Spre exemplu ai prostituate in afara. Iti cumperi un restaurant. Ele iti trimit banii, si tu la restaurant poate ai 2 clienti pe zi, dar modifici si bati in casa ca si cum ai avea 300 de clienti pe zi.
Pentru banii aia platesti taxele la stat, si ce iti ramane, sunt bani curati.
Sau un dealer de droguri.
Vinde droguri, isi deschide o spalatorie auto, si el spala 2 masini pe zi, dar in registre trece ca spala 40 de masini pe zi. Apoi platesti taxe pentru acei bani, si sunt curati, poti sa ii pui in cont pe firma sau chiar si pe persoana fizica fara probleme.
Introducerea in circuit a unor sume de bani castigate ilicit. Exemplu. Furt de bani dintr-o banca din Germania. Oamenii fug cu banii intr-o tara mai putin avansata, cumpara aur (sa zicem) si apoi se intorc cu acte false din care rezulta ca au platit putin pe acel aur. Il aduc in tara si il vand la suma reala. Mai sunt si alte exemple dar nu ma apuc sa le dau aici.
Adica se investesc bani facuti ilegal in afaceri cum ar fi o firma, un bar, magazin fara a spune de unde provin. La asta se refera termenul de spalare de bani, ii fac curati in ochii lumii.
Incercarea de a dovedii ca banii furati/castigati ilegal sunt castigati cinstit. Nu stiu exact cat de eficienta este metoda, si probabil merge doar unde exista suspiciuni foarte mari. Un om cu o afacere mica sau medie care castiga bani ilegali nu are nevoie, din cate stiu Nelson nu are firma
Spalarea de bani este procesul prin care infractorii încearcă să ascundă provenienta banilor obtinuti prin metode ilicite aratand ca i-au obtinut prin metode legale. Dovezile pentru aceste metode legale sunt de obicei false.
Iei fiecare banut in parte
pui detergent de vase pe el
si dai cu peria pana se fac stralucitori...
Sym_Tudor_1994 a răspuns cu definitia, dar "pe scurt"
in realitate inseamna ca de azi pe maine devii de la un amarat la o persoana super bogata, asa ca oamenii din jurul tau, si piulitia or sa se intrebe "de ce?"... asa ca "spalarea de bani" inseamna sa justifici asta (de exemplu: am castigat la loto cu toate ca nu am jucat niciodata)
etc.
Sa le ASCUNZI ADEVARATA ORIGINE a banilor :" Este procesul prin care infractorii încearcă să ascundă originea și posesia reală a veniturilor provenind din activitățile lor criminale". Dar numai cei ce au fost obtinuti prin activitati ilegale.
https://ro.wikipedia.org/wiki/Sp%C4%83lare_de_bani
Inesamna sa ai faci legali sa ai poti justifica!
Spălare de bani înseamnă:
Atunci cand faci mulți bani ilegal și ca să scapi de investigare politiei. Te dedici unui proiect de afaceri care nu câștigi nimic din ea., Dar ai o scuza.
Sau cumperi ceva cu banii ilegali. Și apoi vinzi acel ceva find schimbare de bani. Practic spălare înseamnă rularea acestora scuza sau. Dovada ca tu iai produs. Legal