In momentul de fata sunt extrem de saraci sa ne permitem luxul de mari salariile. Nu cred ca ar fi o rezolvare acest lucru pentru ca imediat inflatia ar creste si s-ar devaloriza banii pe care i-am primit... Deci am ajunge poate sa primim in plus doar zerouri, nu valori. Economia ar trebui sa functioneze ca sa spunem ca avem profit pe care, dupa reinvestirea in retehnologizare, sa-l acordam ca salarii.
Statul Roman ar declara faliment.
Mai exista varianta in care o luam iarasi la goana cu moneda si 1 leu devine iarasi 10 000 lei si o sa ai salariul minim dublat, triplat, de 10 ori mai mare dar doar de forma. Cred ca sanse sa avem un salariu minim decent sunt atunci cand vom trece si noi la Euro si legiile din tarisoara noastra se vor schimba.
Daca in momentul de fata s-ar dubla salariul minim pe ecomie, cu totii am avea de suferit. Preturile ar creste, inflatia la fel, iar multe firme ar da faliment rezultand multi someri. Doar prin absurd ar putea fii dublate salariul minim pe economie. Nu ne permitem sa facem acest lucru. Economia Romaniei este la pamant in acest moment datorita crizei mondiale. Poate in 10 ani o sa avem salariul minim pe economie dublat. Dar asta depinde cum va decurge aceasta criza.
Este imposibil acest lucru. noi si bulgari aveam cele mai mici salari pe minim pe economie.
Daca majorarea se face printr-o masura guvernamentala - ar insemna un colaps al economiei romanesti, dupa cum a zis si directorul Dacia ( nu mai stiu cum i-l cheama ) singurul avantaj competitional al economieie romanesti e forta de munca ieftina. Cert este ca masura asta nu ar impulsiona sub nici o forma economia. E drept ca o cantitate mai mare de bani ar stimul consumul dar o sa asistam la fenomente la care am asistat suficient in ultimi ani - crestrea inflatiei si/sau cresterea datoriei publice.
Etalonul care stă în spatele baniilor sunt produsele, serviciile, etc. (în trecut etalonul era aurul). Dacă pui în circulație bani care nu au în spate produse, servicii, etc., cererea de produse va fi mai mare decât oferta de produse ceea ce va duce la creșterea prețurilor (crește inflația; prețul se stabilește când se pupă cererea cu oferta ), iar în final puterea de cumpărare a banilor scade și vei cumpăra o cantitate de bunuri, servicii, etc la fel ca și înainte, când aveai salariul mai mic.
În concluzie, crește val.nom. a banului (de la 400 la 800 lei) dar scade puterea reală de cumpărare ( de la 800 la 400 lei) în mare spus.
Edmonds2342 întreabă: