Deci, tu ai o datorie de X lei, intarziata la plata.
La un moment dat esti somat de creditor sau de un imputernicit de a lui sa platesti suma datorata intr-un termen scurt + penalitatile si dobanzile de intarziere + eventuale onorarii pentru intermediar.
In acest caz, tu ai doua optiuni:
1. Fie achiti integral suma totala datorata sau semnazi un angajament de plata esalonata
2. Fie nu bagi creditorul in seama si atunci se incepe procedura de executare silita.
In cazul (2) creditorul va depune o actiune de urgenta la judecatorie impotriva ta, dupa care sentinta se preda executorului judecatoresc.
Executorul te someaza inca odata la plata datoriilor, dupa care iti blocheaza conturile bancare, salariul, pune sechestru aupra bunurilor tale moile si imobile pana la recuperarea integrala al datoriei totale cumulate (aici deja intra si cheltuielile de judecata, onorariul avocatilor, a executorului + totalul cheltuielilor aferente.
Asa te poti alege sa te coste un televizor si o masina de spalat peste 10 mii lei, sa ti se vinda masina si/sau casa pentru bani marunti.
Chiar s-ar putea intampla asta daca as avea de platit gen inca 200 lei din 650 cat aveam la data primirii scrisorii de somatie? Sau ei iti mai acorda timp dat fiind ca le-ai platit o parte din suma? Consider ca 200 lei nu este o suma atat de mare incat sa necesite atata drama prin tribunale...
Salut daca nu am nici un bun pe numele meu casa masina sau alt ceva nu are pe ce pune sechestru?
Executorul pune proprire si pe bunurile de la domiciliul tau, pe considerentul ca sunt ale tale (exceptie este daca altcineva prezinta dovada ca el/ea a cumparat bunul respectiv.
Astfel se poate face pe bunurile din casa: televizor, frigider, aspirator, calculator, telefon etc. etc. Acele bunuri vor fi vandute la licitatie, dar pretul primit va fi mult mai mic decat cel nou. Din banii obtinuti se plateste daroria + cheltuielile (de judecata si de executare), iar ce ramane, va fi al tau (dar poate sa-ti mai ramana si din datoria, daca nu s-au adunat suficienti bani).
Executarea silita este o procedura prin care un debitor este silit, prin intermediul executorului judecatoresc, sa plateasca o datorie in bani unui creditor.
Executarea silita se poate face, in baza unui titlu executoriu (hotarare judecatoreasca, act autentic) de catre un executor judecatoresc. Acesta face executarea silita in functie de situatia debitorului si suma de executat, in primul rand pe poprire pe salariu sau alte venituri si conturi din banci, apoi prin sechestrarea si vanzarea unor bunuri mobile si, la nevoie si bunuri imobile. Pentru sume mici se practica doar primele doua forme de executare.
Executarea silita inseamna ca isi vor recupera banii vanzant bunuri care iti apartin - aici poate fi vorba de casa sau altceva.