| Gigel90 a întrebat:

Daca vreau sa-mi deschid un magazin alimentar (s.r.l), trebuie sa fac dovada unui curs de igiena si curs de lucrator comercial?

Parerile sunt impartite din cate am citit pe internet.

Eu nu cred ca toti patronii din romania au facut un curs de igiena sau de lucrator comercial inainte sa devina patroni.
E ceva lege noua?

Stie cineva ceva?

6 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Nu exista vreo lege care sa ceara patronului unei firme sa aiba anumite studii ori cursuri, legea nr. 31/1990, care reglementeaza infiintarea si functionarea societatilor comerciale, nu are asemenea prevederi. Nu a aparut vreo lege noua, care sa modifice in sensul aratat de tine, legea nr. 31. Numai bine!

| alessia5158 a răspuns:

Daca tu, in calitate de patron si administrator unic al unui SRL care are obiect de activitate " comercializare produse alimentare" faci si munca de lucrator comercial(vanzator) in propriul magazin, atunci ESTI OBLIGAT sa ai o diploma care sa ateste absolvirea unui curs de igiena! Daca firma pe care o detii este un SRL atunci nu esti obligat sa ai in plus si diploma de "lucrator comercial "--- este problema ta daca ai sau nu habar de meseria asta! Insa, daca ai spre exemplu o Intreprindere Individuala (II) atunci esti obligat, la infiintare, sa atesti cu ceva activitatea pentru care te-ai inregistrat :o calificare si /sau experienta in domeniul comercial.
Daca ai persoane angajate ca lucratori comerciali in magazinul alimentar, atunci acestea sunt abligate sa aiba dovada absolvirii acelui curs de igiena!

Uite aici acte normative care priveste obligativitatea acelui curs de igiena pentru persoanele care lucreaza cu produse alimentare:

*Conform ORDIN Nr. 976 din 16 decembrie 1998
pentru aprobarea Normelor de igiena privind productia, prelucrarea, depozitarea,
pastrarea, transportul si desfacerea alimentelor
Publicat în: Monitorul Oficial nr. 268 din 11 iunie 1999
art.Art. 88
Toate persoanele care lucreaza la manipularea, prelucrarea, transportul, servirea si la
desfacerea alimentelor sunt obligate sa îsi însuseasca si sa îsi reîmprospateze cunostintele
de igiena alimentelor, necesare în activitatea lor.

*Ordin nr. 1225/2003 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea şi certificarea instruirii profesionale a personalului privind însuşirea noţiunilor fundamentale de igienă (la Anexa nr. 7 se gaseste CERTIFICATUL de care are nevoie oricare persoana care lucreaza cu alimente )

*OG 99/2000 art. 5 (2) Exercitarea de activităţi comerciale cu produse din sectorul alimentar şi de alimentaţie publică necesită cunoştinţe de specialitate şi se efectuează cu personal calificat, conform normelor de aplicare a prezentei ordonanţe.
(3) În termen de un an de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe, personalul angajat în efectuarea de activităţi comerciale cu produse din sectorul alimentar şi de alimentaţie publică va trebui să îndeplinească una dintre următoarele cerinţe profesionale:
a) să fi absolvit un curs de specialitate pentru comercializarea produselor alimentare şi/sau de alimentaţie publică, organizat conform legislaţiei în vigoare;
b) să fi desfăşurat cel puţin 2 ani de activitate profesională de comercializare de produse alimentare şi/sau de alimentaţie publică şi să fi absolvit un curs de noţiuni fundamentale de igienă, organizat în conformitate cu dispoziţiile legale în vigoare.


GânduriAlbe
| GânduriAlbe a răspuns:

Nu e nici o lege noua care sa puncteze asa ceva. E recomandat in schimb ca un patron de magazin alimentar sa aiba o diploma ceva, practic prin asta arata ca se si pricepe cum ar veni.Cursul de igiena la fel. Dar trebuie sa faci putin o diferenta intre patron si administrator.Adica, daca ai banii necesari pentru ati deschide o afacere poti angaja un administrator care sa aiba toate diplomele in domeniu.Bafta!

| gheorghemarin1978 a răspuns:

Og 99/2000 reglementeaza acest lucru si pune obligativitatea cursurilor de calificare pentru cei care lucreaza in comert si alimentatie publica iar Hotararea de Guvern nr. 857/2011, publicata in Monitorul Oficial nr. 621, din 1 septembrie 2011 reglementeaza sanctiunile aplicabile in cazul nerespectarii normelor de Igiena! Lipsa unui certificat de instruire profesionala privind insusirea notiunilor fundamentale de igiena se pedepseste cu o amenda de la 500 lei la 1.000 lei pentru persoanele fizice, respectiv cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru persoanele juridice care angajeaza personal caruia ii lipseste aceasta atestare.
Daca sunteti din Bucuresti puteti face cursurile aici-http://cursuridecalificare.ro/cursuri-de-igiena-obligatorii.php la Eurodeal

| mavaboo a răspuns:

La un srl nu trebuia sa ai curs de igiena, ca si proprietar, trebuie ca angajatii sa aiba. La o intreprindere individuala este obligatoriu, tocmai am facut

| lyly_5373 a răspuns:

Da,trebuie sa faci cursul de igiena. Dupa ce il vei face vei vedea ca a meritat!