Programul SAPARD a fost creat pentru a sprijini eforturile de aderare la Uniunea Europeana a tarilor candidate de Europa Centrala si de Est si pentru a pregati participarea acestora la Politica Agricola Comunitara. Asistenta este oferita pana in momentul integrarii Romaniei in Uniunea Europeana. Mai mult, in acest mod se ofera posibilitatea de a ne adapta procedurilor financiare si mecanismelor de control ale Uniunii Europene.
Prin SAPARD se pot realiza investitii in cladiri sau echipamente cu destinatie agricola, se pot moderniza sau retehnologiza unitati deja existente. De asemenea, se acorda fonduri si pentru tratarea produsilor reziduali si a deseurilor nocive, pentru valorificarea subproduselor rezultate din procesulde prelucrare, pentru imbunatatirea controlului intern al calitatii materiei prime si pentru imbunatatirea sistemului de monitorizare si control a produselor sub aspect cantitativ si calitativ, dar si pentru alimentarile cu apa, canalizari si drumuri in mediu rural.
Se acorda fonduri si pentru achizitionarea utilajelor si echipamentelor agricole noi, a soft-urilor pentru computer, a mijloacelor de transport agricole noi, pentru popularea fermei cu animale, infiintarea si modernizarea plntatiilor, dar si pentru multe alte investitii in domenuil agro industrial.
Programul SAPARD sprijina financiar o gama larga de proiecte agricole si pentru dezvoltare rurala prin care se realizeaza investitii in mediul rural(se pot face investitii in mediul urban doar pentru modernizarea unitatilor din industria agroalimentara si pentru modernizarea serelor). Acest sprijin poate acoperi, in general, 50% din costurile implementarii unui proiect.Beneficiarul finantarii trebuie sa gaseasca o sursa de cofinantare, pentru a acoperi cealalta jumatate a costurilor.
Urmatoarele masuri sunt disponibile :
Masura 1.1 Imbunatatirea prelucrarii si marketingului produselor agricole si piscicole
Masura 3.1 Investitii in exploatatii agricole
Masura 3.4 Dezvoltarea si diversificarea activitatiilor economice
MASURI NOI Urmatoarele masuri sunt acum disponibile:
Masura 3.2 Construirea grupurilor de producatori
Masura 3.3 Metode agricole de productie proiectate sa protejeze mediul si sa mentina peisajul rural
Masura 3.5 Silvicultura
Masura 4.1 Imbunatatirea pregatirii profesionale
Finantare SAPARD poate solicita oricine pentru agricultura sau dezvoltare rurala, sunt fonduri nerambursabile.
Pot solicita finantari producatorii agricoli privati, asociatiile de producatori agricoli, IMMurile si autoritatile locale.
In principiu SAPARD ofera finantari nerambursabile pentru agricultura si dezvoltare rurala.