| xCangur a întrebat:

Cine ma poate lamuri si pe mine cu o chestie. Niciodata nu am inteles cum euro creste si scade si de ce ron-ul nu poate creste. Cine stie as vrea sa imi explice ca sa inteleg, nu definitii si altele. Ms!

Răspuns Câştigător
| Iunix a răspuns:

Pentru asta ar trebui să avem o economie bazată pe producție, nu pe consum.
Să presupunem că România ar fi o curte, curtea unei familii la țară iar vecinii şi curțile lor ar fi alte țări. Ca noi, România să avem o monedă şi o economie puternică ar trebui de exemplu să cultivăm în propria curte fructe şi legume pe care să le vindem vecinilor şi astfel aducem bani în casă. Dar după ce a murit " tata " ( Ceauşescu ) copiii rămaşi singuri au petrecut, s-au ospătat din frigider, s-au îmbătat şi au început să scoată pompa din puț şi să o vândă, să vândă furtunu cu care iriga grădina, să vândă lopețile şi sapele şi cu banii câştigați şi-au cumpărat mâncare, haine, etc. Nu au cumpărat alte scule mai noi sau ceva. Şi uite aşa copiii o să vândă tot până o să ajungă la fundul sacului şi după mai rămân doar cu sărăcia pe care nu o cumpără nimeni.

Faptul că avem magazine pline cu marfă din alte țări nu ne ajută cu nimic. Comerciantu vinde şi îşi umflă burtoiu dar în acelaşi timp fabrica la care lucrau nişte oameni a dat faliment sau dă oameni afară. Cine şi cu ce bani o să mai cumpere din magazine.


+ multe alte explicații pa care nu stau să le mai scriu. Mai am şi eu treabă.

Am scris de le telefon, deci dacă am scris câteva cuvinte greşit mă doare-n 14.

| Mihailescu_Valeriu_1953 a răspuns (pentru Iunix):

Amuzanta dar si eronata viziunea ta despre "regimul ceausist". in privinta economiei: esti pe aproape; dar aralel.winking laughing tongue

5 răspunsuri:
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Când euro scade, evident, RON-ul a crescut.

| Iunix a răspuns:

Ca leul să crească ar trebui ca România să aibă o industrie bine pusă la punct şi să exportăm cât mai multe lucruri. Să vindem produse finite ( NU materii prime ) în alte țări, evident la un preț bun, nu pe nimic cum am auzit că se făcea pe vremea lu ceaşcă.

| GabiDumitrescu a răspuns (pentru Iunix):

Nu neaparat industrie. Vezi Elvetia sau Luxemburg, de exemplu. Pe scurt, trebuie sa produci un plus-valoare.

| seularts a răspuns:

In mare e vorba de fluctuatia burselor si a comertului. In functie de rezultatele respective, bancile mondiale regleaza cresterea sau scaderea monedei.