Un economist este un contabil. Un economist inseamna un statistician. Inseamna un bun cunoscator al legislatiei fiscale. Inseamna un vizionar, un interpret. Este un artist pentru ca trebuie sa creeze, trebuie sa faca in asa fel incat sa transforme munca sa intr-o arta. Economistul vizionar incearca sa creeze pe baza datelor de care dispune si din analiza pietei un rezultat viabil peste douazeci de ani. Fara o cunoastere aprofundata a legislatiei fiscale nu se poate numi economist.
Un economist trebuie sa gandeasca probabilistic si sa fie capabil sa analizeze posibilitatile care il afecteaza dintr-o piata. Fara cunostinte de baza in ale contabilitatii, economistul nu poate fi economist. Trebuie sa cunoasca ceea ce inseamna conturile, un bilant, sa interpreteze o balanta, etc.
Pe spusele economistului, o piata isi construieste trendul. Acest trend aduce castiguri sau pierderi jucatorilor. Dar ce se intampla daca apare economistul dupa o luna si anunta ca trendul pe care l-a indus mai devreme a fost bazat pe cifre eronate? Asta nu inseamna ca au fost inselati cei care au pierdut si ca au fost favorizati cei care au castigat? Economistul nu isi va cere scuze, ci va gasi o explicatie plauzibila pentru ceea ce s-a intamplat in piata in intervalul previzionat.
Are mai multe roluri, depinde in ce domeniu e specializat. La fel cum exista ingineri metalurgi, ingineri energeticieni, ingineri in constructii navale, ingineri in transporturi sau ingineri automaticieni; la fel cum exista medici chirurgi, medici endocrinologi, medici urologi, medici dermatologi sau medici oncologi tot asa exista si economisti in comert, economisti in marketing, economisti in finante, banci si burse de valori, economisti in management s.a.m.d