anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

De ce aleg unii angajatori sa plateasca prin bonuri de masa? Acestea se considera salariu?

Răspuns Câştigător
mihaicd
| mihaicd a răspuns:

Sunt scutite de taxe - angajatorul nu plateste impozit pentru ele. Din 2009, se va mari valoare nominala a unui bon de masa.

18 răspunsuri:
| mariazet45 a răspuns:

Pt ca nu se plateste impozit pe bani, dar se ia comision; nu pot da bonuri de masa angajatorii care au datorii la stat.

| mircea a răspuns:

Ca sa pacaleasca salariatul. nu cred. bonurile de masa nu se considera salariu. intra in categoria conditii superioare de lucru/munca.

| wizard_cristi a răspuns:

Am inteles ca vor sa dea o ordonanta de urgenta prin care sa nu se mai poata da bonuri de masa.

| sandi a răspuns:

Bonurile de masa se dau in ideea ca angajatul le va folosi pentru a isi achita mancarea pe care o consuma pentru o zi normala de munca. Cred ca se considera cate un bon pentru fiecare zi. De aceea, de multe ori, numarul de bonuri acordate este egal cu cel de zile lucratoare pe luna.

| stela_star a răspuns:

Aceste bonuri se dau pentru ca sunt scutite de impozite, taxe, iar angajatorii prefera sa le ofere din aceste motive. Ele sunt considerate un bonus si au efectul de a face ca salariul sa para mai mare in viziunea angajatului.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

da

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Este o facilitate acordata fimei pentru ca bonurile sunt cheltuieli deductibile, deci se scad din impozitul firmei. Angajatul pierde la pensie, deoarece nu se calculeaza la salariu!

| milida a răspuns:

Pentru a nu plati impozite mari pe salarii.

| mihaela_7706 a răspuns:

deoarece nu se impoziteaza.

| kalashinkov a răspuns:

Eu credeam ca se dau cA sa nu-ti cumperi tigari sau haine sau carti de tot salariul si apoi sa mori de foame. mie imi place mai mult asa, mi se pare f atent din partea angajatorului ca te determina sa nu-ti lasi prioritatile sa te omoare

| suzy_4631 a răspuns:

Am si eu o problema cu bonurile de masa. Poate ma ajutati sa gasesc raspunsul. La firma la care lucrez eu (patronata de verisoara mea) se emit tichete de masa pe numele meu dar eu nu beneficiez de ele, ci una dintre contabile le ia. Cand m-a angajat la ea, var-mea m-a intrebat daca vreau sa imi dea salariul mai mic si diferenta pana la salariul pe care il aveamla fostul loc de munca inainte sa vin la ea, sa fie in bonuri de masa. Nu am acceptat. Fapt pentru care am primit salariul pe care eu il aveam anterior. Dar de ce cineva beneficiaza de bonuri de masa emise pe numele meu. Nu spun ca vreau eu acele bonuri, dar macar sa mi se fi spus:bah, vezi ca o sa fie emise niste bonuri de masa pe numele tau daca tu tot nu vrei si o sa le ia altcineva. Eu am fost pusa in fata faptului implinit deoarece mi-au fost inmanate la un moment niste bonuri de masa sa le dau colegei care venea special la serviciu, fiind din concediu, sa le ia. Si atunci am vazut. Am intrebat-o si mi-a raspuns ca este normal sa fie asa pentru ca pe numele ei nu pot fi emise mai multe. Corect! Dar nu cred ca este etic. Legal este? Imi vine greu sa cred ca ar putea fi. Mi se pare o adevarata marsavie.

| PavelPavel a răspuns:

E simplu – bonurile sunt neimpozabile pentru angajator, astfel ti se ofera, teoretic, un salariu mare cu impozite mici.

| ioanari a răspuns:

Angajatorii care inregistreaza profit si nu au datorii la stat, pot sa acorde pe langa salariu si bonuri de masa, acestea nu sunt supuse impozitarii.

| Solo a răspuns:

Nu, nu sunt salariu si nu pot substitui plata prin bani!

| monicadro a răspuns:

Conform legii nu sint considerate salariu ci o facilitate. Intr-adevar nu se platesc taxe pentru ele de aceea unii angajatori, nu toti, le considere ca o parte din salariu. Este ilegal sa faca parte din salariu. Bonurile pot fi numai adaugate la bonusuri, facilitati in afara salariului ca si asigurarile private de sanatate, telefon sau masina de serviciu.

| dani86 a răspuns:

Teoretic, bonurile de masa intra la beneficiile "extra" pe care le ai pentru ca lucrezi intr-un loc...

| deea_deutza a răspuns:

Ai grija cand negociezi salariu sa negociezi pe o suma reala de bani, nu pe bani + bonuri.

| lila a răspuns:

Tichetele de masa sunt reglementate de Legea nr. 142 / 1998 privind acordarea tichetelor de masa publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 260 din 13/07/1998 si HG nr. 5 / 1999 pentru aprobarea Normelor de aplicare a Legii nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 26 din 25/01/1999.
Potrivit acestor reglementari salariatii din cadrul societatilor comerciale, regiilor autonome si din sectorul bugetar, precum si din cadrul unitatilor cooperatiste si al celorlalte persoane juridice sau fizice care incadreaza personal prin incheierea unui contract individual de munca, pot primi o alocatie individuala de hrana, acordata sub forma tichetelor de masa, suportata integral pe costuri de angajator.
Tichetele de masa se acorda de angajator salariatilor, lunar, iar salariatii le pot utiliza doar pentru achitarea mesei sau pentru achizitionarea de produse alimentare (daca salariatii beneficiaza de masa gratuita, diurna, indemnizatie sau alocatie de hrana nu li se pot aloca si tichete de masa in acele zile).
Totodata in cazul cumulului de functii, salariatii au dreptul la tichete de masa doar la locul de munca unde au functia de baza.
Conform prevederilor Codului Fiscal tichetele de masa nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit, in cazul salariatiilor.
In prezent valoarea unui tichet de masa este de 8, 31 lei, aceasta fiind stabilita de Ordinul Ministerului Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse Nr. 464 / 2008.