| andreeaeml1200 a întrebat:

Credeti că daca economisiți bani, deveniți mai săraci sau mai bogați? Și de ce?

35 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Economisirea banilor inseamna una sau mai multe din urmatoarele:
- aduni bani "la ciorap" - banii se vor devaloriza in timp, cu inflatia.
- aduni bani, la banca - bancamiti va da putina dobanda, care va acoperi partial inflatia.
- investesti banii in ceva, ce pastreaza (sau chiar creste) valoarea (bijuterii, imobiliare, arta, etc.
- investesti in cunostintele tale profesionale (in timp este ceea mai buna si curata afacere).
- combinatiile celor de mai sus.

Bogatia este o notiune vaga: unii au sanatate si liniste sufleteasca, chiar daca nu au avere (in ani) si se considera mai bogati (la suflet) decat miliardarii (care "au de toate").

suntserios
| suntserios a răspuns:

Bogăția financiara e data de câți bani faci nu de câți bani cheltui sau economisești

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Nu devin.

| doctorandus a răspuns:

Cunosc o familie din Olanda care au o casa imensa, cu garaje si o gradina imensa. Ceea ce in Olanda e foarte rar si scump. Dar toti banii lor sunt investiti, asa ca in mod real au mai putini bani de cheltuit decat mine, care sunt somer.

| dullcat a răspuns:

Este mereu nevoie de un fond de economii pentru sanatate, pentru locuinta sau pentru altele mai putin urgente (vacante etc). Totusi, daca privim la rece banul se devalorizeaza oricum, asadar degeaba economisesti o viata intreaga pentru la batranete.

| Catrice a răspuns:

Dacă economisești sa te dai mare peste 3 ani ca îți permiți iphone 14 aia numai bogăție nu e laughing

| Frank51 a răspuns:

Economisirea nu are nicio legătură cu bogăția.

| gabicoo a răspuns:

E bine să economisești dar nu cu prețul sănătății tale.
Devii bogat făcând afaceri dubioase -nu strângând cureaua și făcând economii.

| Holiday a răspuns (pentru gabicoo):

"Devii bogat făcând afaceri dubioase -nu strângând cureaua și făcând economii."

De fapt majoritatea fac afaceri "nedubioase". Oricum, e "dubios", ca sa te citez, sa ai mai mare incredere in saraci, decat in cei cu situatie materiala buna, sau foarte buna.

| gabicoo a răspuns (pentru Holiday):

Și din categoria celor "nedubioși" face parte și "împăratul" - primarul din Caracal? Vindea, prin firma fiului său, combustibil majorității primăriilor PSD din Muntenia și Oltenia. Curat "nedubios"! Nu?

| Holiday a răspuns (pentru gabicoo):

Faptul ca unii fac diverse afaceri ilegale nu inseamna ca toata lumea face acelasi lucru, sau ca nu te poti "imbogati" decat asa. E ca si cand ai spune ca, daca unul fura ca sa aiba ce manca, inseamna ca singura cale pentru a nu muri de foame e sa furi.

| gabicoo a răspuns (pentru Holiday):

Din muncă cinstită nu se fac averi. Se trăiește decent și doar atât.
Marile averi s-au făcut în Românica doar prin tragerea unor tunuri. Puține sunt afacerile cinstite. Mă refer la marile afaceri.

| suntserios a răspuns (pentru Holiday):

Vai vai, i-as zice ceva domnului profesor gabicoo, dar m-a blocat.

Era atat de fericit si pupacios in fundulet la adreas psd ca ii marea salariu... acum e suparat ca primarii psd fac afaceri dubioase? Ce schimbare de atitudine.

| Holiday a răspuns (pentru suntserios):

S-o fi dat cu haur, sau sosolina, intre timp. Ca ideile pe care le are se cam muleaza pe profilul habaucilor astia.

| Holiday a răspuns (pentru gabicoo):

"Din muncă cinstită nu se fac averi. "

Din munca cinstita se fac, din munca tampita nu se fac.

"Se trăiește decent și doar atât."

"Doar atat" nu sunt in stare 80% dintre romani. Oare de ce? Nu cumva pentru ca sunt needucati si puturosi? Si decat sa faca ce trebuie prefera sa creada ca ceilalti, care nu au probleme financiare, sunt hoti?!

"Mă refer la marile afaceri."

In Romania sunt extrem de putine "mari afaceri" care sunt dezvoltate de antreprenori romani. Oricum, in general afacerile, pentru a ajunge "mari afaceri" e nevoie de dezvoltarea lor pe 2-3 generatii. Iar Romania de abia are 30 de ani de cand se pot dezvolta afacerile.

| gabicoo a răspuns (pentru Holiday):

Și pentru tine și pentru extraordinarul și atoateștiutorul @suntserios:
- sunt social-democrat în gândire - PSD nu mă reprezintă și nu m-a reprezentat vreodată. Ce au dat la salarizare (cei roșii) au fost firmituri - întotdeauna - comparativ cu ceilalți (portocalii) care au luat. Dar voi sunteți la privat și nu știți cum este. Nu? Omul slab care ține în spate omul gras - asta credeți voi. Învățământul, să știți amândoi, că a fost întotdeauna fratele sărac și vai de el al omului gras.
- sunt împotriva dreptei - așa zis liberale, al cărei fan pari a fi tu și a neomarxiștilor al căror fan este prietenul tău @suntserios. De ce? Locuiesc într-un municipiu reședință de județ condus de 20 de ani de același sinistru reprezentant al dreptei - galben, portocaliu și iar galben John Long - oraș aflat în ultimul hal. Nici județul nu o duce prea bine - pădurile (singura resursă care ne-a mai rămas) fiind tocate de termitele austriece protejate de Ghiță Baterflay. Iar apele minerale exploatate de arabii lui Mucles - fratele ăluia cu răpirea din Irak, răpire de care a profitat prietenul vostru Băse.
- aurist nu voi fi niciodată pentru că sunt creația FSB și a Kremlinului, iar locul șoșoacei este la balamuc alături de Marine Lepen și alți extremiști rusofili.

| Holiday a răspuns (pentru gabicoo):

"Ce au dat la salarizare (cei roșii) au fost firmituri - întotdeauna - comparativ cu ceilalți (portocalii) care au luat."

Pe langa faptul ca salariile la stat sunt oricum exagerat de mari pentru competentele pe care le au, si eficienta cu care lucreaza cei angajati, mai sunt si mult prea multi angajati ai statului. Normal treaba facuta de cei un milion de angajati la stat, poate fi facuta de jumatate. Deabia atunci, poate, angajatii de la stat ar trebui sa ceara mariri de salarii.

Avand in vedere ca in clasamentul PIB-ului pe cap locuitor, primul judet din Moldova (Iasi) e pe locul 17 la nivel national, pare ca in zona nu e problema neaparat la liderii politici, ci mai degraba la populatie. O fi la Suceava primar galben, dar nici celelalte orase/judete din Moldova unde bantuie ciuma rosie nu sunt pe val...chiar deloc.

| gabicoo a răspuns (pentru Holiday):

1. Nu ai citit cu atenție postarea mea! Învățământul preuniversitar a fost și este ruda săracă a sistemului bugetar. Un muncitor angajat la primăria localității în care lucrez avea, până la greva noastră, aproape dublu decât am eu după 27 de ani vechime în învățământ și cu toate gradele didactice date. Acum s-a redus diferența dar tot câștigă mai mult decât mine. Reține : un muncitorcu 8 clase comparativ cu un profesor cu 5 ani de facultate. Cu salariile funcționarilor din primărie nici nu îndrăznesc să mă compar. Și ce fac ei? Solitaire, zuma online, plimbă câteva dosare și gata ziua de muncă în timp ce eu îmi sparg capul zi de zi cu toți idioții satului.
2. la Suceava este de 20 de ani primar galben - același. Dacă este să facem comparație cu vecinii de la Botoșani - conduși de diverși primari de regulă roșii - ei bine, nu există termen de comparație. Sunt cu mult peste noi, iar cu municipiul Iași nici nu îndrăznim să ne comparăm.
3. despre Baterflay nu ai nimic de zis? Ți se pare că este OK? Mai nou i se zice Ocaca.

| Holiday a răspuns (pentru gabicoo):

"Dacă este să facem comparație cu vecinii de la Botoșani - conduși de diverși primari de regulă roșii - ei bine, nu există termen de comparație. "

PIB-ul pe cap locuitor in Botosani e mai mic decat in Suceava.laughing

"Învățământul preuniversitar a fost și este ruda săracă a sistemului bugetar."

Culmea e ca nivelul societatii e dat tocmai de cei care ii educa. Din pacate, in anii `90 si 2000 imensa majoritate a profesorilor a ramas blocata in modul de predare comunist, nu au avut dorinta de a invata ei insisi ceva. Asa ca, sa nu te mire ce se intampla, principalii vinovati sunteti chiar voi. Iar unii ca tine, si dupa 30 de ani, tot acolo sunt.

| gabicoo a răspuns (pentru Holiday):

1. PIB-ul Sucevei este dat de activitățile comerciale și nu de producție! E vorba despre consum - cheltuirea banilor trimiși acasă de cei care muncesc în străinatate! Eu mă refeream la aspectul orașului, la dotările urbanistice, la viața culturală și activitățile sportive! Aici Botoșaniul bate Suceava! Tu ai luat niște date de pe internet și gata ai tras concluzia! Te rog să vii și să locuiești o perioadă în Suceava și să te văd ce mai ai de zis.
2. Învățători și profesori așa "vinovați" și "blocați" te-au educat, presupun, și pe tine! Sper că scrisul și cititul nu sunt singurele lucruri învățate, de tine, în perioada în care ai "trecut" prin școală! Si mai sper că nu ești și tu un absolvent de "Shkoala Vetzii" - la fel ca mulți alți postaci de pe TPU!

| Holiday a răspuns (pentru gabicoo):

"Învățători și profesori așa "vinovați" și "blocați" te-au educat, presupun, și pe tine!"

Daca ma bazam doar pe ce am invatat in scoala, era tragedie. Mai ales ca mare parte am prins in mizeria aia de scoala de dinainte de `89. Bine, cum spuneam, nici dupa aia nu s-a schimbat prea mult. Deabia de vreo 10-12 ani se mai simte cat de cat ca au iesit profesorii din apucaturile proaste ale celor scoliti prin comunism.
OK, programa era facuta prost, dar nici profesorii nu erau interesati sa se perfectioneze. Au mers inainte cu aceleasi metode invechite si proaste. Toti vor mariri de salarii, dar n-am vazut pe prea multi sa ceara cursuri de perfectionare, schimburi de experienta, traininguri, etc.

| gabicoo a răspuns (pentru Holiday):

E clar! Ești absolvent de "Shkoala Vetzii" - și nu am ce să-ți fac! Presupun, dacă ai copii, că ești și unul dintre acei părinți vocali, pretențioși și atoatecunoscători! Permanent nemulțumit de ce oferă învățământul public românesc! Sper, din tot sufletul, că nu ai copii! Sper!

Zici că de 10-12 ani se simte ceva! Da! Se simte groapa în care au împins unii învățământul! Zici de cursuri de perfecționare, că nu "cer" profesorii! Ba cer! Dar li se spune că școala nu are prinse sume în buget pentru așa ceva și dacă vrei perfecționare plătești din buzunarul tău. Asta în condițiile în care legea spune că perfecționarea (plata ei) cade în responsabilitatea angajatorului. Schimburi de experiență, deplasări, mobilități fac doar profesorii cei mai slabi dar cu "pile". Fac o ieșire în străinătate pe banii UE - mobilități Erasmus! Aceștia fac parte, de regulă, din categoria celor care nu le intră nimic în cap dar știu să dea lecții altora!
Dacă ai lucra în învățământ ai fi și tu din categoria celor menționați mai sus! Adică a celor cu mintea goală, veșnic odihnită cărora orice ai încerca să le spui sau să-i înveți nimic nu le intră în cap!

| Holiday a răspuns (pentru gabicoo):

"...dacă vrei perfecționare plătești din buzunarul tău"

Mai platesti si din buzunarul tau, daca vrei sa ai performanta. Nu astepti doar la ce-ti da angajatorul. Asta e valabil atat la stat, cat si la privat.

"Schimburi de experiență, deplasări, mobilități fac doar profesorii cei mai slabi dar cu "pile"."

Dar poate e exact invers, te-ai gandit? Poate ca astia ca tine nu sunt trimisi tocmai pentru ca oricum sunt o cauza pierduta si ar fi pierdere de timp si bani.

"Aceștia fac parte, de regulă, din categoria celor care nu le intră nimic în cap dar știu să dea lecții altora!"

Mai degraba nu inteleg astia ca voi ce transmit.

"Dacă ai lucra în învățământ ai fi și tu din categoria celor menționați mai sus!"

Niciodata nu as lucra in invatamant. Trebuie sa ai niste abilitati si vocatie pentru asta. De asta, nu prea inteleg ce cauta astia ca tine acolo.

"... cărora orice ai încerca să le spui sau să-i înveți nimic nu le intră în cap!"

Pare ca de fapt sunt suficient de inteligenti incat nu asculta toate traznaile pe care le spun cei ca tine.

"Presupun, dacă ai copii, că ești și unul dintre acei părinți vocali, pretențioși și atoatecunoscători! Permanent nemulțumit de ce oferă învățământul public românesc!"

Dimpotriva, interactiunea cu profesorii fiica-mii au fost, si sunt extrem de limitate. Ce-i drept, a avut noroc de profesori OK, cu exceptia unei babe, profesoara de franceza, si a unui profesor imbecil de religie, care avea pretentia ca la inceputul orei, faceai, sau nu, religia sa te ridici si sa spui nu stiu ce rugaciuni cu clasa. De baba stiau toti profesorii din scoala ca nu e pe treaba ei, dar sistemul e atat imbecil ca nu prea poti scapa de un profesor titular din sistem, oricat de cretin ar fi. A doua situatie s-a rezolvat cu un telefon la diriginta. Deci, nimic important. Iar acum, la liceu, chiar nu sunt probleme. Bine, e si un liceu super OK.

In alta ordine de idei, trebuie cineva sa fie complet imbecil pentru a fi multumit in ansamblu de sistemul de invatamant din Romania. Singurii care par multumiti sunt astia ca tine, care stiu ca, daca sistemul ar evolua, n-ar mai face fata.

| gabicoo a răspuns (pentru Holiday):

E clar - ești unul dintre părinții descris de mine mai sus: atoatecunoscător, pretențios și reclamagiu! Fiica ta nu are probleme pentru că te știe lumea de zurbagiu și agresiv așa că o lasă în pace! O să își rupă gâtul, singură, mai târziu - la bac! Îl va lua cu notă mică sau nu îl va lua, iar la facultate va intra cu taxă - că nu e proastă să își spargă capul cu obiecte inutile, gen limba franceză (predată de baba aia nebună) și să învețe! Plătești taxa - anul trece! Iar după ce termină îi găsește taticu un serviciu călduț! Unde? La stat! Nu?
Referitor la ce ai scris despre profesorul de religie (nici eu nu îi înghit pe preoții care predau acest obiect - dar omul a procedat corect pe principiul: "cel mai inteligent cedează primul") deduc faptul că fiica ta nu a făcut și nu face religie! E o idee intens promovată de meomarxiști: fără religie, fără conștiință națională, viitor sclav pe moșia străinilor! Și să vezi că peste câțiva ani, când va fi majoră, o să ți-o prezinte pe noua ei iubită: Maricica! Sau, mai rău, o să te anunțe că merge la operație și noul ei nume va fi Vasile!

Acum să te analizez un pic: nu înțelegi ce citești și scrii în propziții scurte, citezi și contrazici! Frazele lungi și elaborate sunt rare în scrierea ta! O ții pe a ta și jignești (aici e problemă de lipsă a educației și a celor șapte ani de acasă)! Te încadrezi perfect în categoria analfabetului funcțional fiind rezultatul a peste 30 de ani de "refomare" a României!

Știi ce cred? Că ești al doilea cont al lui @suntserios! Aici s-ar putea totuși să mă înșel! În celelalte spuse mai sus îți garantez că nu!

În final am să-ți dau un citat din Emil Condurache "Nu încerca să fii înțept cu idiotul! E chiar contraproductiv! Mintea lui este goală, veșnic odihnită și orice ai spune - nimic nu intră!"

Să fii iubit!

Și te rog să mă blochezi! De "academicieni" și oameni de "știință" - așa ca tine e plină România! Din păcate!

| Holiday a răspuns (pentru gabicoo):

"Fiica ta nu are probleme pentru că te știe lumea de zurbagiu și agresiv așa că o lasă în pace!"

Nu esti pe treaba ta, de fapt nu ma stie nici naiba la liceu, n-am fost decat o data.

"O să își rupă gâtul, singură, mai târziu - la bac! Îl va lua cu notă mică sau nu îl va lua"

Mi-e greu sa cred ca cineva care a terminat clasa a 9-a cu media generala 10, la un liceu de top din Bucuresti, la specializarea de top, va ajunge in trei ani sa isi faca probleme cu promovarea bacalaureatului. Nimic nu e exclus, dar putin probabil.
Si nu gandi ca stau pe capul ei cu invatatura. Ba dimpotriva, i-am spus ca la primul 4 luat desfacem o sticla de rom si o bem impreuna.hee hee Dar se pare ca pana desfacem romul dedicat evenimentului se transforma din VSOP in XO.hee hee

"Plătești taxa - anul trece! Iar după ce termină îi găsește taticu un serviciu călduț! Unde? La stat! Nu?"

De fapt intentia ei e sa se duca la facultate in alta tara. Vedem daca se poate.
Niciodata nu as sfatui pe cineva sa lucreze la stat.

"deduc faptul că fiica ta nu a făcut și nu face religie! E o idee intens promovată de meomarxiști: fără reliigie, fără conștiință națională, viitor sclav pe moșia străinilor!"

Nu, nu a facut. Ce treaba are misticismul cu patriotismul? Niciuna. Iar faptul ca te consideri sclav, e problema ta. Problema Romaniei nu e ca sunt multe companii straine in tara, ci ca sunt mult prea putine.

"nu înțelegi ce citești și scrii în propziții scurte,"

De fapt, sa scrii concis e o arta, nu un handicap. Propozitii lungi, in general, folosesc cei care nu prea stiu despre ce vorbesc si incearca sa ascunda asta prin balmajeala fara rost.

"citezi și contrazici!"

Pe cine citez, si cu ce m-am contrazis?

"Știi ce cred? Că ești al doilea cont al lui @suntserios!"

Sau al patrulea, sau poate el e al treilea cont al meu...hee hee

"În final am să-ți dau un citat..."

Cred ca se intalnise cu unul ca tine inainte sa-i vina ideea asta.

"Și te rog să mă blochezi!"

Desi sunt o gramada de imbecili pe aici, n-am blocat pe nimeni, deci nu o sa te blochez nici pe tine.

| Holiday a răspuns (pentru gabicoo):

Stai ca uitasem de asta:

"Și să vezi că peste câțiva ani, când va fi majoră, o să ți-o prezinte pe noua ei iubită: Maricica! Sau, mai rău, o să te anunțe că merge la operație și noul ei nume va fi Vasile!"

De ce ar trebui sa astepte sa fie majora pentru asta?! Stai linistit ca nu ar avea niciun stres sa mi-o prezinte pe Maricica nici acum.Chiar crezi ca ar fi vreo problema pentru mine?!
Oricum, orientarea sexuala nu se dobandeste. Te nasti cu ea. Si printre voi, numarul de persoane non heterosexuale e acelasi ca printre cei de 15, sau 30 de ani. Doar ca ati preferat sa va insurati cu Maricica si sa visati la curul lui Ion, de exemplu. Grr... urata viata.

| gabicoo a răspuns (pentru Holiday):

E clar! Am să fac precum profesorul de religie al fiicei tale: "Cel mai inteligent cedează primul!"
Ești irecuperabil! Nu îți mai răspund! Am lucruri mai bune de făcut!
Să fii iubit! Dar nu de Ion ăla de care zici tu!

| Holiday a răspuns (pentru gabicoo):

"Am să fac precum profesorul de religie al fiicei tale"

Deja ai facut. Ce ai putea face mai mult?! Si ala tot traznai avea in teasta. Cum puii mei sa ai pretentia sa participe in vreun fel la ora ta elevii care NU fac materia respectiva. Bine, e mult spus "materie", dar OK.

| Holiday a răspuns:

Intrebarea nu are logica.

| dannyel86 a răspuns:

Daca economisesti bani, dai dovada de cumpatare. Nu trebuie sa aduni averi, caci nu le iei cu tine cand viata se termina, dar sa ai un capital care sa-ti permita sa rezolvi urgentele sau problemele medicale ce pot aparea. Degeaba aduni bani daca ii cheltui intr-o secunda. Asta arata ca esti o persoana cheltuitoare si risipitoare.
Lucreaza cu cap, ca sa fie bine!winking

| StoicAnalysis a răspuns:

Depinde. Daca faci economie unde trebuie si restul de bani ii investesti in ceva ce te ajuta pe tine financiar, atunci da, devii mai bogat.
Dar daca faci economie si bagi banii la saltea pentru mult timp, banii aia nu vor circula, si vor ramane blocati in cont in timp ce tu in continuare duci o viata de calic.

| CleanHeart a răspuns:

Daca banii aia pe care ii investești știi in ce sa ii bagi să fie valuta atunci clar poți să trăiești decent că bogat ajunge numa ăla care are ambiție dar și informație și drumul spre bogăție înseamnă organizare si sacrificii și bineînțeles implica ani și eforturi mari, cam greu dar se poate pentru cine are dorința in el sa devina bogat și de multe ori de ăla care razi și sta în colț afli că a făcut 3 milioane

| DeMicUnCălător a răspuns:

Timpul și energia folosită să economisești bani. E egală cu timpul și energia de-a gândi cum să faci mai mulți banii pe care apoi să-i investești sau cheltuiești.
Săraci sunt cei care mor cu banii la saltea.

| Skarr a răspuns:

Mai bine Ii bagi in ceva.
Daca Ii strangi si Ii lasi acolo nu o sa faci prea multe.

| 4evergentleman2023 a răspuns:

Mai bogați că strangi ban pe ban se tot aduna dar asta rezultă și că îți vei permite să îți cumperi mai puține lucruri dorite și costisitoare, vei mai tăia efectiv din ele, sau le vei reduce considerabil în felul asta vei strânge cu timpul bani chiar daca asta ar însemna și puțini bani in fiecare săptămână sau luna se va vedea diferente, cu timpul și mai mari. Îți cumperi strictul necesar in rest daca nu ai anturaj care sparge multi bani și nu se lefaie in figuri și opulente atunci poți să faci economii andreutza happy

Întrebări similare