anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Daca bunicul meu a decedat acum 3 luni, dar el avea un credit la Cec Bank de 5100 lei,trebuie noi sa continuam sa il platim? Problema e ca apartamentul unde stau eu cu ai mei este pe numele lui, dar noi nu avem posibilitatea financiara de a continua acel credit pentru ca si noi avem creditele noastre..Mamei mele ii este frica sa mearga la Cec Bank sa le zica ca este decedat deoarece crede ca o sa ceara banii pe loc,sau o sa il execute silit, dar noi stam intr-un apartament pe numele lui.Il poate executa silit daca e decedat? O sa trebuiasca sa platim noi in continuare?
Va rog sa ma ajutati, is extrem de speriat.

10 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Sunt cateva lucruri bine de stiut:
1. Bunicul tau, daca a luat credit, probabil a avut si asigurare platita pentru siguranta rambursarii, care intra in vigoare in cazul decesului bunicului si anuleaza datoria. Mama ta trebuie sa mearga inmediat la banca cu certificatul de deces a bunicului si sa anunte decesul lui si sa intrebe de asigurare! Orice intarziere poate crea probleme, chiar mari in continuare!

2. Succesiunea trebuie facuta cat mai repede! Timp de un an (2 ani?) dupa deces trebuie achitat DOAR taxa notariala de succesiune, dar dupa trebuie platit si impozit la stat, egal cu ceea de vanzare-cumparare!
Cu cat succesiunea se face mai tarziu, cu atat pot creste si penalitatile pentru imprumutul nerambursat a bunicului.

3. La mostenire (succesiune) acceptata se mosteneste atat averea, cat si DATORIILE!

Ar fi bine ca mama ta sa discute urgent si cu un avocat, langa cei de la banca si notar, fiindca fiecare vorbeste doar de obligatiile clientilor, mai putin de drepturile lor.

| GdX a răspuns:

Cand ai un credit la banca de obicei exista si o asigurare de viata care in cazul decesului acopera valoarea creditului. Pentru a nu avea probleme, cel mai bine este ca unul din parintii tai sa mearga la banca. Deja bunicul tau este decedat de mult timp si riscati alte sanctiuni din partea bancii.

| gheorghe699 a răspuns:

In primul rand 5100lei,nu este o suma mare,lucrurile stau in felul urmator; daca apartamentul in care locuiti este pe numele bunicului, urgent acte la notar; succesiune, mama ta este fica bunicului? daca mai are frati, surori intra si ele in drept, daca nu este ok. punctul 2.banca trebuie anuntata ca titularul creditului a decedat,daca bunicul nu a garantat cu apartamentul,este ok, nu trebuie sa-l platiti, dar acte de succesiune trebuie sa faceti obligatoriu, ca proprietatea bunicului sa devina a voastra, caz in care banca nu are ce executa ..si pana se hotaraste banca mai trece un an. Succes.

| Florin6996 a răspuns (pentru gheorghe699):

Daca merge maicamea la Cec cu certificatul de deces, inainte de succesiune, se intampla ceva?

| gheorghe699 a răspuns (pentru Florin6996):

Nu,nu se intampla,vor aprecia si -i vor spune ce trebuie sa faca, oricum nu o pun sa plateasca, eventual o intreaba cum ar vrea sa-i puna rata.dar nu acum direct, ei vor lua act de deces si o vor indruma pe mama d-voastra, cum sa procedeze.

| AndreiMarin499 a răspuns:

Cel mai probabil s-ar putea sa îi moșteniți datoria.

| AndreiMarin499 a răspuns:

Uite aici un articol care s-ar putea sa te ajute.http://www.ziare.com/......te-1463383

| Opianne a răspuns:

Să meargă la bancă cu o copie a certificatului de deces. Este ilegal să îl execute silit pentru că a murit.
De asemenea, ar trebui sa vorbiți cu un avocat/notar pentru succesiune.

| mgtow a răspuns (pentru Opianne):

Daca a facut asigurare de deces cand a facut creditu e bine, altfel o sa aiba probleme. De mers trebuie sa mearga

| ColorPage a răspuns:

Cateva informatii bune, altele, proaste.
Vrand-nevrand, va trebui sa faceti succesiunea. Daca acceptati averea (apartament si ce mai are), acceptati si datoriile. Asa e legea. Nu va trebui sa platiti creditul tot deodata, ci in rate. Dar trebuie anuntata Banca.
Daca nu faceti formalitatile si nu platiti ratele, abia atunci se va face o executare silita. Si veti pierde apartamentul in favoarea Bancii care are dreptul sa-si recupereze banii.
"Noi avem creditele noastre". Din moment ce nu aveti locuinte, nu pot fi mari. Asta mai inseamna ca aveti venituri (nici o Banca nu da credit cuiva fara loc de munca). CEC-ul va poate face o refinantare.
Primul pas: notariatul.