Depinde de politica bancii si contractul pe care l-ai semnat. In prima faza te vor baga la "centrul de datorii" ca rau platnic si nu vei scapa de asta decat abia dupa 5 ani. In rest depinde de contract.
Link ajutator:
http://khris.ro/......nt-page-1/
ps: Cu placere :)
E bine sa mergi tu la banca si sa soliciti o intelegere sau o reesalonare in momentul in care nu mai poti plati, inainte sa ai restante. Fiindca asa eviti adunarea penalitatilor si inscrierea ta pe lista rau-platnicilor.
Daca ai intarziat cu ratele intri in vestitul Birou de credite ca rau platnic si nu vei mai primi credit niciodata...de la nicio banca! Daca ai credit cu garantii si nu-l platesti, iti sunt luate garantiile, executate, (casa, masina, etc) se scot la licitatie si din pret banca isi pastreaza valoarea datoriei plus daune iar tu primesti ceea ce mai ramne, daca ramne.
Daca ai credit de nevoi personale fara garantii, doar cu salariul ti se va face poprire pe conturi si iti vor lua banii din salarii, venituri pana la 50%lunar.Ideea este sa nu ajungi sa iti trimita somatie acasa...mergi la negociere unde ai luat creditul si cere o refinantare...
Penalizarile si listele cu rau platnicii sunt glume. Bancile vand creantele recuperatorilor si Doamne fereste de asa ceva. Mergi la banca si cere o reesalonare a creditului ca nu-i gluma!
Banca incearca sa ajunga la o intelegerecam 3-5 luni. apoi vand creanta la recuperatori. aia...mari camatari plini de penalitati d-alea jmechere. eu una nu am ajuns sa-i cunosc, darsunt foarte convinsa ca nu sunt dracul pe pamant. cu un avocat bun...se rezolva.
Foarte important...banca sa nu te vada de rea-credinta. ii explici frumos ca ai probleme, poate se ajunge la un consens. stiu doar ca daca nu ai giranti, si bunuri pe nume propriu, nu au ce sa-ti faca decat sa-ti opreasca o treime din salariu. nu au voie mai mult. daca ai prenatal sau altevenituri d-astea exceptionale, ei nu au voie sa faca poprire pe ele. mai stiu ca daca nu se finalizeaza nu se hotaraste situatia creantei in termen de 3 ani...creanta se prescrie. de exemplu...nu te cauta 3 ani, si se trezesc dupa 4 ani ca ar avea niste bani pe la tine...sanatateee...pa si pusi. darnumai sa fie 3 ani de la ultima factura neplatita. si mai stiu ca daca hotarasc ca te executa, dar nu au ce...stau cu ochii pe tine toata viata, sa iti iei servici, sa aiba ce popri, sa-ti iei bun pe numele tau, sau sa ai cont...deci...mare grija.
Daca ai depasit trei luni de restanta, banca te obliga automat sa-i restitui intreaga suma datorata la data respectiva, deci iti pierzi dreptul la achitarea creditului restant in rate; intri in baza de date a Biroului de Credite(asta cred ca e mai devreme de trei luni); acum depinde de ce fel de contract ai, daca ai giranti, se recupereaza de la ei, daca ai ceva pe numele tau(proprietate, orice bun) e posibil sa fii executat silit. Citeste cu atentie contractul, si eventual ia o ora de consultatie la un avocat.
Pai daca nu platesti te someaza. daca nu raspunzi... te pun pe lista neagra si nu mai scoti banii vreo 5 ani de la nici o banca... te dau pe mana firmelor de recuperatori si de aia nu mai scapi... ajungi in instanta cu dosar si apoi pe mana executorilor...deci daca ai probleme mai bine mergi la banca si le spui situatia... poate iti fac o recreditare...iti recalculeaza suma datorata ...iti calculeaza o rata mai mica pe o perioada mai lunga...depinde in ce situatie esti.eu stiu ca daca ramai fara servici de ex... te pot scuti de la plata cateva luni pana iti gasesti de munca... dar mai bine te duci la banca ...ca doar de aia sunt consilierii bancari...principal e sa gasesti unul bun...bafta...si nu astepta prea mult sa faci asta ...sa nu fie prea tarziu
Bhai frate vorbiti prostii ex: am un credit scos si nu am platit decat 2 luni pe urma nimic, si doar atat ca m-au ps pe lista neagra in rest nimic. te pupa-n cur va zic eu. daca esti destept si nu iti pui nimic pe nume nu au ce-ti face. Vorbiti tampenii. Banca e o Societate Comerciala. ce iti face o firma daca iei marfa si nu mai platesti, te pupa undeva, Mai trebuie sa invatati fratilor
Am si eu o intrebare.un prieten a facut rate pentru a cumpara niste produse. Dupa cateva luni a ramas fara serviciu si nu a mai avut posibilitatea sa le plateasca...acum dupa 9 luni i-a venit o somatie de plata acasa sa plateasca in 3 zile toata suma de bani.As vrea sa stiu ce se poate intampla daca nu are nimic pe numele lui si nu are de unde sa plateasca suma aceasta de bani intr-un timp atat de scurt.Nici produsele nu le mai are, le-a vandut.