O tampenie, a fost contestat sa vedem daca-l scot,
http://209. 85. 135. 132/search? q=cache:ov5uKSHVyMgJ:...clnk&gl=ro
mpozitul forfetar este o suma fixa ceruta de stat unei firme, indiferent de bilantul acesteia. Fie ca are profit sau declara pierdere, firma plateste periodic statului o suma fixa pentru simplul fapt ca este inregistrata si are activitate.
Introducerea impozitului forfetar este vazuta de catre Ministerul de Finante ca o masura de combatere a evaziunii fiscale. Firmele care nu isi declara toate veniturile vor fi fortate in acest mod sa plateasca la bugetul de stat o suma minimala. Noul impozit intra in vigoare de la 1 mai 2009.
Guvernul a aprobat introducerea impozitului forfetar din luna mai a. c., printr-o ordonanta de urgenta. Acesta se va calcula in functie de cifra de afaceri realizata de fiecare societate in 2008.
Cine va plati acest impozit?
Pentru o firma care inregistreaza o cifra de afaceri anuala de pana la 12. 000 euro, impozitul va fi de 500 euro pe an. Cea mai mare valoare a impozitului este de 10. 000 euro si se aplica pentru firmele ce inregistreaza o cifra de afaceri intre 30 si 100 milioane de euro pe an.
Impozitul forfetar se va plati daca societatea nu inregistreaza profit. De asemeanea, vor achita acest impozit si firmele care obtin profit, dar impozitul aferent este mai mic decat cel forfetar. In rest, intreprinderile care obtin profit vor plati doar impozitul de 16%, ca si pana acum.
"Scopul introducerii acestui impozit forfetar nu a fost decat acela de a inlocui o baza de impozitare volatila cu una controlabila. Ca atare, dorim sa eliminam sustragerile de la declararea diferitelor venituri, iar acest lucru l-am facut pe baza unei analize foarte serioase in anii de boom economic", a declarat ministrul de finante, Gheorghe Pogea.
Multe firme nu isi declara integral veniturileIn 2008, din cele 617. 000 de societati, 242. 000 inregistrau pierderi, reiese dintr-o analiza realizata de Comisia Nationala de Prognoza. Din cele 242. 000 de societati pe pierdere, aproape jumatate (circa 102. 000) au avut o cifra de afaceri medie de 8. 000 lei pe an, adica 2. 500 euro.
"E destul sa facem o simpla impartire, admitand ca asa este, 2. 500 euro impartit la 12 rezulta ca cifra de afaceri medie este de 200 euro pe luna. 200 euro pe luna nu este nici salariul minim pe economie pe un salariat. Acesta este motivul pentru care in urma discutiilor purtate cu oamenii de afaceri si cu partenerii sociali […] am introdus acest impozit minimal", a spus Pogea.Prin urmare, noul impozit are ca obiectiv sa taxeze si firmele care nu isi declara toate veniturile pentru a evita plata impozitelor. "Sunt multe venituri care nu se inregistreaza […] apelati la servicii si nu primiti bon fiscal, fie ca va spalati masina, fie ca mergeti la coafor, si mai sunt niste domenii care este cam greu de crezut ca nu inregistreaza profit. De exemplu, este un domeniu din codul CAEN care inseamna servicii prestate pentru intreprinderi, incepand de la domenii de arhitectura, de consultanta si juridice. Imi este greu sa cred ca dumnealor inregistreaza pierderi sistematice", a precizat ministrul de finante.
Pogea a declarat ca sumele ce vor fi incasate la bugetul de stat prin introducerea acestui impozit sunt estimate la 350 milioane lei in acest an.In perioada urmatoare, Finantele intentioneaza sa demareze un program de reducere a numarului de impozite, taxe si tarife.
Un impozit minim obligatoriu pe an. uite aici legea in cauza - http://www.cabinetexpert.ro/......icata.html
Un impozit stabilit ca suma minima de plata obligatoriu lunar, de catre o firma, indiferent daca are activitate sau nu. Daca SRL-ul isi suspenda activitatea, maxim 3 ani, acest impozit nu se mai plateste.
andreiscripcaru întreabă: