| Ggjsp2 a întrebat:

Ce înseamnă salariu brut și net?

Din câte am înțeles eu, salariul brut înseamna banii - taxe. Asta include ce mai exact?

Iar salariul net înseamnă salariul pe care-l primești jos în mână. Dar tot trebuie să plătești taxele la stat și din salariul net?

Vă rog ajutați-mă cu o clarificare! Dau fundă!

8 răspunsuri:
suntserios
| suntserios a răspuns:

Salariul brut e suma totala care include si taxele
salariul net este ceea ce primesti in mana dupa achitarea tuturor taxelor

| Hyperion7 a răspuns:

Salariul brut reprezintă salariul pe care angajatorul îl trece în contractul de munca,adică suma totală de bani.Da,practic este de două ori salariul net deoarece prin acei bani plătești taxe la :asigurare de sănătate, contribuții la pensii,alocații,ajutoare sociale și mai erau da' nu-mi vin.
In ceea ce privește salariul net, da, sunt banii pe care ii primești efectiv în mână să zic așa.
Da, din cate am auzit, cica se ia 10% din acel salariu net pentru a acoperi gaura bugetară.
Aparent, mai bine stai pe ajutor social decât să mai muncești laughing sad
Asta e realitatea zilelor noastre, din păcate.

| StoicAnalysis a răspuns:

Salariul BRUT e salariul pe care tehnic, pe foaie te plateste angajatorul. Adica sa zicem ca eu te angajez pe tine ca brutar. Eu in contractul individual de munca te platesc cu 3000 de lei BRUT. Tu banii aia nu ii iei in mana, pentru ca din ei, statul va lua impozit pe venit, CAS, CNAS, si alte taxe specificate in fluturas ( foaia cu salariile si taxele pe care o iei de regula inainte de salariul propriu zis ). Si la final vei ramane cu salariul NET, adica 1900 de lei parca e acum minimul pe economie. Acel salariu NET il vei lua tu in mana ( pe card).

| adryang78 a răspuns:

Salariul brut înseamnă salariul cu care ești încadrat prin contractul colectiv de muncă.
Salariul net înseamnă brut minus taxe: impozit pe salariu, CAS, CASS și CAM (contribuția asiguratorie de muncă). Ce rămâne este salariul net, cel pe care îl primești în mână. Acesta nu se mai impozitează.

| anonim3248 a răspuns:

Uite aici ce înseamnă salariul brut și ce taxe se plătesc.
https://www.calculator-salarii.ro/3000-brut-calcul-salariu-net/

| anonim3248 a răspuns (pentru anonim3248):

Deci statul ia din salariu brut 41, 31% din 3000 lei și rămân 1821 lei net pe care îi ia angajatul.

| SynapseNinja a răspuns:

Salariul BRUT reprezintă totalul veniturilor încasate de salariat, la final de lună, de la locul de muncă. Aceasta este suma de bani înregistrată în contractul de muncă, care include și taxele care trebuie plătite către stat.
Salariul NET este salariul pe care un angajat îl primește după ce au fost scăzute toate contribuțiile sociale și impozitele către stat. Adică ăsta e salariul care îi „rămâne în mână" angajatului, după ce au fost scăzute toate taxele și impozitele către stat (angajatul dă la stat circa 41, 27% din salariu, prin aceste rețineri)
Mai există și al treilea tip de salariu, adică salariul COMPLET. Doar că tipul ăsta de salariu, nu te interesează pe tine, ca angajat. Acest tip de salariu reprezintă suma totală de bani pe care firma o plătește atunci când acordă salariul unui angajat. Salariul ăsta se calculează în felul următor: Salariu BRUT + 2, 25% din salariul BRUT (ăștia 2, 25% reprezintă contribuția asiguratorie pentru muncă).

Îți dau un exemplu: O firmă acordă unui angajat salariul BRUT de 3600 de lei.
Deci, salariul BRUT (cel care include taxele angajtului) este de 3600 de lei. Din acești 3600 de lei se scad 1438 de lei (care reprezintă taxele către stat pe care le suportă angajatul - adică acei 41, 27%, de care ziceam anterior) și rămân 2162 de lei. Iar acești 2162 de lei reprezintă salariul NET (salariul cu care rămâne „în mână" angajatul). Iar firma angajatoare mai plătește și ea acei 2, 25% (constribuția asiguratorie în muncă)... care, în cazul de față, reprezintă 81 de lei (adică 2, 25% din 3600 de lei). Deci, salariu COMPLET este 3681 de lei (3600 de lei salariul BRUT + 81 de lei acei 2, 25%). Adică, la final de lună, angajatorul tău cheltuie 3681 de lei ca să poți primi tu, „în mână", 2162 de lei.

DE PRECIZAT:
- tinerii sub 26 de ani dau cu aproximativ 1-2% mai puține taxe la stat
- cei din IT, construcții, agricultură și industria alimentară DEOCAMDATĂ mai au câteva facilități fiscale (dau mai puține taxe la stat)

Răspuns utilizator avertizat