Cred ca se refera mai mult la partea de distractie respectiv economisire.
Dar evident, cum sunt mai multe pareri, cred ca s-ar imparti in trei categorii, desi nu prea vreau sa le numesc asa:
- cei care zic asta special pentru a planifica anumite lucruri, organizare sau o anumita "strategie" de bani pusi intr-un loc, facut economie, iar dupa un timp pe aceasta o sa o foloseasca intr-un alt scop.
- sa tine banii acolo pur si simplu, indiferent ce o fi, pentru "vremuri negre" si sa uite sa se "plateasca" pe ei insisi, prima data;
- sa cheltuie banii atunci cand ii au si sa nu prea faca economie.
Acum ca marere legata de fiecare parte... cred ca putin din fiecare, cu distractie si economie, ar fi mai util, sa zic asa, pe termen lung.
Cum se spunea ca trebuie sa pui pani deoparte, dar nu in mod exagerat.
Adică e bine sa pui bani bine pentru zile negre, sau sa strângi pentru anumite lucruri dar nu sa ii ti acolo până isi pierd valoare si tu sa mori de foame in casa.
Faci ce vrei cu ei, sunt doar niste hartii dupa care toata lumea moare, ma bucur ca am ajuns la stadiul asta in care avem o economie mondiala foarte buna, dar nu cred ca oamenii inteleg cu adevarat ce inseamna banul.
Cum a zis si DoarBogdan,
nici una dintre variante nu e indicata, ci varianta de mijloc.
Si prin ciorap nu ma refer sa fie tinuti acasa, ascunsi in soba sau sub saltea, ci investiti in ceva ce nu isi pierde valoarea - de exemplu: aur, bijuterii, etc.
Cat despre circulatie, cheltuitul nu e singura varianta in care pot sa circule, putem investi in actiuni (sigure, la o companie mare), si aceasta e o cale de mijloc - sunt in acelasi timp si in circulatie dar si economisiti.
Sau daca ii pastram la banca, la fel.
Ideal ar fi sa invatam sa ii gestionam, sa stim cand sa ne oprim, daca se intrevede un viitor incert pentru sursa noastra de venit,
altfel, oricat de multi am avea, ajungem de la vila la Izvorani la apartament inchiriat, si de la masini de sute de mii de euro la Opel SH.
Prietenii stiu de ce.
Nu este o mentalitate, se refera la faptul ca banii trebuie investiti. Evident ca trebuie sa ai si ceva pus deoparte.
Nu este o mentalitate, fiecare face vrea cu banii, insă alți preferă să îi păstreze pentru a strânge mai mulți, consumând în situații de nevoie, decât să îi facă pe toți praf pe lucruri inutile, după care să îi obțină din nou, posibil mai greu
Este doar o parere, care, sa fim sinceri, este o parere buna. Intr-adevar, daca tii bani la ciorap si candva vei avea nevoie, ii vei avea. Totusi, daca eu vreau sa am un viitor mai stralucit, nu vreau sa ma multumesc cu un salariu si vreau sa imi fac propria mea afacere, trebuie sa investesc cu cap, nu sa las banii sa moara sub pat si sa astept sa devin milionar. Banii trebuie sa circule dar nu pe idiotenii, decat sa te duci sa cheltuiesti un salariu strans de tine cu greu, mai bine ii tii acolo la saltea si ii lasi sa putrezeasca. Daca vrei sa ii investesti, este cu totul alta poveste si aici merita sa lasi banii "sa circule". Daca nu gandesti la nivel inalt, nu ajungi la nivel inalt.
Trebuie să stea la ciorap o perioadă până strângi destui ca să faci ceva necesar cu ei. Nu are rost să aduni avere și să nu faci nimic cu ea.
Ii ok, creste economia tari, si daca nu esti intr-o tara corupta, o sa simti imbunatari( spitale, autostrazi), dar nu inseamna ca trebuie sa cumperi toate porcariile, ar trebui reinvestiti cu cap.
E bine sa pui si la ciorap pentru zile negre dar si sa te distrezi de ei. 50% la ciorap 50% pe distractii. Sau 30% la ciorap si 70% pe distractii. Sau oricum iti e mai ok.
Dar important e ca la sfarsitul salariului sa nu te trezesti ca ti-a ramas prea multa luna.
Eu cred ca banii trebuie si economisiti, si cheltuiti, banu' trebuie sa circule, in mod moderat.
Pricope_Marius_1997 întreabă: