| MZc a întrebat:

Daca la interviu mi se spune ca imi da salariul in mana si nu e nevoie de card, inseamna ca nu mai plateste firma taxele la stat?

18 răspunsuri:
suntserios
| suntserios a răspuns:

Daca ai contract de munca trebuie sa iti plateasca taxele
acum probabil te plateste la gri. adica iti da minimul pe economie in acte si restul daca e cazul la negru

| Lioana a răspuns:

Nu. Nu are legatura cu taxele la stat. Are legatura cu comisioanele bancare pe care vor sa le evite.
Si mie la unul din fostele locuri de munca mi se platea salariul cash. Asta pentru ca sefa nu voia sub nici o forma sa plateasca comisioane bancilor. Si incasarile le facea doar numerar.

| adryang78 a răspuns:

Ba da, taxele se plătesc, dacă semnezi un contract de muncă. E posibil să fie și cum zice colegul, să te plătească în mod oficial cu minimul pe economie, ca să reducă cheltuielile, iar restul de bani să ți-i dea la negru. E posibil și ca omul să fie împotriva băncilor din convingere, și să te plătească exact cât scrie în contract. Și eu lucrez la fel, iau salariul cash și sunt foarte mulțumit așa. Nici angajatorul meu nu suportă jaful pe față din partea cămătarilor ăstora cu acte în regulă, și nici eu.

| suntserios a răspuns (pentru adryang78):

Stii ca sunt tona de oferte la banci la care nu platesti niciun comision la card... mai lasati gargara asta impotriva bancilor ca nu e chiar asa.

| adryang78 a răspuns (pentru suntserios):

Te plătesc băncile să le ții palma? Întreb așa, de curiozitate. Nu crezi că te îndepărtezi de subiect? A pus omul o întrebare, nu are nimeni nevoie de bâlbâielile tale capitaliste. Și, ca să ai și satisfacția că ești băgat în seamă, îți dau și răspunsul la replică - pe lângă aspectul comisioanelor, nu-mi convine să depind de card. De multe ori se întâmplă să nu meargă POS-ul acolo unde vreau să cumpăr ceva, să nu fie bancomatul alimentat sau să fie defect, sau să pice curentul și să paralizeze toată activitatea, și mori de foame cu banii pe card. Metaforic vorbind.

| suntserios a răspuns (pentru adryang78):

Nu boss, nu ma plateste nimeni.
Si tu ai deschis subiectul.
Eu doar am vrut sa subliniez faptul ca te duci intr-o zona aberanta.

"aspectul comisioanelor" e o problema falsa pentru tine ca angajat care primeste bani pe card.

cat pentru situatiile astea exceptionale, care sa fim sinceri se intampla probabil la 1 din 500 plati pe care le faci
-să nu meargă POS-ul
-să nu fie bancomatul alimentat
-să pice curentul

nu vad cine te opreste sa ai cash la tine. ca tot il poti si acum.

Deci ai ridicat niste false probleme asa cum fac niste politicienti extremisti in perioada asta si eu simt mereu nevoie sa combat aberatiile cu niste argumente de bun simt.

| Dragobeta a răspuns (pentru suntserios):

Tu vorbesti doar de retragerea banilor din Bancomat. Dar se platesc comisioane "la card". Comisioanele s-au mutat, s-au ascuns. Dar exista.

| suntserios a răspuns (pentru Dragobeta):

Tocmai ca de retragerea banilor nu vorbeam.

Fix de comisioanele la card vorbeam, si foarte multe banci au oferte la carduri cu comisioane zero. Si daca ar fi comision de administrare lunar de 5-7-9 lei tot iti convine sa faci platile cu cardul decat sa mergi cu cash toata ziua dupa tine.

1. Nu sustin cash-ul. Macar pentru hoti daca nu pentru altceva.
2. Numai la retragere nu se platesc comisioane.
3. Habar nu ai ce se intampla in Banci dar ai citit cate ceva si crezi ca stii totul. Le amesteci. Asta daca nu cumva primesti comision de la TPU ca sa prostesti userii.

Ia, explica-mi ce comisioane platesti tu la platile normale cu cardul...
ascult.
si zi si banca.
si explica si ce se intampla in banci, lamuresti tu userii de pe TPU, no problemo.

Era vorba de platile cu cardul? Sau iti place sa te certi?

| Dragobeta a răspuns (pentru Dragobeta):

Sau iti place sa te certi? Pentru ca vad ca la fel faci cu toti.

Nu imi place sa ma cert, dar vreau ca cineva cand face niste afirmatii sa aiba si niste argumente in spate.

Eu ti-am zis clar ca despre folosirea cardului ca instrument de plata vorbeam. Deci explici mai departe cu comisioanele sau tragem concluzia ca nu stii ce zici?

Nu iti place? Dar o faci.
Sau poate o faci pe-a prostul ca sa generezi trafic pe site? E si asta o metoda, recunosc. Vezi ca acum cateva minute cineva a raspuns ca se platesc comisioane. Ai vazut raspunsul dar nu te-ai luat de el.

Eu vad ca tu te certi.
Adica e simplu sa inchizi discutia, spui argumentele si aia e.

Si nu a mai raspuns nimeni de 10 zile la intrebare in afara de tine.

| Dragobeta a răspuns:

Ba da, se platesc. Daca nu plateste, plange-te la ITM. Ca altfel nu vei avea asigurare de sanatate, somaj, pensie.
Iti da salarul in mana pentru alte evaziuni.

| ValentinMihai78 a răspuns:

Există o capcană adusă de angajator, angajaților.
Ca să dea un salariu oficial, un angajator, se spune că dă încă un salariu statului.
Dacă un angajator anunță de la început că nu oferă salariul prin bancă, la cel puțin 3 luni de zile, trebuie verificat la ANAF, casa de sănătate, casa de pensii, forțele de muncă dacă virează sumele datorate bugetului lunar. Altfel, patronului îi convine să plătească un angajat la negru, iar la stat nimic, căci altfel are o sumă de bani lunar în plus care îi intră în profit.
Am pățit și eu așa ceva, de aceea am zis că este o capcană.
Prin bancă dacă face operațiuni, inclusiv cele salariale, nu poate evita plata datoriilor către stat.
Dar, cash, este foarte ușor, mai ales dacă firma operează operațiuni cash majoritar, iar bancar foarte puțin sau deloc.

| SydneyFunnelWeb a răspuns:

Nu. Înseamnă doar că te va plăti cash, nu într-un cont bancar. Dacă și ție îți convine așa, este în regulă.