Stii se spune ca evreii castiga putin dar constant si ca asta-i comertul adevarat... Eu zic ca la noi constant si mult vor sa castige toti. Toti vor sa se imbogateasca peste noapte si de aceea nu vor sa stagneze macar, ca de pierdut nu se punea vorba pana acum si de aceea au crescut mereu preturile cand se modifica cel mai mic pret la benzina. Cand scade pretul ei isi fac rezerve si in plus e foarte multa munca sa tot schimbi pretul (cand e vorba sa-l schimbi in jos). Utilizatorul e putin bulversat de cresterile constante. De asta nici nu remarca in mod deosebit criza financiara, ca la noi a fost mereu ca si in criza. Preturile au urcat intr-una si salariile in cel mai bun caz stagnat. Nu stiu cine ar trebui sa coreleze preturile, ca nu stie stanga ce face dreapta de ce s-ar uita la produsul etalon din strainatate (adica la faptul ca benzina e cu mult mai ieftina, spre ex.). Referitor la ha de arat / omul ia la fel banii pentru ca, daca pana acum zicea ca ii ia pentru motorina, acum zice ca trebuie platita uzura tractorului ca piesele nu s-au ieftinit si mancarea pe care o mananca el ca sa aiba putere s-a scumpit... Deci be happy, se poate si mai rau...
E un lant destul de mare prin care trece un produs si in consecinta pretul acestuia pana sa ajunga la utilizatorul final. Producatorul prim, producatorul final, distribuitorul intermediar, distribuitorul final, vanzatorul... si pana la final, fiecare evita sa scada, ca doar nu are niciun interes sa o faca, nu?
Am vazut un interviu la tv, unde cei din industria alimentara precizau ca pretul petrolului ocupa doar o mica parte din costuri contrar celor spuse cand se scumpea petrolul. Deci, oricum cum ar fluctua pretul petrolului, ei vor gasi tot timpul pretexte ca sa iese in castig.
Magazinele fac ce le convine. Daca preturile la petrol se scumpesc atunci au un pretext pentru a ridica preturile.Cand petrolul ieftineste ei nu fac nici o schimbare.