Cand un agent imobiliar, decide sa se ocupe de o proprietate, unul dintre cele mai sensibile aspecte este evaluarea unui pret corect. Stim cu totii ca o evaluare gresita a pretului, iti poate zadarnici toate planurile de marketing si poate face ca toata investitia in promovarea ofertei sa fie inutila. Mai mult, un pret gresit evaluat poate avea ca rezultat un proprietar nemultumit de netranzactionarea proprietatii. Situatie care, e bine de evitat!
M-am gandit sa discutam despre modalitatile de evaluare a unei proprietati. Cum ne asiguram ca avem pretul corect al unei proprietati, atunci cand decidem sa ne ocupam de ea?
1) Facem noi evaluarea proprietatii. Cu siguranta, agentul imobiliar are cunostinte despre proprietatile aflate la vanzare in piata, poate compara oferta lui, cu restul ofertelor si stabili o valoare de iesire in piata reala. Totodata, se presupune ca agentul stie si care sunt preturile de vanzare reale. Cele la care s-au si vandut proprietatile, nu numai cele la care au stat in piata.
2)Apelam la un evaluator A.N.E.V.A.R. Solicitam un raport de evaluare, dar putem sa ne si bazam pe el? Nu trebuie uitat nici faptul ca, raportul de evaluare facut de un evaluator A.N.E.V.A.R, stabileste valoarea de piata a momentului pentru proprietate si nu pretul de vanzare. De multe ori, exista diferente intre valoarea din raport si cea de tranzactionare. Iar daca, intre momentul evaluarii si momentul vanzarii, timpul trecut este unul semnificativ ori au intervenit evenimente social-economice de impact, atunci pretul este cu siguranta afectat.
Gasesti detalii aici: http://www.estimatori.ro/stiri/metode-de-evaluare-imobiliara-27.html