Nu exista reguli ci doar cerere si oferta functie de facilitatile apartamentului (utilitati, zona, etaj etc)
NU există nici un fel de reglementări. fucţionează doar legea cererii şi ofertei... dacă oferta proprietarului corespunde (ca şi confort şi preţ), necesităţilor şi posibilităţilor financiare ale chiriaşului, e ok. Dacă nu... mai caută amândoi
Fiecare cere cat doreste....depinde daca si gasesti chirias, in general se raporteaza la pretul pietei, la zona, la pretul imobilului, imbunatatiri, dar si perioada, conteaza daca dai anticipat, etc
Dupa modul cum este pusa intrebarea, inteleg ca nu este in discutie calculul unei chirii pentru o locuinta la stat(IAL) acestea avand tarife stabilite pentru fiecare zona si confort. Daca intrebarea este pusa pentru ca exista un litigiu pe rol, intre proprietar si chirias, intotdeauna primeaza intelegrea dintre parti semnata in acest sens. Singura exceptie o constituie chiriasii din casele nationalizate care raman pentru 5 ani(incepand cu data incheierii unui nou contract cu noul proprietar) chiriasi la proprietarii care si-au recuperat casele(nationalizate si retrocedate in baza legii 10), care sunt obligati(prin lege si angajamentul pe care-l semneaza la primirea actelor de retrocedare in natura) sa accepte o chirie care sa nu fie mai mare decat 1/3 din venitul mediu pe membru de familie.
Pretul chiriei, este stabilit de catre proprietar.
Bineinteles, pretul variaza daca in apartament sunt imbunatatiri, este renovat, dar si mobilat.
Conteaza si etajul, dar si cartierul.
Depinde de confort, de facilitatile care ti se ofera, de pozitia unde se afla apartamentul, de etaj. In ziua de astazi depinde de mica intelegere ca prea putini sunt cei care isi declara veniturile totale, nu sunt facute contracte legale de inchiriere pentru scutirea impozitului.
Pretul e in functie de : amplasamentul blocului, mp, finisaje, nu exista reglementari, www.imocezar.ro
Depinde de pozitia cladirii, de vechimea acestea, si cel mai important de comfortul oferit.Reglementari nu exista, el cere si tu oferi daca consideri ca merita! Te sfatuiesc sa faci un contract de inchiriere pentru siguranta, caci altfel te poti trezi in strada cand ti-e lumea mai draga pe motivul ca altcineva ofera mai mult!
Nu exista reglementari. este un contract intre doi particulari care trebuie negociat si respectat. este si o lege care trebuie citita, pentru ca ai niste drepturi si obligatii, pretul insa este negociat intre proprietar si chirias! (daca sunteti chirias si nu va mai convine chiria atunci trebuie sa cautati alt proprietar care sa accepte pretul pe care il puteti platii)
Eu trebuie sa zic ca exista. Nu sunt calcule oficiale ci doar practice. Chiria se calculeaza in functie de dobanzile de la banci. Ai banii sa cumperi un apartamen/garsoniere/casa care apoi sa o dai in chirie sau ai deja locuita care este evaluata la o anumita suma. Daca se pune acea suma la banca la cea mai buna dobanda si la cea mai rea dobanda se calculeaza profitul pe un an. Care apoi se imparte la 12 luni si de aici rezulta profitul lunar. Deaia bancile reglementeaza multe operatiuni, se compara cu ce ofera ei fara efort. Acuma suma rezultanta nu este cea folosita mereu pentru ca mai bine pastrezi apartamentul si ceri o suma mai mica decat nimica. Ii cert ca acea suma se mareste sau scade in functie de facilitati. Dar principalu punct de referinta esta banca.