| laSoledad a întrebat:

Ce sa vedeti? BNR va emite o noua bancnota de 20 de lei. Dupa cum stie toata lumea, veniturile de la bugetul de stat au inceput sa se imputineze. S-au facut imprumuturi externe la dobanzi foarte mari, fiindca situatia guvernamentala e riscanta. S-au facut recent propuneri de taieri de fonduri publice, din partea Ministrului de Finante Teodorovici, in diverse sectoare precum invatamant, sanatate, telecomunicații si investitii si s-a propus rectificarea totala a bugetului. In tot acest timp, BNR va emite o noua bancnota de 20 lei, tocmai cand guvernul duce lipsa de fonduri. Daca cititi presa economica, veti vedea ca foarte putin se vorbeste despre efectele negative ale emiterii de bani noi, comparativ cu cat de mult se vorbeste despre fața Ecaterinei Teodoroiu care va fi pusa pe bancnota ca un simbol al recunoasterii meritelor feminine si al egalitatii de gen. Intr-un articol care se presupune a fi economic, mare parte din el vei vedea cum se preaslaveste egalitatea de gen deodata in Romania si cum sa fie ea mai bine instaurata in Romania decat prin tiparirea de bani noi cu chip de femeie? Facepalm! Multor economisti deja li se pare clara tentativa de a se autoapara guvernul asta prin acordarea recenta a inca unui mandat la BNR lui Isărescu, cu conditia sa fie de acord cu miscarea asta parsiva de a tipari iar bani. Dar stati! Introducem o noua bancnota de 20! Este ceva cu totul nou! Luati, de va uimiti! Cand de fapt, aceeasi valoare slaba au, iar fondurile publice de la buget sunt in cadere libera. Intrebarea este: Pe cine credeti ca avantajeaza emisiunea acestei noi bancnote? Era ea necesara?

Opinia din sfera economica: Ea in sine nu era necesara. In mare parte, acopera golul din buget, pe langa imprumuturile externe.

16 răspunsuri:
| Simpatic a răspuns:

Sustin si nu doar eu faptul ca gunoiul asta de Mugur Isarescu este papusa a masonilor aceia puternici, asta este motivul pentru care niciodata pana acum postul de Guvernator al BNR nu a fost scos la concurs, chiar nu este nimeni mai priceput in tara asta la economie decat gunoiul asta?! Asta vor masonii aia puternici sa aiba papusi in fiecare stat pe pozitii cheie care sa fie la comanda lor, prin aceste papusi ei destabilizeaza cum doresc domeniile respective.
Eu sunt de acord sa o puna pe aceasta bancnota pe Ecaterinei Teodoroiu desi va zic un lucru EROII adevarati se intorc din razboi triumfatori si nu morti, dar in fine. Hercule cand se intorcea de la una dintre cele 12 munci ale sale se intorcea viu!
Pe de alta parte eu as propune ca pe aceasta bancnota de 20 de lei sa fie mai bine Elena Udrea reprezentanta in genunchi cand facea "botles" in biroul presidential, nu ar fi mai ok?
Revenind la subiect evident ca fiecare emitere de bancnota noua costa foarte mult, pentru ca putini stiu ca fiecare tara din Europa isi face bancnotele intr-o tara terta, doar prin SUA este altfel, ei isi produc propriile bancnote.
Deci va costa mult si pentru ce? La ce ar fi necesara o bancnota de 20 de lei nu stiu, te duci sa iei o paine, si asa le era greu sa iti dea rest la 10 lei, acum trebuie la 20 de lei si asta e doar un exemplu de genul vreau sa cumpar de la butic ceva.

| laSoledad explică (pentru Simpatic):

De acord. Dar nu vedeti ce discutie s-a strans ca pe cine sa puna pe bancnota. Ca sa puna un chip feminin, sa simbolizeze egalitatea de gen cica. Putea sa puna e oricine pe bancnota, nu asta era problema. Problema e ca ei emit o bancnota noua si incita populatia sa dicutie despre bazaconii precum chipul de pe bancnota, in loc sa fie constienta de efectele negative ale tiparirii de bani.

Desigur ca aia mai batrani care au mai trecut prin asta stiu ce ni se pregătește, insa ei bat moneda pe astia mai tineri care-o musca pe aia cu promovarea meritelor feminine. E trist.

| RAY a răspuns:

Preturile tot cresc, de asta fac ei noi bancnote, ne pregatesc

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Mugur Isărescu este menținut în funcție pentru că este expert.
E bancnotă, nu monedă.
Când se emite se fac studii complexe asupra fluxului de monetar cash, iar numărul de bacnote emise depinde de acesta.
Când golurile din buget sunt acoperite cu hârtie, asta se manifestă în inflație. Apariția unei bancnote în plus cu are cum să influențeze inflația. Necesitatea unei noi bancnote nu se stabilește cu opinii ci cu necesități de flux la casele de marcat și în bănci. Inflația are alte mecanisme. Salarii, producție și consum.

| laSoledad explică (pentru sadrian46):

Tocmai invers. Veniturile crescute prea des si fara studii seriose inainte + preturile crescute fara baza de dezvoltare a productiei genereaza inflatia.

Inflatia nu genereaza consum. Inflatia genereaza deprecierea monedei nationale si limitarea consumului.

