anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Ce suma de bani aveti lunar pentru toate cheltuielile si tot ce va lipseste?

7 răspunsuri:
suntserios
| suntserios a răspuns:

Fiecare are propriul buget in functie de venituri si cheltuieli.

tu, din intrebarile tale, vad ca iti place sa dai bani pe iphoane gold si haine firma.
Eu dau banii pe chirie, pe intretinere, pe rata la masina si pe mancare.

| KodrutZ a răspuns (pentru suntserios):

Chirie + rata la masina in loc de rata la casa+transport in comun? Macar nu o mai judeca pe ea ca e cocalarita, ca nici tu nu esti prea departe.
On-topic: Facturi (gaz/curent/net si atit, fara TV, fara abonamente de mobil si alte porcarii inutile) + haleala + cite o iesire prin oras ~ 1.200 RON, poate 1.500 sau un pic mai mult. Uneori fac cumparaturi cu cardul nevestei... big grin
Haine si incaltaminte cind e cazul, de obicei nu e. Nu ma intereseaza ce port de cele mai multe ori, atita vreme cit e comod si sigur (par example, de obicei in sezonul mai rece port pantofi/ghete de munca in medii toxice/corozive/cu risc de lovire - am patit odata sa ma calce taica-meu din greseala cu masina pe picior si n-am avut nimic, iar daca cineva incearca sa ma agreseze din fata, o lovitura simpla, gen fotbal la femur/genunchi si nu o sa mai mearga in viata lui fara cirje). Incerc sa fiu cit mai practic si sa dau cit mai putini bani pe prostii. Desigur ca nu reusesc asta intotdeauna, nimeni nu e perfect, mai ales cind aia mica oracaie ca vrea ceva. In alta ordine de idei, pun deoparte cit se poate pentru concediu in vara pe la mare/Bulgaria/Grecia/Turcia undeva si pentru casa de la tara (inca nu am asa ceva, probabil o sa am in citeva luni daca totul decurge ok, dupa care urmeaza de bagat in ea/prin curte bani de cel putin 3-4 ori fata de cit o sa coste cocioaba si terenul aferent...).
P.S. Normal ar fi pentru toti orasenii, indiferent de studii si de venituri/pozitie sociala, sa tinda catre un loc cu liniste si racoare unde sa poata trai din munca proprie in caz de ceva. Din pacate, prosteala cu desteptfoane, laptopuri, dolce gabana, bits bai doctor dre si alte prostii de-astea umple capetele mult prea multora... si spun asta ca individ care lucreaza oarecum in domeniu si si-ar permite aifon sau alte prostii similare, insa foloseste ce ii este SUFICIENT, nu ce isi permite. Intr-un viitor nu prea indepartat, multi de pe la oras or sa moara cu aifoanele si cu masinile lor scumpe in mina, ca sa zic asa... sau vor merge pe la tara unde vor slugari o zi-lumina pentru juma' de kil de cartofi.

| suntserios a răspuns (pentru KodrutZ):

Te ai gandit ca poate locuiesc temporar in orasul asta?

Te ai gandit ca poate vreau sa imi construiesc o casa si nu sa cumpar un apartament vechi de 50 ani?

Te ai gandit ca poate nu am posibilitatea sa iau un credit pentru casa si doar unul pentru masina?

Te ai gandit ca poate nu vreau sa imi fac rate pe toata viata pentru o casa?

Te ai gandit ca poate vreau in week end sa merg la munte sau la mare cu masina si nu cu trenul?

Te ai gandit ca poate nu vreau sa imi car cumparaturile de la supermarket prin 5 metrouri si 10 autobuze?

Te ai gandit ca nu vreau sa merg in vacanta cu CFR ul sau vreun microbuz ucigas?

Nu de ce sa te gandesti, mai bine vorbesti din prima sa pari interesant.

1. Daca locuiesti temporar, chirie+transport in comun/taxi ar fi mai avantajos decit masina.

2. Daca iti construiesti o casa, atunci stringi bani sa o construiesti cit mai repede, nu in 50 de ani.

3. Daca nu ai posibilitatea de credit pentru casa si iti permiti chirie si masina cu cheltuielile de rigoare si mai zici ca vrei sa iti construiesti casa, ceva e putred. Sau nah, poate vrei sa iti construiesti casa peste 50 de ani. Intre timp ai putea cistiga la loto sau primi o mostenire.

4. Cine a zis ca iti faci pe toata viata? Si chiria e o rata, doar ca ramii cu fix nimic dupa ce o platesti.

5. Pai parca nu iti permiteai rata la apartament/casa, dar vrei sa mergi la munte sau la mare in weekend cu masina.

6. Exista taxi pentru asta.

7. Obrazul subtire, etc. Mergi cu avionul, la Business Class atunci.
Te-ai luat de ea si de aifoanele ei, dar si tu ai o perspectiva asupra cheltuielilor fix post-decembrista. "Transportul in comun e pentru saraci si pentru prosti", "daca tot nu fac rate, hai sa platesc chirie", "daca tot platesc rata la masina, hai sa merg in weekend pe la munte, ca oricum nu imi permit rata la casa" etc.

...in fine, noi sa fim sanatosi. Nu era nevoie sa o iei personal. Sint multe influente pe care e aproape imposibil sa le eviti/ignori, mai ales ca la noi foarte multi pun pret pe parerea "prietenilor", rudelor sau a colegilor, insa cind e vorba sa aiba nevoie de ajutor, ramin cu ochii in soare. Spre binele tau, sper ca nu esti intr-o astfel de situatie. Am destule prin familie - urla foamea in ei, au masina pe care nu isi permit sa o repare, dar e BMW ca sa dea bine, n-au bani sa isi faca rata la casa dar isi permit sa fumeze ca turcii, etc. Asta avem, cu asta defilam.

| suntserios a răspuns (pentru KodrutZ):

Nu ma aflu in situatia tuturor punctelor insiruite. Erau doar exeple de situatii la care ar fi trebuit sa te gandesti inainte sa judeci.

In legatura cu fixatiile tale sa stii ca exista si alte lucruri mai imporante in viata asta.

1. Da transportul in comun in tara noastra e de rahat. Nu vreau sa il folosesc. Nu vreau sa ma inghesui cu 1000 de nespalati mai ales daca mai am si o sacosa doua de cumparaturi.

2. Pai si daca stranga banii aia intre timp nu trebuie sa locuiesc undeva? ai vea sa stau la cort?

3. Dupa cum ziceam, nu mi se aplica toate situatiile de fata.

4.Zi tu mie ca ratele la o casa nu se intind pe 30-35 ani. Adica sunt si eu fericit posesor de casa dupa ce ies la pensie.

5. Am zis ca nu imi permit sa fac un credit. Nu e chiar asa de simplu, mai ales daca nu esti casatorit sa obtii credite pentru casa

6.De ce sa stau la cheremul cuiva?

7. Daca eu vreau sa ma duc in vacanta in capatul tarii unde nu exista tren si autobuz? De ce sa nu am independenta in propriile vacante si deplasari. Daca plec cu prietenii in vacanta, de ce sa dam 4 persoane 400 ron pe tren cand cu 250 ajungem mai repede si mai confortabil in fix acelasi loc?

Nu transportul in comun e de folosit zi de zi cand te duci la munca. Masina e o necesitate in ziua de azi. Frustrarea ta fata de masina apare probabil din imposibilitatea de a conduce / detine una.

Si ar fi mai bine sa imi fac o rata la casa 35 ani si sa nu mai stiu ce inseamna vacanta si iesire in weekend.

Nu iti inteleg frustrarile. Noi romanii suntem un popor de materialisti. Ne trebuie neaparat proprietatea noastra. Si ce daca stau in chirie? In alte tari sunt oamenic are nici nu se gandesc la propriu apartament. Si ce daca vreau masina sa imi petrec weekend urile in alt oras? Si ce daca vreau sa imi cheltui banii pe vacante si nu pe ratele la casa?

Nu stau in ploaie, nu ma inghesui cand nu e necesar in transportul asta in comun de cacao, ma relaxez in weekend si ma simt bine ca imi permit toate astea fara sa ma stiu legat pe viata de o banca.

Si ce daca fac o rata de 3 ani sa imi iau masina si apoi o rata de 35 pentru casa? Daca faceam rata la casa nu imi mai luam masina in veci si pururi poate.

Pe de o parte zici ca vrei independenta si de ce sa stai la cheremul altuia cind e vorba de masina, si dupa aia o dai pe "ce daca stau in chirie". Ceva nu se pupa aici.
P.S. Imi permit si masina, si TV, si aifon/Galaxy Note 3 sau alt telefon de impresionat anturajul. Nu am nici de una. Tocmai fiindca nu ma identific cu materialismul care ne asalteaza din toate partile.

| dannytama a răspuns:

Eu sunt student in cluj si am lunar 700 de lei pentru toate cheltuielile.