Incepand cu data de 1 iulie 2010, a intrat in vigoare HG 791 care modifica si completeaza Codul Fiscal. Potrivit noilor reglementari, toate persoanele fizice care au obtinut venituri din cedarea drepturilor de proprietate intelectuala, sunt obligate sa depuna cate o declaratie la:
- Casa de pensii,
- Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca si
- Casa de Asigurari de Sanatate (in raza domiciului de care apartineti).
Declaratiile respective vor genera plata unor contributii.
• Contributiile sunt: CAS (pensii) – 10, 5%, CASS(sanatate) – 5, 5%, somaj – 0, 5%
• Aceste contributii se declara si se platesc lunar de catre beneficiarul de venit (persoana fizica) pana la data de 25 a lunii urmatoare. Pentru luna iulie termenul este 25 august!
• Aceste contributii se platesc la orice venit NET de natura profesionala (drepturi autor), dar nu mai mult de 5 salarii medii brute pe economie (5x1. 836=9. 180 lei, maxim 16, 5%x9. 180=1. 515 lei / luna) pentru persoanele care realizeaza venituri in mod repetitiv.
• Persoanele care realizeaza venituri in mod ocazional, vor plati aceste contributii in limita a 5 salarii medii brute pe economie pe an (adica, suma maxima este de 1. 515 lei/an)
• Daca venitul net declarat in luna anterioara se modifica, in termen de 14 zile lucratoare de la data intervenirii modificarii trebuie notificate institutiile si depuse declaratiile (adica in iulie a fost de 1. 000 lei si in august este de 1. 300 lei). In aceasta situatie, cand veniturile difera de la o luna la alta, termenul depunerii declaratiilor este de 14 zile lucratoare, termenul de plata ramane 25 luna urmatoare.
• Daca intr-o luna nu se mai realizeaza venituri, trebuie depuse declaratiile in termen de 3 zile lucratoare (din luna urmatoare), altfel se vor impune veniturile din luna precedent.
Va trimit atasat, declaratiile care trebuie completate.
Citez cateva paragrafe importante din lege:
"Art. 3
(1) Persoanele care realizeaza exclusiv venituri de natura profesionala cu caracter repetitiv — lunar, trimestrial sau semestrial — sau ocazional datoreaza contributiile individuale de asigurari sociale, de asigurari pentru somaj si de asigurari sociale pentru sanatate, prevazute la art. III alin. (2) din ordonanta de urgenta, denumite in continuare contributii individuale.
(2) Persoanele care, pe langa veniturile de natura salariala, realizeaza si venituri de natura profesionala cu caracter repetitiv — lunar, trimestrial sau semestrial — datoreaza contributiile individuale si pentru aceste venituri de natura profesionala.
Art. 5
(1) Persoanele fizice care realizeaza venituri de natura profesionala, pentru care se datoreaza contributiile individuale prevazute la art. III alin. (2) din ordonanta de urgenta, sunt considerate asigurate obligatoriu, prin efectul legii, in sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, in sistemul asigurarilor pentru somaj, precum si in sistemul de asigurari sociale de sanatate si beneficiaza de prestatiile prevazute de Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, de indemnizatie de somaj in conditiile Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si de asigurare sociala de sanatate in conditiile Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare.
(2) Cotele contributiilor individuale prevazute la alin. (1) sunt cele prevazute de lege pentru contributia individuala de asigurari sociale, pentru contributia individuala de asigurari pentru somaj, precum si pentru contributia de asigurari sociale de sanatate.
Art. 6
(1) Baza de calcul al contributiilor individuale, prevazuta la art. III alin. (3) din ordonanta de urgenta, pentru asigurarile sociale si pentru asigurarile pentru somaj o constituie:
a) venitul net lunar realizat, dar nu mai mult de echivalentul a 5 salarii medii brute pe economie, pentru veniturile de natura profesionala cu caracter repetitiv — lunar, trimestrial sau semestrial — realizate in conditiile prevazute la art. 3 alin. (1) sau (2);
b) venitul net anual realizat, dar nu mai mult de echivalentul a 5 salarii medii brute pe economie, pentru veniturile de natura profesionala realizate in mod ocazional, in conditiile prevazute la art. 3 alin. (1).
(2) Baza lunara de calcul al contributiei pentru asigurarile sociale de sanatate prevazuta la art. III alin. (3) din ordonanta de urgenta o constituie cuantumul net al veniturilor de natura profesionala realizate lunar, determinat ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile aferente realizarii venitului, care este limitat la echivalentul a 5 salarii medii brute pe economie si nu poate fi mai mic decat un salariu de baza minim brut pe tara, daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia.
(3) Pentru veniturile de natura profesionala, contributia de asigurari sociale de sanatate se plateste de persoana care le realizeaza la termenele stabilite in Legea nr. 95/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.
(4) Modalitatea de declarare si plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru veniturile de natura profesionala este reglementata prin Legea nr. 95/2006 si prin Normele metodologice privind stabilirea documentelor justificative pentru dobandirea calitatii de asigurat, respectiv asigurat fara plata contributiei, precum si pentru aplicarea masurilor de executare silita pentru incasarea sumelor datorate la Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate, aprobate prin ordin al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.
(5) Salariul mediu brut pe economie prevazut la alin. (1) si (2) este salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat."
Conform Codului fiscal, modificat si completat prin OUG 58/2010, art. III, impozitul pe veniturile din drepturile de autor se impoziteaza cu cota de 16%. De asemenea se datoreaza contributiile la pensii, sanatate si somaj, in limita a 5 salarii medii brute pe economie. Obligatia declararii, calculului, retinerii si platii contributiilor revine platitorului de venit. Toti cei care obtin venituri trebuie sa plateasca impozit pe venit, deci inclusiv intreprinderile familiale(noua denumire a asociatiilor familiale conform OUG nr. 44/2008). Membrii intreprinerilor familiale sunt asigurati si trebuie sa plateasca contributia pentru sanatate si se pot asigura si pentru pensii si somaj, prin contract de asigurare si daca incheie aceste contracte vor trebui sa plateasca si aceste contributii. Numai bine!