| Petrovic a întrebat:

Care sunt diferențele dintre brut și net? Mă refer la salariu.
La mine scrie astfel:
Salariu efectiv: 4272
Indemnizație: 367
Doctorat: 950
Salariu de bază: 5589
Venit brut: 5589
Sănătate: 559
Pensii: 1397
Sindicat: 56
Impozit: 358
Rest de plată: 3219

Efectiv, eu primesc restul de plată din brut?!

11 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Venitul brut este venitul cu care esti amagit. happy
Venitul net este pe care-l primesti in mana. sad

Diferenta o iau politicienii si altii... tongue

suntserios
| suntserios a răspuns:

Netul e ~ 57% din brut. Tu ramai practic cu un pic mai mult de jumatate din brut

| minrest a răspuns:

Ai 358 de lei impozit pe salariu. E mult? Sanatatea e ca si piata, intretinerea, hainele, e ceva ce consumi, si nu cred ca ti-ai permite sa platesti cu banii jos in caz de boala. Sindicatul e o asociatie benevola, din care vrei tu sa faci parte. Pensia e o renta in viitor, la care platesti contributii de acum. Sa nu devenim plangaciosi, daca ne tot plangem.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Cu așa un salariu și un doctorat, indiferent în ce domeniu, eu cred că nu ar trebui să pui astfel de întrebări. Doar o părere...

| Petrovic explică (pentru anonim_4396):

Am întrebat care sunt diferențele yin yang dintre salariul brut și salariul net. Apoi, după semnul de întrebare trebuia să pun și unul de exclamare, ca întrebare retorică.
Mie unul mi se pare destul mare diferența.

| anonim_4396 a răspuns (pentru Petrovic):

Http://legislatiamuncii.manager.ro/......arial.html
https://www.calculatorvenituri.ro/veniturisalarii2018

Sunt o gramada de calculatoare si informatii online, asa ca poti sa deduci singur.

| PsihoSex a răspuns (pentru Petrovic):

Am vazut la stiri ca in Danemarca, impozitul si restul ajung panala 53, sau 57%.
Dar acolo e cu totul alt nivel de trai, alte asigurari de sanatate si spitale jos palaria, etc.

| justmemari a răspuns:

Buna ziua, Citind mesajul tau chiar cred ca ai vrut sa te lauzi. Mi-e tare greu sa cred ca fiind doctor(chiar nu conteaza in ce domeniu) nu faci diferenta intre salariul brut si net.

| Scarlett92 a răspuns:

Salariul brut = suma de bani înregistrată în contractul de muncă.
Salariul net = suma de bani pe care o primești „în mână" (adică suma de bani rămasă din salariul brut, după ce au fost scăzute contibuțiile sociale și impozitele).

| Scarlett92 a răspuns:

Da primesti 3219 (restul de plata)