demult in epoca Ceausescu unde apartamentele se dadeau de la stat daca erai angajat si plăteai rate, acum banca te scoate in strada daca nu plătesti si ramîi in fundul gol, daca ai unde sa stai multumeste te si nu te indatora degeaba la bănci ca ramîi si fara casa si fara bani, ca sa faci un credit garantezi cu apartamentul in care locuiersti acum, doar nu vrei sa i ti lasi familia in strada daca numai poti achita creditul, banca nu are milă te scoate in strada i ti vinde apartamentul si i si ia datoria, iar tu după aceea treaba ta unde stai, in gară.
" mai bine stai cu parintii in aceeasi casa "
până la ce vârstă recomanzi?
Si ce preferi sa piarda casa datorita băncii? Sa faca cum vrea dar numai sunt vremurile in care sa i ti permiti apartamente case vile decat daca esti ambasdador presedinte parlamentar si ai bani căcălău, altfel nu, cunosc oameni care inca locuiesc cu parintii si la 30 sau 40 de ani nu e o rusine, nu au posibilitati si macar stă cu familia nu in chirie unde si acolo daca nu ai salariu mare nu poti sa plătesti si chirie si intretinere lumină telefon etc.
După tine - nu te naști că ș-așa mori!
ințeleg că stai cu părinții - câți anișori ai?
Exact cu ei stau
Cool
revin: câți anișori ai?
Peste 40
Dar tu?
"| CristiDinBucuresti; cunosc oameni care inca locuiesc cu parintii si la 30 sau 40 de ani nu e o rusine,"
ăsta erai tu, corect?
" cum v-ati decis pentru care banca sa optati? "
simplu: faci un tur pe la toate băncile notezi condițiile oferite, le notezi, analizezi apoi treci la action!
Cauți cea mai mică dobânda...
Cumperi casă dacă știi sigur că o să stai în localitatea respectivă...
Stai în chirie dacă încă nu ești hotărât ce faci...
Pentru ăștia care se sperie și se panichează în modul "vai, și dacă nu mai am loc de muncă", păi ia întreabă-ți stomacul, oare ce ai de făcut? Adică te sperii că nu mai poți să plătești un bun material, dar nu te sperii că e posibil să mori de foame, asta mi se pare cel mai stupid lucru ever.
Buna, stiu pe cineva care si-a facut simulari pentru credit noua casa la mai multe banci si cea mai buna oferta a primit-o de la Garanti. Dar daca iei decizia sa faci credit, cel mai bine mergi la toate bancile si ceri o simulare sa vezi care oferta se potiveste cel mai bine pentru tine. Iar legat de intrebarea daca e mai ok sa stai in chirie sau sa platesti rate, eu zic ca mai bine platesti rate. In Romania bancile dau credit cu dobanda imensa in comparatie cu alte tari din UE, dar si chiriile sunt foarte mari in orasele mari. SIgur ca luarea unui credit pe o perioada lunga de timp presupune asumarea unui risc plus povara ca stii ca pana la pensie tot ai de platit. Dar majoritatea tinerilor nu au de ales. Oricum parerea mea este ca decat sa stai cu parintii, mai bine faci tot posibilul sa te descurci singur.
Anonimathaa întreabă: