| AndreiC a întrebat:

Care credeti ca este solutia pentru relansarea economica a Romaniei? Vreau sa vad opiniile voastre, a celor care locuiesc in aceasta tara. De preferinta opinii documentate nu primul lucru ce va vine in minte. Va rog sa va abtineti de la raspunsuri cretine! Daca nu aveti opinii va rog sa va abtineti pe principiul "Daca taceai filosof ramaneai" :p

Răspuns Câştigător
| z8 a răspuns:

Daca vorbim de relansarea economica a unei tari, vorbim de macroeconomie... unde politicul ia decizile. Cum este democratie, majoritatea romanilor sunt retar dati => cine da mai multi mici si face circ mai mare castiga. Deci in lumea politica, ~95% sunt vai de capul lor. Dar hai, ca exercitiu mintal, s-o ardem in brainstorming.

- Relaxare fiscala. Toate statele care prospera au taxe relativ mici. Incurajezi economia, investitorii investesc la tine in tara, etc.

-Transparenta si simplitate fiscala - Dupa ce trimit firmele declaratiile financiare, fiecare firma sa vada pe internet un tabel mic si frumos cu (coloane): Nume impozit, Suma Datorata, Link cu detalii. Pentru informatii aditionale sunati la ______.

-Privatizarea companiilor detinute de stat - Cine nu stie, afla acum, statul este cel mai prost manager. De ce? Pentru ca cei responsabili nu au raspunderea banului, nu-i banul lor, ii doare in cur daca institutia pierde bani sau nu. Nu-i de mirare ca tot ce-i detinut de stat ofera servicii proaste, nu este competitiv si are datorii uriase. La stat de obicei se angajeaza cine nu reuseste la privat.

-Controale in draci in cercurile celor care nu respecta legea - Cei ce fac controalele, sa aiba salariul minim pe economie + procent din sanctiunile date => nu-ti faci treaba, nu prinzi infractori - nu mananci.

-Procent $$ din banii recuperati de stat, pentru cei ce dau in vileag pe infractori - recompensa => Pentru bani o sa se dea in "gat" laughing infractorii intre ei. Statul castiga, cel ce da in vileag castiga, cel ce sa zicem fura cu caruta... pierde.

-Investitul in educatie si punerea accentului pe practica, nu pe teorie - mai, daca un profesor de management la facultate, sa zicem ca are 1600 lei\luna, ce poata el sa ne spuna in afara de conceptii copy\paste din carti? Ce om bine instruit in management vine sa predea pentru 1600 lei pe luna? Daca-i bine instruit in management, se angajeaza pe 4000+ lei\luna. Dupa cum deja incepe sa se stie, majoritatea profesorilor sunt oamenii ce sunt cei mai slabi din domeniul lor (nu au reusit sa se angajeze in domeniul lor pe salarii atractive, ca sa nu ramana someri s-au facut profesori). Deci daca ai oameni slabi...cei care termina facultatea, baza, e slab pregatita. Hai, 5% dintre profesori sunt profesori din placerea de a preda, chiar daca au posibilitatea sa se duca sa lucreze intr-un loc mai bun. Studentul e clientul. Studentul sa-l evalueze pe profesor. E profesor prost - afara cu el. Studentii, chiar si cei slab spre surprinderea mea, remarca cu usurinta ce profesor este bun si ce profesor este slab.

Hai ca pot sa-ti scriu toata ziua aci, problema e ca vorbim de macroeconomic, gramada. Daca vorbeam de micro, de mine, de individ, eu pot sa ma schimb cum vreau, cat de repede vreau. Gramada...de ea depinde.

9 răspunsuri:
| z8 a răspuns:

AndreiC: Merci de aprecieri. Ia raspunde-ti si tu la intrebare. Hai sa ridicam totusi stecheta: Care sunt cele mai bune 2 solutii pentru relansarea economica ca Romaniei? Eu merg pe 1: a 4a liniuta (Controale in draci, salariu minim + procent) si 2... ultima liniuta, educatia.

PS. Ce ai zis tu de mase, asa e. Eram mult prea idealist sa cred si in moralitate in cadrul politicii. Mde...manipularea e necesara. Desi o viitoare intrebare marfa ar fi: Cum poate un politician corect\bun\cinstite\etc sa castige alegerile fara sa manipuleze in mod josnic si fara sa minta?

| z8 a răspuns:

Pey mai, legat de privatizare si de "statul isi rezerva dreptul de a reincepe procesul de privatizare daca acesta da gres".

Din cate stiu eu, privatizarea se face relativ simplu: Statul isi vinde actiunile detinute in acea companie. Dupa ce si-a vandut actiunile in acea companie, noii propietari pot sa faca ce vor cu compania, pot s-o bage la fiare vechi daca vor. Ce e aia sa "isi rezerve dreptul de a reincepe privatizarea daca aceasta da gres"? Compania e acum propietate privata...nu poate statul sa se bage peste propietatea omului, decat daca are >50% din actiuni, ceea ce n-o sa fie cazul.

In fine, nu stiu prea multe despre privatizare si nici n-am studiat domeniul. Cultura generala, deh.

| AndreiC explică:

GainaRosie: Cred ca esenta spuselor tale e: sa fie si romanii oameni seriosi! Si da, ai dreptate, daca a-m face macar jumatate din lucrurile pe care le facem la modul serios, ar fi o cu totul alta tara. Acuma pe Boc trebuie sa-l intelegem: in mintea lui maruntica el se vede un fel de Margaret Thatcher a Romaniei. Nu vede ca "doamna de fier" chiar a facut ceva si ca Marea Britanie e compusa din oameni care fac ceea ce zic nu doar isi plang de mila. Multumesc pentru un raspuns coerent! Totusi, mai astept sa vad ce mai zic si altii. Apoi acord funda (distinctie simbolica dar, nah, daca asa se poarta...).

| AndreiC explică:

Z8: Se vad studiile economice! Asta si asteptam, un raspuns competent! Acum, in ceea ce priveste ideile tale, din pacate ai dreptate. In macroeconomie politicul dicteaza. Prostimea are puterea... Deh, "frumusetea" democratiei... Pana la urma totul e sa se gaseasca un lider politic inteligent. Nu conteaza daca va controla prostimea prin vechea reteta "paine si circ". Important e sa o indrepte spre ceva bun. Mai exact, spre reformele enuntate aici de tine.
P.S. Demersul nostru este intr-adevar un brainstorming. Asta e frumusetea acestui site: iti permite sa auzi ideile a numerosi oameni.

| AndreiC explică:

Hai sa o ridicam! Pai eu sincer merg pe privatizarea eficienta. Adica o privatizare treptata in care statul se retrage pe masura ce actionarul privat devine tot mai responsabil. Statul sa isi rezerve dreptul de a reincepe procesul de privatizare daca aceasta da gres (exact cum e in Ungaria).
A doua masura este relaxarea fiscalitatii. Consider ca intotdeauna o crestere economica sanatoasa trebuie sa fie sprijinita si incurajata de stat. O astfel de economie creeaza bunastare. Cuvant atat de rar rostit de cetateanul roman...

| AndreiC explică:

Z8: Aici te inseli. :p Ia exemplul Malev in Ungaria. Statul nu mai avea pachetul majoritar si cand rusul care a cumparat-o a vrut sa o vanda pe bucati, a intervenit statul si a "renationalizat" compania, comportandu-se asa cum trebuie sa se comporte un stat responsabil. Acum, Malev e una dintre cele mai competitive companii aeriene din Europa Centrala si de Est. Inca mai cauta investitor pentru ea, dar niciunul nu se califica dupa standardele dure impuse de statul maghiar (nu ca la noi unde orice handicapat cu pile isi face un rahat de companie si cumpara companii de stat).

| AndreiC explică:

Sebynyo: Lasa-ne draga. Nu ma polua cu cretinisme.

| sebynyo a răspuns:

Cel mai profitabil loc de munca care prinde la romani deoarece nu trebuie sa faci nimic special doar dai niste clicuri si vin bani foarte simplu.Tot ce trebuie sa faci este sa te inregistrezi pe http://www.pay-bux.com/?ref=popsebi dupa care sa dai click pe reclamele de la ADVERTISMENTS.Pentru fiecare click dat pe o reclama primesti automant 0.25$ si in plus fata de asta pentru fiecare membru care se inregistreaza pe adresa ta de fiecare data cand el va da click pe o reclama primeste o.25$ dar si tu primesti tot 0.25$ doar ca da el click cu cati mai multi membri cu atat mai multi bani.INREGISTRATIVA ACUM DOAR PE http://www.pay-bux.com/?ref=popsebi

| GainaRosie a răspuns:

Eu ma gandeam ca daca imbunatatim turismul prin innoirea statiunilor si a Deltei Dunarii ar fi un inceput, o scadere la pretul de cazari adica sa coste foarte putin la inceput pentru a atrage multi turisti, sa avem mai multe muzee, acvarii parcuri verzi, sa se curete plajele da cu adevarat nu sa se ia 2, 3 gunoaie si gata, sa nu se mai fure in guvern sa se fura cred 50% din economie scaderea preturilor.De ce sa se scada preturile? Deoarece se va cumpara mai mult si tot se va castiga mai bine. Marirea pensiilor pentru ca batranii au nevoie de medicamente si acum nu au bani dar cu o marire de pensie ar avea bani de toate necesare.Si cel mai bine Basescu, Udrea si Boc sa plece din functii pe veci.Asa gandesc eu.