Uite sa iti dau eu un exemplu concret:
Eu locuiesc in Germania, personal nu ma plang deoarece castig destul de bine, lucrand in domenium IT, care este un domeniu foarte banos aici.
Aici, preturile la mancare, pot sa spun ca sunt mai mici ca in Romania, doar painea e mai scumpa ca in RO, in rest toate sunt si cu 30% mai mici.
Electronice, la fel, mai mici ca in RO, deoarece aici TVA este de 19%.
La fel pot spune si despre masini, daca cumperi de exemplu o Dacie de aici, o cumperi mai ieftina ca si cum ai cumpara-o din tara, deoarece nu platesti 21% tva, platesti 19%. (se aplica la toate marcile)
Chiria... nici ea nu e prea mare, in comparatile cu salarile de aici...
Mai scumpe ca in tara, sunt asigurarile, care sunt foarte mari si sunt foarte multe obligatorii.
Pot spune ca eu platesc numai pe asigurari in jur de 1000e (asigurare de viata, sanatate, pentru masina, locuinta, asigurare privata in caz de daune, asigurare pentru protectie juridica si cred ca mai am cateva care imi scapa acum)
In alte tari preturile sunt mai mici fata de Romania, dar copii de acolo sunt pretentiosi, ca sa fii cel putin ok trebuie a ai un telefon super perfornant si un laptop, la noi e mare lucru sa le ai pe toate...dar astea sunt vremurile...
E o exagerare sa se planga, dar este adevarat, aici costurile sunt putin mai mari decat in Romania ( spun pentru ca si eu locuiesc in strainatate). De exemplu, doar mancarea este mai scumpa. Cu un milion in tara, mananci o saptamana, aici cu 20 de euro iti iei mancare pentru o zi sau doua. Legat de chirie, da, este mult mai mare decat in Romania lunar, iar cei care sunt in strainatate si sunt multi in familie, platesc mult pentru ca prefera sa aiba mai mult loc.
Daca ar fi posibil ca ai mei sa castige cei 2500 euro aici si sa apara din senin in Romania, am trai in lux o luna, in timp ce aici traim intr-adevar, decent, dar oamenii mereu vor vrea mai mult decat au deja.
Sper ca te-am ajutat putin.
Acei copii sunt mai fitosi.Ei cred ca daca parintii lor lucreaza afara ar trebui sa se compare de acum cu inventatorul Facebook-ului.Copii de bani gata.
In strainatate este alt nivel de trai.
acolo din cei 2500$ oamenii vor 2 masini noi pe care sa le intretina fara efort, in strainatate lumea se imbraca cu haine mai de calitate, lumea nu face economie la caldura, apa sau curent.
sa traiesti intro tara cu un nivel de trai ridicat, cu un salariu de 500euro, unde salariul minim e de 1200-1500euro e ca si cum te ai descurca in Romania cu 300ron.
Pe scurt standardele sunt altele, si costa
Nu,in afara preturile sunt mai mici. Sunt studii care arata faptul ca romanii consuma foarte mult atat mancare cat si altele si ca urmare producatorii profita de lucrul asta marind preturile.Iar cei din strainatate sunt prea materialisti si nu se pot multumi cu castigul de parintii lor.
boghdi întreabă: