blonda_suprema
| blonda_suprema a întrebat:

Cat de sigure sunt investitiile pentru pensiile private?

Răspuns Câştigător
rroxi44
| rroxi44 a răspuns:

Ei zic ca sunt sigure, avand in vedere faptul ca sunt garantate de stat. Totusi eu imi amintesc cu neplacere faptul ca FNI era garantat tot de stat daca CEC-ul care era de stat si-a dat girul. Oricum in occident sunt putine pensii de stat. Dar din nefericire in SUA firma de asigurari nr 1 din tara AIG are probleme... sau cel putin am citit ca Grupul american AIG - actionarul AIG Life, AIG Romania si AIG Pensii - a fost salvat in extremis de la faliment de un imprumut in valoare de 85 mld. $ acordat de Rezerva Federala (Fed), in schimbul caruia statul a preluat 79, 9% din actiuni.

AIG, care pana recent a fost cel mai mare grup de asigurari din lume, a devenit astfel companie de stat. Actiunile AIG erau cotate ieri la ora 17.00 la 2 $, in scadere cu 44%. Titlurile asiguratorului au pierdut peste 90% din valoare intr-un an.
Deci se poate sa si falimenteze... Nu stiu cat la suta din depuneri sunt garantate. Oricum din cauza scaderii natalitatii si a faptului ca oricum se pleaca mult peste hotare nu prea are cine dintre urmasii nostri sa ne plateasca pensiile, asa ca singura alternativa a fost, pentru stat sa se scape de pensii in favoarea asigurarilor private. Sa speram ca aceasta criza financiara nu va falimenta asigurarile private ca altfel oricum tot la mica pensie de stat ajungem.

2 răspunsuri:
| bubu77 a răspuns:

Din 2006, salariaţii cu vârsta maximă de 45 de ani vor putea contribui la trei fonduri de pensii: public, public administrat privat şi ocupaţional. Deci, la data ieşirii la pensie vor beneficia de trei pensii. Fiecare fond de pensii privat este administrat de o societate comercială pe acţiuni care are ca obiect exclusiv de activitate administrarea fondului, calculul şi plata pensiilor administrate privat. Pensia privată este garantată de stat? Există riscul ca un administrator să dea faliment sau să fugă cu banii contribuabililor? Raspunsul este da, însă oamenii îşi vor lua pensiile, care sunt garantate de stat. Şi asta deoarece, firmele care administrează fonduri sunt obligate să constituie din surse proprii la un fond de rezerva (cel puţin 25% din capitalul social) care să compenseze drepturile participanţilor, beneficiarilor şi supravieţuitorilor în caz de faliment. Un alt proiect de lege aflat în dezbateri parlamentare este cel al pensiilor ocupaţionale. Acestea reprezintă o formă alternativă la sistemul public, bazată pe conlucrarea între sindicate şi asociaţii salariale pe de o parte şi angajatori pe de altă parte. Înfiinţarea unei scheme ocupaţionale este condiţionată de un număr de minim 100 de membri. Sistemul este facultativ şi va funcţiona independent de cel public de pensii, cu alte cuvinte pot contribui la el numai salariaţii care vor, fără să existe obligativitate.

| Mădălllinna a răspuns:

Nimic nu mai este si sigur in tara asta sad