| Faranume242424 a întrebat:

Cardurile bancare pot fii localizate?

11 răspunsuri:
Salontanul
| Salontanul a răspuns:

Nu le poti localiza dar poti cauta pe net numarul de telefon al bancii si sa le blochezi. In scurt timp vei primi altele.

Răspuns utilizator avertizat
| Salontanul a răspuns (pentru Faranume242424):

Da doar la ordinul procuraturii. Depune plangere penala la ei. Trebuia sa suni urgent la banca si sa le blochezi.

Răspuns utilizator avertizat
| JackR a răspuns:

Localizate, in ce sens? Daca poti afla in orice moment unde se afla un card? Nu, asta nu se poate. Dar daca este "sub supraveghere", poate fi aflata (aproape instantaneu) locatia in care este folosit (ATM, pay point, magazin etc.).

Răspuns utilizator avertizat
| JackR a răspuns (pentru Faranume242424):

Din "mi-au folosit banii de pe ele" inteleg ca au fost efectuate plati online (putin probabil sa fie vorba de tranzactii fizice, in lipsa PIN-ului).
Ai doua lucruri de facut:
1. Te duci la banca, le declari furate, le blochezi si ceri sa se verifice tranzactiile efectuate dupa momentul furtului si un extras de cont pentru fiecare card in parte.
2. Depui o reclamatie la Politie, povestesti tarasenia, le spui ce ai aflat de la banca, le arati tranzactiile suspecte si mai departe e treaba lor sa faca investigatii.

Asa cum ti-am spus, daca nu sunt folosite fizic, este imposibil sa le localizezi.

Răspuns utilizator avertizat
| JackR a răspuns (pentru Faranume242424):

1. In cazul unei cercetari penale, site-urile care au acceptat plati de pe cardurile tale sunt obligate sa ofere toate informatiile care pot duce la cel care a efectuat plata: detalii ale contului de client, IP-ul de pe care s-a efectuat plata etc. In cazul in care s-au cumparat produse, adresa de livrare. Nu conteaza ca site-urile sunt in Europa, Statele Unite sau Australia, exista conventii internationale de combatere a infractiunilor informatice. Acum, depinde cat de aglomerati sunt cei de la Politie si cat de mult chef de munca au.
2. Blocarea cardului este gratuita, eliberarea unuia nou costa. Probabil la fel de mult cat ai platit la prima emitere a cardului (10-15 lei).
3. Nu s-a platit mai mult decat aveai tu pe card, dar dupa efectuarea tranzactiei, banca si-a luat comisionul. De aici soldul negativ.

Răspuns utilizator avertizat
| JackR a răspuns:

Omule, iti inteleg frustrarea, dar citeste atent. Am explicat clar: Politia poate afla IP-ul celui care a facut tranzactia. Exista mai multe variante:
1. IP-ul este al unei locatii private -> sanse mari sa se afle adresa exacta a computerului, implicit autorul faptei.
2. IP-ul este al unui hot spot WiFi public (gen McDonalds sau Gara de Nord) -> afli locatia tranzactiei, dar sanse spre zero sa afli cine a facut-o.
3. IP-ul este al unui telefon mobil, in retele 3G/4G -> se poate afla nr. de telefon asociat si IMEI-ul telefonului. Aici sunt iarasi doua variante:
- abonament -> autorul este usor de identificat
- cartela -> sanse minime de a afla cine a facut-o

Acum, gandeste logic, daca ai incercat o asemenea "cascadorie", cat de tampit trebuie sa fi, incat sa o faci de acasa sau de pe un telefon cu abonament?