Cardul de debit iti permite sa faci tranzactii in limita banilor proprii, disponibili in cont. Pe acest card tii banii tai, cum ar fi salariul, iar alimentarea este facuta de catre angajator sau de catre alte persoane de la care urmeaza sa primesti bani.
In schimb, cardul de credit este un card de cumparaturi care presupune acordarea unei linii de credit pe care o accesezi prin intermediul cardului. Cu alte cuvinte, poti sa faci tranzactii cu cardul, nu doar din banii proprii, ci si din banii imprumutati de banca.
Pe cardul de debit ai banii pe care îi depui tu în contul atașat; pe cel de credit, ai banii pe care banca ți i-a acordat ție cu titlu de împrumut.
Da, cu cardul de debit poți face cumpărături online etc.
Card debit - banii tai.
Card credit - banii bancii (atentie mare la dobanda si perioda de gratie!).
Cu ambele poti face cumparaturi online. Teoretic, in caz de frauda online, banca este mai motivata sa rezolve in cazul cardului de credit (pentru ca sunt banii bancii implicati) decat in cazul cardului de debit (unde sunt banii tai) dar de obicei rezolva in oricare dintre situatii (doar ca folosesc "viteze" diferite). Cardul de credit este de obicei mai scump ca taxe decat cel de debit.
Pentru cumparaturi online ar fi bun un card dedicat care sa aiba ideal un cont separat in care pui banii doar cand urmeaza sa faci plata (se poate gestiona din Internet Banking).
Un pas mai departe, pentru cumparaturi online sunt bune cardurile din noul val FinTech - sunt mai familiar cu Revolut, poate si la Monese e tot pe acolo (Revolut si Monese sunt lansate oficial in Romania). La Revolut exista card fizic (il folosesti la supermarket sau oriunde ai nevoie de dat cu cardul pe un POS) dar pentru cumparaturi online ai card virtual si cel mai tare, preferatul meu, card virtual re-generabil (se distruge si re-genereaza automat). Cardul fizic si virtual il poti ingheta/dezgheta din aplicatia de smartphone dupa cum ai chef. Evident, vei folosi cardul virtual doar pentru platile online si il tii inghetat in rest. La cardul virtual regenarabil nu exista (si nu e nevoie) de inghetat/dezghetat pentru ca este de unica folosinta by design.
O singura problema ar fi cu cardul virtual regenerabil (dupa o poveste patita de un cunoscut). Daca se respinge plata in mod normal banii trebuie sa se intoarca in cont via IBAN dar am auzit poveste in care din cauza ca a expirat cardul (era unul clasic de banca) banii nu au putut intra. Nu stiu cum dar comerciantul a reusit sa lege banii de card si daca nu a mai fost gasit cardul nu s-au putut intoarce banii in cont (care in mod normal este identificat unic de IBAN - cardul poate expira, poate fi pierdut, furat si un nou card re-emis are alt numar).
Mariand67 întreabă: