| RolandMRD18 a întrebat:

Daca pun în contul firmei 20.000 de lei, eu fiind asociatul unic, se consideră că firma are datorie către mine? Dacă la un moment dat decid să închid firma, va trebui să recuperez banii?

Dacă achit facturi care vin pe firma din banii mei, tot va avea firma datorie către mine?

Dar dacă firma are datorii doar către mine și este pe pierdere și vreau să închid și nu am cum să recuperez banii atunci ce pot sa fac? Am înțeles că se pot vinde la pretul pietei mijloacele fixe și obiectele de inventar. Dar dacă aceștia nu acoperă suma de 20.000 de lei ce se poate întâmpla?

4 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Da.
Vanii cheltuiti de tine (sau alte persoane) pentru firma sunt imprumuturi si trebuie contabilizate ca atare.
Cand firma dispune de sumele respective, le poate returna.
Vorbeste cu contabilul!

| CristiDinBucuresti a răspuns:

Cred ca ai lînga tine niste idioți care habar nu au sa faca afaceri si te prostesc te fac sa bagi bani in firmă ca daca da faliment ei se imbogațesc si tu ramîi cu ochii in soare, cel mai bine inchide firma ca si asa nu produce nimic degeaba o ai firma daca bagi tu bani in ea, ce activitate faci in firma aia cu ce te ocupi?

| mastadont a răspuns:

Păi cu ce motiv pui banii în cont? donație, investiție, etc, în aceste cazuri nu îți mai recuperezi banii dacă firma dă faliment. Doar dacă ai factură de la firmă cum că ai plătit acei bani e posibil să-i mai capeți înapoi, dar nu foarte probabil.

| adryang78 a răspuns:

1. Creditarea firmei se face printr-un contract de împrumut între tine și firmă. Da, se consideră că firma are datorie către tine și, în principiu, ar trebui să-ți recuperezi banii, fie pe parcurs, fie când închizi firma. Dar asta nu garantează că-ți recuperezi banii, fiindcă e posibil ca afacerea să nu meargă, iar firma să nu aibă de unde să-ți returneze banii. Ar fi culmea să te dai singur în judecată. big grin
2. Facturile care vin pe firmă nu se pot achita din banii personali. Acei bani trebuie să intre în firmă cum am zis mai sus, prin contract de împrumut. Nu la fiecare factură, normal, ci o sumă anume cu care decizi să împrumuți firma, și pe care o poți suplimenta dacă nu sunt de ajuns, prin act adițional la contract.
3. Dacă activele firmei nu acoperă datoria, rămâi cu buza umflată. big grin