Doar o parte a dezvoltării productiei care a generat crestere sanatoasa a preturilor se poate numi inflatie in sens pozitiv. In rest inflatia, in mare parte, e cauza de factori negativi.

| NietzscheFrumosSiDesteptSunt a răspuns (pentru sadrian46):

N-am eu studii economice, dar prin simple deductii logice: din moment ce peste tot se fac studii de specialitate (ca in cazul orasului meu natal, Caracal, in care a ramas un stalp vreo doi ani in mijlocul centurii, ca in cazul autostrazii la care a inceput constructia, apoi s-a constatat ca se scufunda din cauza terenurilor mlastinoase, a autostrazii a carei constructie s-a inceput, oprindu-se din cauza ca deranja niste ursi sau alta ce deranja niste lilieci; sa vorbim si despre centura Clujului, unde se preconiza ca va decongestiona mare parte din trafic, dar ce sa vezi? Nu le este utila decat celor care vin din sud cu destinatia aeroport.
Sa schimbam subiectul si sa ne indreptam si spre sanatate: s-a constatat mai acum ceva timp ca nu este deloc necesara constructia vreunui nou spital.

Asa ca, despre ce studii de specialitate e vorba aici? Facute de aceleasi maimute?

Si aparitia unei noi bancnote are cum sa influenteze inflatia, daca doar se tiparesc noile bancnote si apoi se introduc in circulatie (ca n-o sa stea nimeni sa adune alte bancnote pentru a le schimba cu cele de 20 de lei). Pe acelasi principiu au mers si nazistii, printand bancnote, ulterior incercand sa le introduca in Anglia pentru a-i destabiliza economia.

| laSoledad explică (pentru NietzscheFrumosSiDesteptSunt):

Exact!

Cred ca faceai referire la faptul ca sadrian46 a zis ca "se fac studii complexe despre fluctuațiile monedei". Pe naiba studii de specialitate. Au pregatit asta fiindca au ajuns la sapa de lemn cu fondurile. Au actionat rapid, sa nu se sesizeze grandoarea deficitului bugetar prea mare.

Intotdeauna introducerea de noi bancnote sau denominarile integrale au fost menite sa destabilizeze economia, urmand sa ascundă gunoiul sub pres si s-o ia de la capat.

| NietzscheFrumosSiDesteptSunt a răspuns (pentru laSoledad):

Da, la sadrian46 faceam referire. Lui i-am raspuns.

| laSoledad explică (pentru NietzscheFrumosSiDesteptSunt):

Scuze, nu mi-a mai aparut ca i-ai scris lui. E invizibil pentru mine pe TPU.

| GabiDumitrescu a răspuns:

Mai multi bani pe piata - inflatie. Inflatia creaza nevoia de mai multi bani pe piata si paradoxal, mai multi bani pe piata genereaza la rindul lor inflatie. In cazul de fata, discutia e dusa in derizoriu. Problema nu e ca se imprumuta. Uita-te ce nivel al datoriei raportat la PIB avem - e unul dintre cele mai mici din Europa. Japonia, de exemplu, are datorie de peste 100% din PIB. In Europa mai toti au peste 40, noi sintem pe la 38. Problema nu e ca se imprumuta, ci ca sunt debili si nu se imprumuta pentru a investi in educatie si infrastructura, pentru a aduce cresteri pe termen lung. Sa nu uitam ca si boul de moliceanu a umflat pensii si salarii pe crestere economica in loc sa investeasca in infrastructura, si dupa aia a venit Boc si a trebuit sa taie. Vezi Clujul ce oras ok e, deci a fost Boc nenorocit ca a taiat din cresterile anterioare sau a fost realist? Acum e aceeasi situatie, doar ca nu avem o crestere reala. E crestere generata de consum. Inca nu e ca in Venezuela, dar incolo ne indreptam...

| laSoledad explică (pentru GabiDumitrescu):

Exact. Se fac imprumuturi pentru continuarea platii salariilor si pensiilor pentru ca nu mai au fonduri. Insa un aparat de stat, o instinstitutie nu e formata doar din salarii. Trebuie alocate fonduri si pentru investitii, pentru ca sectorul de sanatate, invatamant, infrastructura sa funcționeze bine. La fel cum ai amintit, Japonia si SUA stiu sa gestioneze datoria si sa investeasca banii astfel incat costul datoriei sa ajunga sa fie mai mic decat beneficiile rezultate in societate.
Insa la noi, supra-consumul e preferat in detrimentul investitiilor, fiindca se prefera beneficiile de scurta durata (salarii) si nu beneficiile de lunga durata rezultate in urma investitiilor - care necesita timp, iar lor le-a trecut timpul de la guvernare.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru laSoledad):

Beneficiile de scurta durata sunt voturile majoritatii bugetarilor, care sunt niste debili incompetenti care ar vota si cu Hitler, daca le-ar mari salariile.

| laSoledad explică (pentru GabiDumitrescu):

laughing Situatia asta e de rasul-plansul.

| laSoledad explică:

Rectificare: Praf in ochi. Ei cred ca asa se face egalitatea de gen in Romania. Punand un chip de femeie pe bancnote.

| laSoledad explică:

Unei monede puternice nu i se aplica atatea schimbari. Numai monedelor slabe se aplica.