Pentru un neuropsiholog, nu stiu sa-ti spun, pentru ca nu cunosc personal niciunul. Insa, pentru un psihoterapeut sau psiholog, care lucreaza in practica privata, veniturile pot incepe de la zero, la cateva mii de lei. Adica, pot fi luni in care sa faci foarte putini bani, si altele unde sa-ti mearga mai bine.
Veniturile depind si de vechimea in meserie, locatie, experienta, si spiritul de afacerist (contracte cu diversi agenti economici sau chiar cu bugetarii...)
Daca ma intrebi pe mine, la inceput, au fost luni in care nu am avut niciun client (pozitia marginala a cabinetului, lipsa reclamei, etc), iar anul asta, nu am coborat sub 400 de lei, dar nici nu am sarit de 2000 de lei lunar.
Daca vorbim de psihologi angajati in diferite institutii ale statului, acestia sunt asimiliati cu bugetarii, functie de institutie, spre exemplu, un psiholog scolar (denumire generica, titulatura lui oficiala poate fi alta) castiga intre 800 si 1400 de lei, functie de vechime si alte criterii, un psiholog militar, care mai are si grad militar (spre exemplu comisar) se invarte in jurul sumei de 2500 de lei, iar un psiholog de la Protectia copilului poate avea un salariu de 600 de lei! Deci, depinde de structura bugetara (ah, am o problema aici!) unde este angajat acesta.
Si, te rog sa nu iei de bune aceste informatii, vorbesc doar prin prisma experientei mele, adica a colegilor mei. S-ar putea ca veniturile sa fie diferite, mai mult, sau mai putin.
In final, nu ma pot abtine sa nu remarc ca, mai degraba, satisfactiile unui psiholog, vin din alta zona decat cea materiala...
Din punctul meu de vedere, merita. Oricum in cadrul unui cabinet individual, psihologul este platit mult mai bine decat daca se angajeaza, dar ia destul de mult timp pana sa ai destui clienti incat sa faci banii de care ai nevoie. La inceput e nevoie sa te sustii in alte mouri ca sa poti sa inveti si apoi sa practici psihologia. Depinde si ce ramura a psihologiei iti alegi. Totusi, specializarile din psihologie cu care iti deschizi un cabinet necesita mai multa pregatire decat facultatea (trebuie sa faci si un master si / sau formare profesionala).
Acum depinde si de clientii pe care ii ai. oricum meseria de psiholog e banoasa, facultatea e grea dar se merita. Trebuie sa iti si placa.
Cristall155 întreabă: