| maDd3xt3r a întrebat:

Ce s-ar intampla daca am printa mai multi bani, dar ca sa nu creasca inflatia, am bloca preturile?
E doar o curiozitate, economia nu este domeniul meu.

9 răspunsuri:
regis
| regis a răspuns:

S-ar ajunge rapid la o criza asemănătoare celei din anii 80. Toată lumea ar vrea sa cumpere de toate, dar nu ar avea de unde.
De aceea cantitatea de bani de pe piață trebuie corelata cu valoarea bunurilor si serviciilor disponibile si nu cu rezerva de aur a BNR, cum era acum 200 de ani.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Se vede că economia nu e nivelul tău. Banii sunt și ei o un bun, o marfă dar de speța a doua. Sunt simboluri ale valorii bunurilor produse. Dacă printezi bani mai mulți decât valoarea bunurilor de pe piață, asta nu înseamnă că vor crește și salariile. Deci banii mulți vor zace în bănci. Banii fac să funcționeze băncile ca furnizoare de credite. Dacă sunt bani mulți creditele se ieftinesc. Firmele accesează credite ma ieftine și economia crește. Se produce criză de supraproducție. Economia intră în criză. Nu poți bloca prin lege prețurile. Așa făceau comuniștii și de aceea economia comunistă nu a rezistat. Așa cî învață ceva economie înainte să pui întrebări imposibil de... să nu zic vorba aia, că mă blochează adminele.

| GabiDumitrescu a răspuns:

Ar creste piata neagra, simplu.

| Frank51 a răspuns:

Nu se poate pentru ca s-ar destabiliza economia. Fiecare muncește pentru câți bani vrea. Dacă fiecare ar avea câți bani își dorește nu ar mai exista piața.

| Bizon95 a răspuns:

Rezultatul e FOARTE clar, putere de cumparare mare si bani multi inseamna oameni care nu vor mai munci, moment in care economia se face praf

iar "experimentul" asta a fost deja, pe vremea lui ceasca puterea de cumparare DECLARATA era ENORMA, insa in realitate era MUUULT MAI MICA, fapt dovedit negru pe alb dupa revolutie cand conversia leu - dolar a fost facuta la nivelul REAL, si nu "declarat" si salariu mediu pe economie a devenit brusc 20$ (NO SHIT, 2mii de lei salariu mediu, 1$=100lei)

iar faptul ca pe vremea aia nu se muncea o dovedesc... proverbele:
(munca era un drept SI O OBLIGATIE, deci, dadeai o spaga mare prima oara cand te angajai si capatai o slujba comoda, dupa care te culcai pe o ureche si incercai sa tragi mata de coada, adica sa muncesti cat mai putin)

- cooperativa munca in zadar
- decat munca fara rost mai bine putin si prost
- ei se prefac, ca ne platesc, noi ne prefacem ca, muncim
ETC.

| gemeni6226 a răspuns (pentru Bizon95):

Cu toata stima dar eu si atunci am muncit mult.Adica inainte de 1989.Si nu nu puteam cumpara mai multe bunuri decat acum.Acum pot cumpara mai multe.Am un dosar in care imi notam salarul primit si ce am cumparat pe ea.Eram fata eram la parinti aveam timp sa am jurnale deci pot dovedi cit am primit si ce am cumparat din ea.Nu-mi era deloc mai bine atunci.Un singur lucru era mai bine ca eram tinara si fara griji.(daca locuiam la parinti si mama facea de mincare)

| gemeni6226 a răspuns:

Daca ar fi mai multi bani s-ar cumpara mai multe produse, avand preturile blocate deci la acelasi pret si cu mai multi bani s-ar cumpara atunci dublu poate triplu, ar creste consumul asta e cert dar puterile sus puse nu ne dau voie sa printam mai multi bani decat aur avem in vistieria, in trezoreria statului.Asta e o lege economica stabilita de marile puteri caci fiecare tara poate printa doar atitia bani cata rezerva de aur dispune.Adica valoarea aurului detinut de statul respectiv.

| NietzscheFrumosSiDesteptSunt a răspuns:

Ajunge sa se intample acelasi lucru care se intampla cu banii ce cresc in copaci (frunzele).
Se devalorizeaza de tot.

| ALEXICAmarketing a răspuns:

Apare inflatia.Economia e stiinta.
Nivelul de trai creste prin munca eficienta sau TEHNOLOGIE.

Întrebări similare