| IzvorulDeIntelepciune a întrebat:

Ce parere aveti despre plafonarea platilor in numerar? Reprezinta o metoda eficienta de combatere a evaziunii fiscale sau are si alte dedesubturi? Nu vi se pare ca ne indreptam cu pasi marunti spre nationalizarea averilor oamenilor? Pretext sau masura eficienta?

11 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Plafonarea platilor in numerar nu este de acum, este de multa vreme, prima data a fost introdusa prin OG nr.15/1996, inlocuita apoi prin OUG nr. 193/2002 si acum prin L. nr.70/2015.
Reprezinta una dintre metodele pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale si a spalarii banilor murdari.

| IzvorulDeIntelepciune explică (pentru Ioandelasal):

Dar nu este si un pic de abuz? De ce sa ma oblige sa dau comisioane la banci? Poate eu nu vreau... Ma forteaza sa fac ceva contra vointei mele.
Nu stiu daca este o masura eficienta sau nu in combaterea evaziunii si spalarii banilor dar in niciun caz nu este una corecta fata de populatie.
M-am referit la legea care a intrat in vigoare la 9 Mai 2015 fiindca este foarte drastica.

| Ioandelasal a răspuns (pentru IzvorulDeIntelepciune):

Nu cred ca este nici un abuz, avand in vedere plafonul destul de ridicat pentru persoanele fizice.
Conform L.70/2015, citez:
"ART.10. Operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar între persoanele fizice, altele decât operaţiunile de încasări şi plăţi realizate prin intermediul instituţiilor care prestează servicii de plată autorizate de Banca Naţională a României sau autorizate în alt stat membru al Uniunii Europene şi notificate către Banca Naţională a României, potrivit legii, efectuate ca urmare a transferului dreptului de proprietate asupra unor bunuri sau drepturi, a prestării de servicii, precum şi cele reprezentând acordarea/restituirea de împrumuturi, se pot efectua în limita unui plafon zilnic de 50.000 lei/tranzacţie. Sunt interzise încasările şi plăţile fragmentate în numerar pentru tranzacţiile mai mari de 50.000 lei, precum şi fragmentarea unei tranzacţii mai mari de 50.000 lei."
Nu stiu cate persoane fizice tin la ciorap, pentru a folosi la cumaparari, sume cash mai mari de 50.000 lei si comisionele bancare de transfer sunt mai mici decat comisionele pentru scoatere de numerar.
Si nu prea cred ca persoanele fizice, care obtin in mod legal banii, tin sume foarte mari asupra lor, sume mari detin, de regula, interlopii si cei care dau sau primesc mita in suma mare.

| IzvorulDeIntelepciune explică (pentru Ioandelasal):

''comisionele bancare de transfer sunt mai mici decat comisionele pentru scoatere de numerar.''

Dar de ce sa scot numerar de la banca daca eu incasez salariu in numerar? Ce treaba am eu cu banca?

Exemplu concret :

Vreau sa-mi cumpar o masina care valoreaza 15000 Euro, o suma care este peste plafon. Prietena mea are salariu 1000 Euro/luna iar eu imi permit sa pun lunar deoparte tot salariul meu a.i in cca 3 ani de zile strang suficienti bani ca sa-mi cumpar masina mult visata. Cum am spus, eu incasez in numerar, nu vreau sa am treaba cu bancile nu ma intereseaza sa platesc comisioane de administrare, nu vreau sa dau banii mei pe mana altora. E dreptul meu, sunt banii munciti de mine pentru care societatea comerciala la care lucrez plateste impozit lunar de sare-n sus (darile la bugetul de stat am inteles ca ajung undeva la 80% din salariul meu).
De ce ma obliga in momentul asta statul sa bag bani in banca? Cu ce drept?

| DimLight a răspuns:

E o metoda buna, daca ar fi dupa mine as da voie doar platilor cu cardul, oricand, oriunde dar doar cu cardul. ai dreptate totusi despre comisioanele date banacilor le-as reduce la un minim, si 0e daca nu folosesti cardul.

| IzvorulDeIntelepciune explică (pentru DimLight):

Si maine-poimaine apare o situatie economica mai dificila (ceea ce nu-i greu deloc avand in vedere modul in care suntem condusi) si te trezesti ca-n Grecia, ca poti trage de pe card maxim 20-30 de Euro pe zi. Sa vezi atunci distractie, mai ales daca te prinde intr-o perioada cu multe cheltuieli gen renovare casa, concediu cu familia, s.a.m.d.

| DimLight a răspuns (pentru IzvorulDeIntelepciune):

Aberezi, poti folosi un card pe care in paralel faci tranzactii in alte monede fiat. cazul greciei e aberant noi nici n-am trecut la euro si nici nu stiu daca vom trece prea curand. plus imi pare ca n-ai inteles nimic din ce am zis. daca folosesti doar cardul de ce mai ai nevoie de cash? (poate asta n-am spus clar, dupa mine as retrage total moneda fizica)

| IzvorulDeIntelepciune explică (pentru DimLight):

Cand am zis poti trage de pe card, m-am referit inclusiv la platile la POS. Am zis euro fiindca asa se discuta in general, in moneda euro. Pentru tine in mod special zic 100-150 RON, na. Si buticul de la colt care n-are POS poa' sa dea faliment dupa capu tau. Da-i reaq de mici intreprinzatori, sa ramana doar multinationalele pe piata.

| DimLight a răspuns (pentru IzvorulDeIntelepciune):

Schimbarea asta nu trebuie neaparat sa-i bage in faliment; altfel chiar statul ii poate ajuta cu un "credit primul pos'. asta doar daca scoti comisionul trimis bancilor sau il reduci substantial sau sa-l elimini cum am zis mai sus, doar sa se vrea. de fapt cunosc vreo 3 comercianti din astia mici si singurul motiv pentru care n-au pos nu e pretul ci comisionul.

| xs1der a răspuns:

Ia uitati unde era intelectualul bv man

| IzvorulDeIntelepciune explică (pentru xs1der):

Stii macar ce e aia intelectual?