anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Cum se emit titlurile de stat si ce rol au ele?

2 răspunsuri:
gbrltdr
| gbrltdr a răspuns:

Titlurile de stat sunt inscrisuri emise de Ministerul de Finante si exprima o creanta financiara asupra emitentului, garantate in mod expres si neconditionat de statul roman. Titlurile de stat sunt sub forma de bonuri de tezaur, certificate de trezorerie si alte instrumente cu scadenta de un an sau de pana la un an, obligatiuni si alte instrumente cu scadente mai mari de un an, constituind imprumuturile statului in moneda nationala si/sau in valuta, pe termen scurt, mediu si lung. Calitatea de agent al statului roman este indeplinita de Banca Nationala, pentru emisiunile adresate persoanelor juridice si de CEC pentru cele adresate populatiei.
Titlurile de stat sunt investitii excelente daca vrei un risc minim, chiar egal cu zero, si castiguri o idee mai mari decat rata inflatiei.
Cand cumperi titluri de stat de fapt imprumuti statul cu bani care vor fi folositi pentru acoperirea deficitului bugetar. Statul nu va da niciodata faliment, deci pericolul de a pierde banii este minim.

Poti cumpara titluri de stat destinate investitorilor individuali de la oficiile trezoreriei statului, iar companiile – prin intermediul bancilor. Cand sunt listate, titlurile de stat pot fi tranzactionate si pe bursa.
Din nefericire, accesul investitorilor mici la acest tip de investitii este foarte limitat in Romania. Pe piata primara au acces doar bancile, iar tranzactiile cu titluri de stat la bursa sunt foarte rare si se fac la volume foarte mari, inaccesibile persoanelor fizice.





| Irina a răspuns:

Se emit cand statul are nevoie de bani si sub forma acestor acte se imprumuta de la populatie. avantajul cumparatorilor e ca au o valoare de rascumparare, de obicei, mai mare decat cea de cumparare - un fel de dobanda. Planurile de pensii private, de exemplu, presupun cumpararea acestor titluri de stat pentru ca sunt sigure si au acea dobanda.

Întrebări similare