Dta să zicem că ai în contul dtale bancar la banca din străinătate 1000 Euro.
Acel cont pe vremuri era o notiță într-un act contabil. Câna îi depuneai cash, în contul tău scris într-un registru contabil, cu creionul, cu stiloul sau cu o mașină de scris mecanică se înregistrau în contul dtale în plus 100 de Euro. Acum aveai în cont 1100 de Euro. Cashul dtale se depunea într-un seif lângă alte bancnote.
Dta depui cu cash acum în era electronicii la banca din străinătate.
Acum contul dtale nu mai este pe hârtie, sunt într-un fișier electronic. Astfel dacă depui cash 100 de Euro la banca din străinătate, și ai avut înainte 1000 de Euro în cont, acum în contul tău electronic, undeva în computerul băncii dta ai înregistrat 1100 de Euro. În seiful băncii sunt amestecați cu alte banconte și cei 100 de Euro depuși de dta.
Din contul dtale din străinătate comanzi o operație de transfer de 100 de Euro către un cont de la o bancă din România.
Când nu exista Internet, acest transfer se făcea telefonic sau telegrafic.
Acum se face electronic.
În urma acestui transfer, banca din străinătate are acum în plus, cash cei 100 de Euro pe care i-ai depus dta.
Banca din România are în contul unde dta ai transferat, 100 de Euro, dar nu îi are efectiv în seif.
Ca banii cash depuși de dta în străinătate să ajungă la banca din România, ei se trimit cu avionul. Dar nu se trimit 100 de Euro în plic.
Sunt firme financiare de clearing, care adună și transferă de la un centru financiar la altul de exemplu din Dubai la Londra containere, baxuri cu valută cash de zeci de milioane. Astfel, se transferă cu avionul. Am văzut cum se transferă acest cash pe un videoclip care arăra cum funcționează aeroportul din Dubai.
Până când exact cashul depus de tine în străinătate, ajunge cu avionul în la banca din România, banca din România, creditează acel cont electronic către care ai trimis dta banii cu 100 de Euro.
Pentru acest serviciu. și ca să plătească avionul cu care au fost transmis și cashul tău, se percepe un comision de transfer care acoperă aceste cheltuieli și un profit pentru bancă.
Sper că te-am lămurit.
Simplu: nu se transfera nici un cash. Se seteaza doar niste biti intr-un sistem informatic. Volumul total de moneda in circulatie este (mult) mai mare decat volumul de cash.
Vezi aici pentru cateva notiuni de baza despre masa monetara:
http://ro.wikipedia.org/wiki/Masa_monetară
Cash-ul va fi repus in circulatie sau depus la Banca Nationala. Intre banci in general nu se foloseste cash, ci transferuri electronice.
Da, multumesc mult pentru explicatia detaliata. Asadar, se poate spune ca banca din Romania are deschis un cont activ cu bani pe el la banca din strainatate. Iar cand cineva vrea sa depuna niste bani in strainatate, banca noastra transfera banii electronic din contul ei in contul celei straine, deci o crediteaza. Asta inseamna ca in contul celei romanesti apare -100, deci se debiteaza. Iar omul cand depune cei 100 cash la casierie astfel se acopera acea lipsa de 100 din contul bancii romanesti. Si se inchide circuitul cu bine de ambele parti. Asa este? Am inteles mai bine acum mecanismul. Multumesc mult!
andreiscripcaru întreabă: