Primul lucru educatie de toate felurile.
Educatia influenteaza votul, votul influenteaza economia samd.
Educatia financiara este iar un lucru care ne influenteaza. Romanilor nu li se ofera educatie financiara. Chiar si cei care castiga binisor nu stiiu ce sa faca cu banii. Chiar zilele trecute se plangea unul pe aici ca ar prefera sa primeasca banii o singura data pe luna nu in doua transe ca se duc prea repede. Deci practic omul primea aceeasi suma de bani dar nu o poate managerui.
Pe urma nu trebuie sa negam trecutul nostru comunist care a pus la pamant in ultimii ani orice speranta pentru o economie si o democratie functionala pentru urmatorii, cum zicea Brucan, 20 ani.
Si sa nu uitam nici religia care mereu a tinut in urma dezvoltarea sociala.
Educatia, simplu! E normal ca unii sa cistige mai mult ca altii, insa problema e disparitatea si cam inexistenta unei clase medii autentice. In ultimii ani au inceput unele categorii de bugetari sa cistige de 2-3 ori mai mult ca in 2017, timp in care si cei din IT sar lejer de 2500-3000 EUR in orasele mari (ma refer la programatori in special, desi chiar si aia mai mici de la tech support/testare ajung lejer sa treaca de mia de euro net plus diverse beneficii). Totusi, foarte multi dintre cei de la privat nu vad peste 2000 RON net, lunar, in ziua de azi, si o buna parte dintre ei sunt platiti la negru, in cel mai bun caz la gri (salariul minim pe contract + restul in plic). Revenind la ce ziceam mai sus, lipseste CU DESAVIRSIRE educatia financiara!
Cu cât ai mai multe cunoștințe cu atât, consider eu, vei câștiga mai mult, dar dacă nu ești organizat, în sensul de a știi o limită și pe ce dai banii, totul e egal cu 0.
Pentru ca ne vindem ieftin cel mai de pret bun al omului / timpul..si la pachet ce mai avem..resursele! Any more stupid questions?
Din cauza lipsei educatiei pe care statul de asigura sa o avem, pentru ca doar asa am putea fi usor de manipulat pentru a vota mereu aceiasi hoti.
Permite-mi sa te contrazic.
Nu e vorba de CAT stii, ci conteaza CE stii si UNDE folosesti acele informatii.
Ce spui de asta?
Nu cred ca le lipseste nimic, am inalnit muncitori necalificati care castigau putin, care stiau mult mai multe decat multi patroni.
Sunt 2 tipuri de persoane care castiga mai mult decat altii.
Cei care muncesc onorabil/cinstit si foarte mult timp sa ajunga acolo acolo sus.
Si cei care ii manipuleaza pe altii pentru propriile lor venituri.
Aia care se pling ca nu le ajung banii dar nici macar nu incearca sa isi ia un al doilea job sau sa faca ceva juma' de ora simbata, de exemplu, ca sa cistige ceva in plus. Se pling ca nu au bani, dar le e ok sa piarda 20 de ore pe saptamana ca niste euglene in fata tembelizorului. Atit lipsa de educatie, cit si de organizare.
Nu neaparat. Un instalator nu trebuie sa stie cit un doctor de familie, insa poate cistiga lejer cit unul sau mai mult, daca e ORGANIZAT. Si legat de ce zici tu, aia tine deja de educatia financiara si managementul resurselor, nu de ceea ce iti intra. E fix ceea ce zic eu de multe ori, e mai important ce iti ramane/acumulezi/investesti decat ceea ce iti intra...
Pai nu suntem deloc saraci suntem doar hoti si evazionisti iar cei mai mari talhari sunt cei care formeaza statul, daca de acolo treba ar fi buna tara noastra ar fi la fel ca Germania sau Elvetia, adica ar merge brici.
Premierul Citu a spus destul de bine ceva de genul " romanii sunt saraci dar isi permit sa mearga la mare unde adaug eu avem cele mai scumpe serivicii, sunt saraci dar toti au cate doua masini?
Stii cine-s saraci? oamenii cinstiti.
Salariu minim este foarte mic. Unii castiga mai mult pentru ca au mai multe sanse, oportunitati si noroc. Cand muncesti 10 ore pe zi o munca grea, nu iti vine sa-ti iei al doilea job sau sa citesti o carte. Te duci acasa, faci curat, mancare, te speli si a trecut ziua. In ziua de azi trebuie sa fii putin privilegiat ca sa te ridici, adica sa te sustina cineva financiar pana la o varsta mai inaintata sau sa muncesti pana pici. Putini se ridica pe munca pentru ca angajatorii sunt neseriosi. Oameni cu 30 de ani experienta in domenii grele raman cu acelasi salariu pe care sunt angajati pustani de 20 de ani, abia iesiti din scoala. Nu se poate da vina doar pe educatie, sunt multi factori aici.
Pentru că alcoolul, fast food-ul, restaurantele, vacanțele (și altele) sunt bune, plus o casă/apartament super, mașină faină, telefoane, laptop, PC, etc... și studiile, și alea costisitoare, după care mulți se complac pe salariul minim pe economie sau salariul minim dintr-un anumit domeniu.
Alții investesc în Stockmarket, forex, imobiliar, fel și fel de afaceri.
,,unii castiga mai mult pentru ca au mai multe sanse, oportunitati si noroc". Cu primele 2 sunt de acord, dar noroc? Serios? Poate doar 1% reprezinta noroc. Restul reprezinta munca si perseverenta.
Esti de acord cu mine cand spun ca multi copii din Romania au un acoperis, au mancare, traiesc intr-un mediu ok, au un device cu acces la internet si sansa la educatie? Bun. Atunci cum se face ca desi acesti copii au acelasi start, unii ajung mai sus si altii mai jos?
Asa cum am zis si mai sus dar sub o alta forma. : Cu totii avem cam aceleasi sanse si oportunitati. Conteaza doar daca ne folosim de ele si cum ne folosim.
Cam da, sa luam cazul patronilor, banii nu cresc in copaci daca castigi bani multi si platesti la stat tot ce trebuie si iti platesti angajatii cum trebuie atunci nu poti fi putred de bogat decat 1>traiesti din evaziune si 2. dai salarii mizere
noi aici vorbim de bogati nu de cei care castiga 8000-10000 de lei pe luna, aia sunt oameni simpli
Patronii sunt obligati sunt obligati sa dea un salariu echivalent cu cel minim pe economie. Nimeni nu-i obliga sa-si plateasca angajatii bine. Deci la partea asta lucreaza 100% legal.
Din evaziune nu ai cum sa traiesti la nesfarsit. Da, sunt de acord ca se face evaziune, dar crede-ma ca nu se fac averi mari din asa ceva. E doar un ciubuc de acolo.
''Esti de acord cu mine cand spun ca multi copii din Romania au un acoperis, au mancare, traiesc intr-un mediu ok, au un device cu acces la internet si sansa la educatie? Bun. Atunci cum se face ca desi acesti copii au acelasi start, unii ajung mai sus si altii mai jos?''
Nu e deloc acelasi start. Daca ai un acoperis deasupra capului, dar totusi traiesti intr-o familie saraca, parintii tai nu iti vorbesc despre investitii, parintii tai cel mult se plang de situatie sau se chinuie in liniste, in acea familie sunt slabe sansele sa se discute lucruri elevate sau care sa atate mintea unui copil. Multi oameni nu stiu ca se poate trai mai bine. Traiesc izolati de lume chiar daca au acces la Internet. Si cum spuneam, cand ti-e foame, ultima ta problema e Podcast a mai postat nu stiu cine.
Nu avem aceleasi sanse si nici aceleasi oportunitati doar pentru ca avem acces la internet. Accesul la internet nu compenseaza inteligenta, mediul inconjurator si multe altele. Internetul nu tine de cald si nici de foame.
Tu esti privilegiat, ca mine. Saracia e complexa.
Cat despre munca si perseverenta, conteaza despre ce domeniu vorbim. Daca vorbesti de niste aptitutini bine platite, sunt de acord. Dar in Romania nu poti sa faci multe fara pile si taxe ilegale daca ai o afacere locala. Tu probabil lucrezi pe Internet, in realitate pana si ca sa detii un restaurant trebuie sa te pui bine cu mafia din oras. Am vazut cu ochii mei afaceri promitatoare prabusindu-se pentru ca patronii lor nu au cunoscut pe cine trebuia sau nu au vrut sa faca anumite compromisuri. Crezi ca ii pasa mafiei cat muncesti tu?
De asemenea, sunt curios cum stii daca inveti ce trebuie si nu pierzi vremea? Mai ales tanar fiind si fara experienta de viata. Poti munci ca un caine, dar in directia gresita. Poti munci enorm, dar piata sa moara pana ajungi tu sa stapanesti conceptele si sa fii nevoit sa te reorientezi. Sigur nu te referi la Drept, Medicina si alte domenii unde reusesti cu ambitie, munca si diploma. Deci cam pentru orice loc de munca ce nu e la baza societatii, cum sunt afacerile si altele, ai nevoie si de mai mult noroc. De asta sunt oameni incompetenti plini de bani si oameni cinstiti care se chinuie. Acum se fac multi bani dn Facebook Ads. Cat de important o sa fie ''domeniul'' asta peste 10 ani?
Invet meserie pe net si faci bani online si nu poti afla raspuns la intrebare asa banala?
anonim_4396 întreabă: