| Anonimul151 a întrebat:

Ce afaceri în domeniul turismului merită deschise?

Merită achiziționarea unui teren, intr-o zona cu potențial turistic (intr-o zona unde există lacuri balneare cu tratamente etc), pe care să amplasezi cabane sau cabane în formă de butoi?

O pensiune, dar costul este unul mult mai mare decât la prima variantă.

Închirierea unui apartament în regim hotelier.

În afară de aceste variante, ce alte variante mai există? Tot în domeniul turismului? Tot de acest gen.
Merită deschisă ceva "afacere" din cele menționate de mine sau nu?

9 răspunsuri:
| MihaiSpeedster a răspuns:

Am stat într-o chestie foarte mișto, cu niște rulote în mijlocul pădurii. Toate erau dotate cu toaletă și duș proprii, frigider, aragaz. Fiecare rulotă avea lângă ea loc de foc, șezlonguri și hamace. Secretul e să le distanțezi, fiind în pădure nu se vedeau unii cu alții.
Caută https://getaway.house

| Anonimul151 explică (pentru MihaiSpeedster):

Da, chiar arată foarte bine. Însă chestia e că sunt ca niște autorulote. Sunt mobile deoarece au roti. Eu aș vrea ceva de acest gen, însă să fie fixe. Sa le amplasez undeva pe un teren.

| MihaiSpeedster a răspuns (pentru Anonimul151):

Poti sa iei casute modulare. Am vazut in față la Mobexpert când am fost în Romania. Ar fi un concept diferit. Condiții de hotel in mijlocul naturii.

| Anonimul151 explică (pentru MihaiSpeedster):

Da, e o idee bună.

| MihaiSpeedster a răspuns (pentru Anonimul151):

Ce buget de investitie ai?

| Anonimul151 explică (pentru MihaiSpeedster):

Sincer nu mi-am făcut un calcul și nici nu m-am gândit la un buget. Dar având în vedere că o să fac asta în ani probabil, pentru că acum nu îmi ajunge suma pe care o am. Deoarece e una destul de mică.

Cam ce investiție ar fi? Și cate căsuțe modulare ar trebui să cumpăr ca să se merite?

| MihaiSpeedster a răspuns (pentru Anonimul151):

Depinde cat de serios vrei sa faci afacerea asta. Depinde de multi factori. Cat spatiu ai? Nu vrei sa inghesui casutele, ideal ar fi sa lasi 25-30 m intre el, ca sa stie omul ca nu il deranjeaza nimeni. Unde e amplasat? Esti aproape de vreo apa, lac, padure? In primul rand vrei sa oferi o locatie placuta. Conceptul asta se numeste "Glamping", adica "glamorous camping", sau camping de fite tradus in romana. Mergi pe ideea de natura, ecologic, aer curat, relaxare. Oferi posibilitatea de a petrece timp in natura, dar nu in conditii de cort, rulota sau cabane de placaj, ci in conditii de hotel. Am vazut si in Islanda conceptul asta, e foarte popular. Deci, in primul rand locatia. Probabil multe mii de euro un teren la vreun lac sau padure misto. In al doilea rand casutele modulare. Eu as incepe cu minim 5, desi 10 ar fi mai bine, nu induce ideea ca te duci si nu mai e nimeni pe aproape, stai singur in camp. Una sa fie mai cu mot, mai mare, mai bengoasa. 2-3 intermediare, cu spatiu rezonabil, si restul mici, de 2-3 persoane, deci pentru toate buzunarele. probabil ca luand mai multe poti lua un discount, deci hai sa zicem 20.000 fiecare, 100.000 doar acolo, sau 200.000 daca iei 10. Plus, iti trebuie una pentru receptie si mini restaurant, pentru cei care nu vor sa isi faca singuri mancare, apoi racordare la apa, canalizare, electricitate, astea nu stiu cat costa in Romania, probabil alte 50.000. Apoi, omului care vine acolo trebuie sa ii oferi niste activitati. De exemplu excursie cu mountain bikes, 15-20 de biciclete pentru toate varstele, 2-3.000. Daca esti linga un lac, le oferi barcute sau caiace, deci faci un debarcader, cateva mii si acolo. Pescuit de la sine inteles, cine nu are scule inchiriaza de la tine. Alta activitate misto pe care am vazut-o e lectie de astronomie. Un astronom prezinta constelatiile, detalii, etc, deci si activitati educative. Daca esti in padure si ai copaci multi faci niste tiroliene. Iar niste mii, pune 5.000 pentru inceput. Deci cam astea ar fi cheltuieli minime, aduna ce am listat, si vezi cam cat as baga eu daca as incepe o afacere de genul asta. Cum spuneam, in Islanda am vazut multe similare, mi-a placut un concept in care casutele erau plasate in form ade semicerc in fata apei, si dimineata te trezeai cu imaginea rasaritului, toti aveau aceeasi imagine, nu erau unii amplasati mai bine si altii mai prost.
Daca nu te apuci acum, eu iti sugerez sa te documentezi bine pana cand dai drumul la afacere. Vezi ce presupune sa iti faci singur casutele, pentru ca stiu sigur ca se poate, cel putin aici in SUA, dar in Romania pot fi alte cerinte, autorizatii, etc. Nu uita sa adaugi onorarii, salarii, manopere, marketing, samd, deci eu as pleca de la 400.000. Minim.
Daca ai grad de ocupare full in 90 de zile de vara, plus 15-20 de zile primavara (vacante de Paste, 1 Mai, etc) si inca 2 saptamani toamna cand se schimba culorile naturii ai 120 de zile pe an. Cu ceva noroc ajungi la 150, daca esti la munte e si mai bine, ca ai vad si iarna. Dar ma rog, zii 150 de zile. la 75 de euro in medie pe zi de casuta, plus vanzari de servicii, amortizezi investitia in 6-7 ani.
Bafta, daca pornesti afacerea asta, sa ma cauti, imi dai si mie o noapte moca pentru opinie happy happy happy

| Anonimul151 explică (pentru MihaiSpeedster):

Normal ca nu vreau sa înghesui căsuțele. Momentan nu am nici șpațiu deoarece mă interesez de o astfel de idee pe care as putea să o pun în practică în viitor.

Pai spațiul aș vrea să îl cumpăr undeva, intr-o localitate foarte aproape de o stațiune balneară.

Asta și vreau, să fie intr-un loc frumos, priveliște frumoasa etc...

Condițiile le aș face cât de bune aș putea. Chiar ca la hotel sau mai bune.

Cum ai zis tu de activități chiar suna ok. Mi-a venit și o idee acum, de a cumpăra un microbuz și să transport clienții la stațiunea balneară fără a fi nevoie să meargă oamenii cu mașina personală.

O sa ma documentez foarte bine. Eu chiar aș vrea să fac treaba asta, sau mai am ideea de pensiune cu peste 15-20 camere. Tot intr-o statiune de acest gen, sau intr-un oraș aproape de obiective turistice.

Plus că trebuie la aceste cabane să ofer loc pentru grătar, sau chiar restaurant pentru cei care nu vor sa își facă singuri de mancare.

Ok. Mersii pentru idee.

| Anonimul151 explică (pentru MihaiSpeedster):

Cu acest tip de "afacere" aș putea obține fonduri europene nerambursabile?