Serviciile de e-banking iti permit sa vezi ce disponibil ai in contul curent, poti sa platesti anumite facturi la utilitati, poti sa trasferi bani in alte conturi, etc TOTUL prin intermediul internetului. De obicei aceste lucruri se fac prin protocoale foarte bine securizate si riscurile sunt minime atat timp cat nu dai niciodata userul si parola ta de acces (furnizata de banca).
Produsul asigura prelucrarea electronica de la distanta, in mod "home banking" (adica de acasa) a operatiilor efectuate de client. Produsul se adreseaza atat persoanelor fizice cat si persoanelor juridice, oferind posibilitatea efectuarii platilor in lei si/sau in valuta. Clientul poate introduce de la sediul sau platile pe care le are de facut, acestea fiind transmise in mod automat la banca, unde sunt efectuate. De asemenea, clientul poate sa-si vizualizeze soldurile si extrasele conturilor deschise la banca. Transmiterea si procesarea informatiilor se efectueaza in conditii de maxima securitate prin:
criptarea si comprimarea informatiilor;
sisteme de coduri, parole de acces, competente de acces la functiile sistemului;
Avantaje:
nu mai este necesara deplasarea clientului la banca pentru efectuarea operatiilor;
eliminarea pregatirii manuale a documentelor;
procesarea automata a ordinelor de plata;
accesul la eBank se poate face 7 zile din 7, 24 ore din 24;
ordinele de plata sunt valide, semnatura electronica fiind garantata de banca.
Dotarea minima necesara:
hardware: PC Pentium 133 MHz, 32 MB RAM, modem, linie telefonica individuala;
software: Windows NT, Windows 3.11, Windows 95, 98, 2000, OS/2.
Banci care ofera e-banking sunt si Raiffeisen Bank, Banca Comerciala, Banca Transilvania...
totalitatea proceselor care permit efectuarea tranzactiilor bancare in mod electronic, fara a trebui sa vizitezi sediul bancii.
E-banking reprezinta transferul electronic de bani, indiferent de locul in care va aflati: la serviciu, acasa sau in concediu. Exista trei tipuri de servicii bancare electronice: internet banking, home banking si mobile banking, platile putand sa le faceti cu ajutorul unui computer sau a unui telefon mobil.
Primul tip de serviciu bancar electronic este internet banking, care reprezinta cel mai simplu mod de a va verifica contul bancar si banii, din fata calculatorului. Operatiunile pe care le faceti nu depind de un orar sau de un anume loc si nu trebuie sa va deplasati la sediul unei banci, de aceea reprezinta una dintre cele mai avantajoase metode de verificare a starii contului sau soldul cardului vostru. Pentru a face aceasta operatiune va trebuie o conexiune la internet si un abonament la una dintre bancile care acorda aceasta facilitate si este un serviciu care este impartit pe mai multe tipuri: administrare conturi, extrase de cont, ordine de plata in valuta sau in lei, carduri, taxe si informatii financiar-bancare.
Cel de-al doilea tip de serviciu este home banking, care va ajuta sa aflati informatii in amanunt despre situatia conturilor voastre, precum card, depozit sau debit, dar si despre tranzactiile facute.
Si ultimul tip de serviciu bancar electronic este mobile banking care reprezinta un serviciu furnizat de operatorii de telefonie mobila din Romania si strainatate, care asigura o legatura permanenta dintre un client si o banca, prin intermediul telefonului mobil.
Pentru a avea acces la aceste servicii trebuie sa va duceti la banca unde ati deschis un cont sau de unde vi s-a eliberat un card, completati un formular de acces la serviciul de e-banking, semnati un contract si stabiliti beneficiarii catre care veti face plati. In schimbul acestora veti primi o parola si un cod PIN pentru a putea intra direct pe site-ul bancii sau ca sa puteti intra in sistem.
Trebuie sa stiti ca bancile va acorda consultanta in primele luni de accesare, pana va obisnuiti cu operatiunile facute direct de la calculatorul personal.
Operatiile pe care le puteti face prin e-banking:
- plata taxelor si impozitelor.
- achitarea facturilor de telefon, gaze, electricitate.
- vanzarea sau cumpararea de valuta.
- crearea de depozite in valuta sau lei.
- plata catre persoanele fizice sau juridie, direct in contul lor.
- verificarea contului sau soldul cardului vostru.
- verificarea operatiunilor din contul vostru, precum platile efectuate, sumele primite sau soldul final.
E-banking se refera la serviciile financiare pe medii electronice. Adica la posibilitatea a-ti accesa contul bancar si de a face diverse operatiuni bancare pe net.
AlexFrandos întreabă: