Chiar dacă mi-ai dat "nefolositor", nedumerirea mea rămâne.
Explică-mi și mie cu ce te ajută să spui "880 de mii" în loc să spui "88 de lei". Ți se pare mai simplu?
Cu alte cuvinte, de ce insistă unii oameni să perpetueze folosirea unei monede care a fost eliminată acum 14 ani TOCMAI pentru că devenise inutil de complicată.
De ce ți se pare mai simplu să spui "1 000 000 de lei" decât "100 de lei"? Pur și simplu nu înțeleg după ce logică funcționează acești oameni. Tu ai vreo explicație rațională?
Stii de ce? Pentru ca persoana isi dorea sa afle cat inseamna in banii vechi. Trebuie sa recunosti ca uneori mai stam si ne gandim cat inseamna asta lei vechi. Folosim gen : am nevoie de 2 milioane pentru a cumpara obiectul x sau y. Imi pare rau ca te-am suparat. Raspunsul tau a fost nefolositor pentru intrebare. Ceea ce ai spus nu e gresit. Oricum se reseteaza dupa o luna evaluarile. Asa ca nu te stresa Imi cer scuze inca o data daca evaluarea mea te-a ofensat. Am sa iti dau folositor la acest raspuns atunci.
Nu mă interesează evaluările, poți să-mi dai "nefolositor" la toate răspunsurile.
Sunt doar curios de ce consideri că este nefolositor efortul de a educa oamenii să renunțe la un sistem arhaic și inutil de complicat și să adopte un sistem mai simplu și mai eficient.
Pentru ca din pacate nu se pune accent pe educatia financiara, iar oamenii au diferite metode prin care definesc banii. Unii s-au obisnuit cu noul sistem, iar altii nu. Ce efort se face? Da, e adaverat ca tu incerci sa faci un efort, si esti de apreciat, dar nu e suficient ca se strang cativa oameni. Plus ca nu prea conteaza ce sistem de numarare folosesti atat timp cat sti cum sa ii folosesti. Aici e problema, nu stim sa folosim corect banii. De black friday ne aruncam pe asa zisele "reduceri". Ca zic ca am cheltuit un milion sau 100 roni/lei tot i-am cheltuit.
Exact, oamenii au nevoie de educație financiară. Iar minimul absolut al acestei educații financiare ar trebui să fie acela ca oamenii să-și cunoască moneda națională curentă, nu o monedă care nu mai există de un deceniu jumate.
Și așa marea majoritate a oamenilor au probleme la matematică... dacă mai trebuie să calculeze și cu patru zerouri în plus, nu-i de mirare că sunt păcăliți peste tot pe unde merg.
Iar insistența asta de a calcula "în milioane", nu are absolut nici o bază rațională sau utilitară. Nu este nimic altceva decât un obicei prost de care oamenii trebuie să facă un efort conștient să se lepede.
Deci eu nu contest ceea ce spui. Dar spune-mi in acest context cum l-ai fi facut pe cel care a pus intrebarea sa isi dea seama cat inseamna suma aceea?
În niciun fel. Dar am încercat să-l fac să-și dea seama că ceea ce întreabă este o falsă problemă. O chestie inutilă, care îi complică viața în loc să i-o simplifice.
Dacă un om vrea să traverseze un râu și te întreabă "cât de adâncă este apa", îl ajuți mai mult dacă-i spui că un pic mai încolo este un pod decât dacă-i răspunzi "2 metri jumătate".
Înseamnă 13.988 lei.
Cu ce te ajută transformarea într-o monedă care nu mai există de 14 ani?
Nici una din variantele tale.
Acolo ai aproape 14 mii lei noi/14 milioane lei vechi
Treisprezece mii nouasute optzeci si opt de lei si optzeci si șase de bani.
raduorer11 întreabă: